Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Ha római katolikus vagyok és...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ha római katolikus vagyok és meg vagyok keresztelve, de nem vagyok sem elsőáldozó, se más, akkor tényleg nem lehet templomi esküvőm?

Figyelt kérdés
2010. jún. 26. 21:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
86%
Anyának előtte meg kellett az elsőáldozást is csinálni (ő is csak keresztelve volt), de szerintem van olyan pap, aki anélkül is összead.
2010. jún. 26. 21:59
 12/20 anonim ***** válasza:
75%
Én nem szeretnék templomit, mivel nem vagyunk vallásosak, csak megkeresztelve vagyok (mamám erőltette), ezért ezzel nem is foglalkoztam, de a szüleim idejében (25 éve), még úgy volt, hogy anyukám csak keresztelve volt, neki első áldozni és bérmálkozni is kellett az esküvő előtt, apukámnak mindkettő megvolt gyerekkorában, azt azért hozzáteszem, hogy egyikük sem vallásos, csak apukám részéről nagymamám, és dédim erőltette, de így is csak azért engedélyezte a pap mert ismerős volt.
2010. jún. 26. 22:24
 13/20 anonim ***** válasza:
48%
Annak kell igazat adnom, aki azt irta, hogy lehet, mert ez mar nem torveny fuggo, hanem pap fuggo. Ugyanis keves a hazassag, orulnek, ha valaki hazasodik es penzt aldoz erre. Rengeteg pap megcsinalja. En olyat is ismerek, akiket kereszteletlenul is osszeadtak. Kivancsi lennek, hogy Isten ehhez mit szol (a papokat hibaztatom, mert ok kezdtek el a kivetelezest). Igazsagtalannak es erkolcsileg rombolonak tartom, hogy olyan ember, aki nem az Egyhaz resze, manapsag gond nelkul hazasodhat csak a pompa kedveert. Sokkal hasznosabb lenne szamara, ha vegigjarna az utat (keresztelo, elsoaldozas, bermalkozas, hit igazi gyakorlasa). Mert ha ezek nincsenek meg, az egesz egy szinjatek, es tudtommal szentsegtoresnek szamit, mert a feleknek nem az eskujuk Egyhazzal valo megerositese a cel, hanem hogy legyen eskuvo, mert az szep es ez a szokas. Undorito, hogy az Egyhaz ennyire a penzre megy...persze, ami az egyiktol alap elvaras, az a masiknal nem az. Jezus nem tanitott kettos mercet!
2010. jún. 26. 23:34
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

A templomi esküvőhöz "hivatalosan" annyi kell, hogy a pár egyik tagja meg legyen keresztelve. Más kérdés, hogy egyes papok szeretik szivatni az embereket elsőáldozással meg hittannal meg keresztelővel.

Mielőtt még valaki elkezdene hőbörögni, hogy álszent vagyok, elmondanám, hogy a fentieket úgy értettem, hogy a pár nem hívő tagját szeretik szivatni, aki kizárólag a párja kedvéért teszi be a lábát a templomba. Ami szerintem inkább értékelendő mint elítélendő, mert ugye a párját nem fossza meg attól, ami jár neki, közben ő is kicsit közelebb kerül a valláshoz a jegyesoktatáson.

2010. jún. 28. 10:06
 15/20 anonim ***** válasza:

"Sokkal hasznosabb lenne szamara, ha vegigjarna az utat (keresztelo, elsoaldozas, bermalkozas, hit igazi gyakorlasa). Mert ha ezek nincsenek meg, az egesz egy szinjatek, es tudtommal szentsegtoresnek szamit, mert a feleknek nem az eskujuk Egyhazzal valo megerositese a cel, hanem hogy legyen eskuvo, mert az szep es ez a szokas. "

Egyetértek: Közeli családi példa.

Srác nem volt vallásos (komcsi apa), csak keresztelve. Lány járt templomba, de kamaszkorban abbahagyta (elsőáldozás, bérmálás megvolt). Srácbak ismerős kántor megcsinálta a vallási oktatást, ismerős pap megbérmálta, megkeresztelte.

Esküvő megvolt. Másfél év után válás, a lány hibájából!

2010. jún. 28. 11:39
 16/20 anonim ***** válasza:
Javítás: megkeresztelte helyett elsőáldoztatta.
2010. jún. 28. 11:40
 17/20 anonim ***** válasza:
Nem ertem, hogy a torteneteddel mit akartal mondani utolso...szerintem ennek nincs koze a vallashoz, nem vallasossaghoz. Meg egy valas alt. mindket fel hibaja...az, hogy nem igy jon le a kivulalloknak, az egy dolog.
2010. jún. 28. 15:25
 18/20 anonim válasza:
100%
Én is csak megkeresztelve vagyok, alá kellett írnom, hogy katolikus szellemben fogjuk nevelni a gyerekeinket. Gyónnom kell még előtte egy héttel.
2010. júl. 9. 20:35
 19/20 anonim ***** válasza:

"Nem ertem, hogy a torteneteddel mit akartal mondani utolso...szerintem ennek nincs koze a vallashoz, nem vallasossaghoz. Meg egy valas alt. mindket fel hibaja...az, hogy nem igy jon le a kivulalloknak, az egy dolog."

Csak azt, amire egy korábbi hozzászóló célzott, hogy aki komolyabban veszi a vallásosságot, és nem az esküvőn megy utoljára templomba vagy a gyerek keresztelőjén, az nem válik el olyan könnyen, hanem előtte megpróbálja menteni a házasságot!

2010. júl. 10. 02:37
 20/20 anonim ***** válasza:

Én pedig úgy lettem nevelve, hogy Isten ott van mindenhol, Isten megérti, ha a saját szavaimmal szólok, és nem a betanult imákkal, ha vétkeztem, Ő ad feloldozást, és nem egy pap.

Templomba ugyan néhanapján eljárok, de sem elsőálodzó nem vltam, sem bérmálkozni nem bérmálkoztam.

Életemet Isten törvényei szerin élem - szerintem ez több, mintha templomban tennél üres ígéretet.

Akkor miért olyan nagy bűn, hogy templomban akarok esküdni?

2010. júl. 28. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!