Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha római katolikus vagyok és meg vagyok keresztelve, de nem vagyok sem elsőáldozó, se más, akkor tényleg nem lehet templomi esküvőm?
A templomi esküvőhöz "hivatalosan" annyi kell, hogy a pár egyik tagja meg legyen keresztelve. Más kérdés, hogy egyes papok szeretik szivatni az embereket elsőáldozással meg hittannal meg keresztelővel.
Mielőtt még valaki elkezdene hőbörögni, hogy álszent vagyok, elmondanám, hogy a fentieket úgy értettem, hogy a pár nem hívő tagját szeretik szivatni, aki kizárólag a párja kedvéért teszi be a lábát a templomba. Ami szerintem inkább értékelendő mint elítélendő, mert ugye a párját nem fossza meg attól, ami jár neki, közben ő is kicsit közelebb kerül a valláshoz a jegyesoktatáson.
"Sokkal hasznosabb lenne szamara, ha vegigjarna az utat (keresztelo, elsoaldozas, bermalkozas, hit igazi gyakorlasa). Mert ha ezek nincsenek meg, az egesz egy szinjatek, es tudtommal szentsegtoresnek szamit, mert a feleknek nem az eskujuk Egyhazzal valo megerositese a cel, hanem hogy legyen eskuvo, mert az szep es ez a szokas. "
Egyetértek: Közeli családi példa.
Srác nem volt vallásos (komcsi apa), csak keresztelve. Lány járt templomba, de kamaszkorban abbahagyta (elsőáldozás, bérmálás megvolt). Srácbak ismerős kántor megcsinálta a vallási oktatást, ismerős pap megbérmálta, megkeresztelte.
Esküvő megvolt. Másfél év után válás, a lány hibájából!
"Nem ertem, hogy a torteneteddel mit akartal mondani utolso...szerintem ennek nincs koze a vallashoz, nem vallasossaghoz. Meg egy valas alt. mindket fel hibaja...az, hogy nem igy jon le a kivulalloknak, az egy dolog."
Csak azt, amire egy korábbi hozzászóló célzott, hogy aki komolyabban veszi a vallásosságot, és nem az esküvőn megy utoljára templomba vagy a gyerek keresztelőjén, az nem válik el olyan könnyen, hanem előtte megpróbálja menteni a házasságot!
Én pedig úgy lettem nevelve, hogy Isten ott van mindenhol, Isten megérti, ha a saját szavaimmal szólok, és nem a betanult imákkal, ha vétkeztem, Ő ad feloldozást, és nem egy pap.
Templomba ugyan néhanapján eljárok, de sem elsőálodzó nem vltam, sem bérmálkozni nem bérmálkoztam.
Életemet Isten törvényei szerin élem - szerintem ez több, mintha templomban tennél üres ígéretet.
Akkor miért olyan nagy bűn, hogy templomban akarok esküdni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!