Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A római katolikus esküvő szövegében mindenképpen benne van, hogy a gyermekeinket is római katolikus hitben kell nevelnünk?
Úgy tudom, hogy vegyesházasságok esetében kell mindenképpen arről is nyilatkozatok tenni, hogy a gyermekeiteket római katolikus hit szerint fogjátok nevelni (sorok között olvava = keresztelni, elsőáldozni, erőltetni a templomba járást stb).
Mi mindketten római katolikusok vagyunk a párommal, voltunk elsőáldozóak és bérmálkozóak is. Én magát a hihet komolyan gondolom, az egyházzal már vannak fenntartásaim, igazából a hit kérdéseiben sokkal inkább a reformátusokkal értek egyet, de ez azért legyen titok. Nem tetszett az sem gyerekkoromban, hogy ezt az egészet erőltették, olyan külsőséges szerintem. És én meg akarom adni a gyerekemnek a választási lehetőséget, nem fogom esküvel megfogadni, hogy mindenképp úgy fogjuk őt nevelni, ahogy azt az egyház akarja.
Szóval hogy egyértelműnek veszik-e, hogy római katolikus hitben fogjuk őket nevelni, így inkább rá se kérdeznek, vagy ez így is úgy is elhangzik a fogadalomban?
Isten fontos nekem és a hit is, nagyon, és nem csak azért szeretnénk templomban esküdni, mert milyen szép, hanem mert komoylan gondoljuk. De a gyerek élete az a gyereké, nem Indiában meg Törökországban vagyunk, hogy mindent helyette döntsek el. Nem helyes.
Elhangzik-e ez a gyerekekre vonatkozó eskü mindenképpen a római katolikus templomban? Mert ha igen, megyek a reformátusokhoz.
28/N
#1. A kérdező nem akar esküt tenni, majd megszegni azt, mert a morális keretei nem engedik, csakhogy tiszta legyen.
32/f
Amúgy meg arra esketik, hogy hitére neveli-e a gyermekét, nem pedig arra, hogy elrugdalja-e heti 3 szor hittanra, egyszer templomba, áldozni, bérmálni stb, szóval ha a gyereket ő maga neveli (szülőként amúgy is ez a dolga), akkor esküjét maradéktalanul teljesítette.
32/f
Benne van, de vegyesházasság esetén a katolikus féltől kérdezik csak meg. A másiktól nem - nyilván nem lenne értelme.
Illetve vegyesházasság esetén ugye kell a helyi ordinárius engedélye (nyilván ma már nem ritka a vegyesházasság így ezt megadják), csak nem a katolikus fél nyilatkozik arról, hogy tudja, hogy a párjának a katolikus hit szerint kell majd nevelnie a gyereket.
Kis ellentmondást érzek nálad, hogy írod, hogy külsőséges (?) a katolikus hit és nem értesz egyet az egyházzal, viszont mégis eszerint akarsz házasságot kötni. Itt nem a leendő gyerek hitbeli nevelését kéne átgondolni, hanem az egyházzal való kapcsolatot. A házasság a római katolikus egyházban szentség. És mint olyan, közösségi szentség. Ha nem érzed magad katolikusnak, akkor miért szeretnél ebben a közösségben házasságot kötni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!