Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házas nők, akik nem vették fel a férjük vezetéknevét: adódott, vagy adódhat ebből bármi (gyakorlati jellegű) probléma?
Nem a kötőjeles és egyéb "dupla" vezetéknévre gondolok, hanem arra, amikor teljes egészében megmarad a nő "lánykori" neve.
A gyakorlati problémák alatt főleg a gyerekekre gondolok, nem lehet-e abból valami probléma, hogy az anyának más a vezetékneve. De bármi más tapasztalat is jöhet.
Ha van itt valaki, aki így döntött örülnék a személyes tapasztalatnak, esetleg nem bánta-e meg.
Nagyon nagy dilemmában vagyok ezt illetően, és talán ez az egyetlen dolog, ami fékez, hogy a jövőbeli gyerekeimnek más vezetékneve lenne. A dupla vezetéknév nem jöhet szóba (borzalmasan nem illenének egymáshoz).
Köszönök minden választ előre is.
Az óvodában, iskolában, vagy úgy egyáltalán a mindennapokban nem hiszem, hogy komoly probléma adódhatna az eltérő vezetéknevekből. Mondjuk én Magyarországon élek, de szerintem ez máshol, legalábbis Európában és a fejlett világban mindenhol hasonlóan működik. A tanárok, ismerősök meg fogják tanulni a nevedet, és meg fognak ismerni, mást meg nem is érdekel majd a dolog.
Külföldi utazásnál viszont valóban célszerű valami igazolást magadnál tartanod, ha egyedül mész a gyerekeddel. Főleg ha repültök, vagy olyan országba mész, ahol határellenőrzésre számíthatsz. Sokan megsértődnek, vagy egyenesen diszkriminációt kiáltanak, mert hogy az apukákkal ilyen nem nagyon történhet meg ugye, de szerintem jogos, hogy a határellenőr rákérdez a dologra, ha tényleg csak annyit lát, hogy a nevetek eltér teljesen. Országa is válogatja persze, mindenhol más a gyakorlat, de sok helyen félnek a gyerekrablástól. És egy kisgyerek viselkedéséből, egy felnőttével ellentétben, nem feltétlenül derül ki, hogy valóban önszántából van-e a kísérőjével. Mindenesetre egy másolat a születési anyakönyvi kivonatról, vagy egy beleegyező levél apukától a legtöbb esetben bőven elég. Ennyit meg igazán nem nehéz magadnál tartanod szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!