Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Keresztelkedés nélkül templomi...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Keresztelkedés nélkül templomi esküvő?

Figyelt kérdés

2011. májusra tervezzük a lagzit, de én nem vagyok megkeresztelve, párom r.kat., mindent végigjárt. Anélkül, hogy megkeresztelnének, esküdhetünk templomban, vagy a keresztelés mindenképpen kell, esetleg áldozás ilyesmi is szükséges?

Esetleg van itt valaki, aki hasonló helyzetben volt, és meg tudná mondani, merre kell indulni ez ügyben?

Azt olvastam, h püspöki kérelemmel lehetséges, de az mennyi idő, mig elrendeződik?

2010. máj. 11. 08:09
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
00:47 - Persze, eldönti önkényesen, csak éppen nem tehetné meg, és ez a rossz, és ezért terjednek a tévinformációk... :-(
2010. máj. 12. 12:55
 22/30 anonim ***** válasza:
Mivel a katolikus egyházban hierarchia van, és meg van határozva a két határvonal, ezért szerintem érthető, hogy minden pap annak megfelelően dönt, ahogy értékrendje megengedni, nincs ezzel semmi baj. Különben meg teljesen érthető lenne, ha elvárják a keresztelkedést és az elsőáldozást, hiszen elvileg azzal, hogy a Jóisten színe előtt kötnek házasságot, vállalják, hogy a keresztényi értékrendek szerint élnek és alapítanak családot. Egy nem megkeresztelkedett, a vallást és a szabályokt nem ismerő ember ezt nem tudná megtenni. Szóval én egyetértek azzal, hogy valaki nem csak megkeresztelkedve legyen ( vagy ha mégis, akkor hittan után, felnőtt fejjel vegye fel az első szentséget), hogy emlékezzen is arra, mi is a katolicizmus.
2010. máj. 12. 17:49
 23/30 anonim ***** válasza:

Mi is szeretnénk templomi esküvőt,de nincs meg a keresztelésről a papír.Honnan lehet beszerezni?

az egyházadó az mennyi?Nem járunk templomba,tehát érdekelne mekkora összegre számíthatunk amit be kell fizetni.

2010. máj. 12. 23:22
 24/30 anonim ***** válasza:

A keresztlevelet levélben lehet megkérni abból a plébániából, ahol kereszteltek. Meg kell mondani, hogy milyen célból kéritek (elsőáldozás, bérmálkozás, esküvő, stb) - legalábbis nálunk így állították ki.

Az egyházadó minden esetben önkéntes hozzájárulás.

Az egyházadó a mindenkori jövedelmed 1%-a, melyet ki lehet váltani a perselypénzzel is, az egyház nem várja el (a 90-es években törölték el a kötelező jelleget), hogy befizesd, csak örülnek neki. De mivel nem kell és nem is kérhetnek jövedelem-bevallást, így kvázi rád van bízva, mennyit fizetsz. Visszamenőleg sem kérhetik éppen ezért szerintem. Ha rendszeresen, heti egy alkalommal jársz templomba, akkor a perselypénz is tökéletesen megteszi, ha nem, és fizetni akarod, akkor a plébániára kell becsöngetni vele alkalmanként és ott adnak egy átvételi elismervényt.

2010. máj. 12. 23:54
 25/30 anonim ***** válasza:

ÉÉs egy kis kiegészítés:

[link]

2010. máj. 12. 23:55
 26/30 anonim ***** válasza:
17:49 - Jó, de ha egyik fél meg van keresztelve, a másik nincs, vagy más valláshoz tartozik, attól a megkeresztelttől még nem tagadhatják meg a templomi esküvőt, és a megkereszteletlent nem kényszeríthetik a keresztségre, ha az ő felfogása (akár neveltetéséből adódóan akár más miatt) eltér ettől, de a pár szereti egymást, és komolyan gondolja a házasságot.
2010. máj. 13. 08:39
 27/30 anonim ***** válasza:

Én nem vagyok vallásos, de mégis kénytelen leszek templomban is férjhez menni, pedig semmi kedvem hozzá, viszont a párom családja vallásos. Nem tudunk mást tenni, mert akkor örök életre magunkra haragítanánk őket. Kinek van erre szüksége? Ha ennyire fontos nekik, nem kibírjuk?

És jó-jó, ez a mi napunk, meg a mi dolgunk, hol házasodunk össze, mégis számít a család kívánsága is, hiszen ők a családunk, ennyit megtehetünk a kedvükért, nem fogunk belehalni.

Ha mereven elzárkóznánk tőle, az nagyon önző dolog lenne tőlünk.

(Egyébként ennél több dologba úgysem engedném, hogy beleszóljanak, minden úgy lesz, ahogyan mi szeretnénk, ez az egy dolog lesz, amiben a kedvükre teszünk.)

2010. máj. 21. 15:40
 28/30 anonim ***** válasza:

Az egyik félnek kell kereszteltnek lennie, a másiknak - ha más felekezet tagja:

ref. evang. - azt a katolikus egyház ugyanúgy elfogadja, hiszen ugyanolyan módon történik a keresztelkedés

ha egyéb keresztény kisvallás, akkor a helyi egyházközösségtől ki kell kérni a keresztelési szertartás szövegét, hogy a Három Szentségre (Atya, Fiú, Szentlélek) keresztelnek-e ( ilyen van tudtommal a metodistáknál, de pl az unitáriusoknál NEM)

Hogyha nem így keresztelnek, akkor csak a papon múlik, hogy hajlandó-e így összeadni a párt vagy kötelezővé teszi a másik fél számára a keresztelkedést.

Aki nincs megkeresztelve sehogyan, arra is ez utóbbiak érvényesek.

Mint már írtam, a pap az egyház hierarchikus mivolta miatt maga döntheti el, mit tart fontosnak, nálunk pl kell elsőáldozni is (de csak akkor, hogyha nászmisét szeretnénk, a szimpla szertartáshoz nem) - viszont mindkét félnek meg kell lennie keresztelkedve (ez nem hangzik túl magyarosan, tudom...)

2010. máj. 21. 20:26
 29/30 anonim ***** válasza:
Mindenképpen kell! Veszprém megyében élünk. Se a párom, se én nem voltunk megkeresztelve sem. 3-szor kellett mennünk hitoktatásra (kb. 1 órás volt és szerintem érdekes is) aztán egybe megcsinálta egy mise keretében a keresztelésünket és a bérmálásunkat is. (2 hete)1 évi egyházadót kellett fizetnünk, mivel addig nem voltunk megkeresztelve így nem voltunk egyháztagok, nem volt miért egyházadót fizetnünk, így elmaradásunk sem lehetett. Ezért fizettük csak az adott évit. Ez 3500Ft/fő. Plusz 600-600 Ft-ot kértek a gyertyáért, kendőért, amit utána megkaptunk emlékbe. Nagyon szép volt! Gyónnunk sem kellett, mivel a keresztség minden bűnt eltöröl. Majd csak az esküvő előtt kell.
2010. júl. 11. 16:30
 30/30 anonim ***** válasza:

Az előző vagyok!

A legegyszerűbb, ha elmentek és megkérezitek a papot, mint találgatni és csak megy az idő. De én is hallottam már, hogy elég, ha az egyik fél van megkeresztelve.

2010. júl. 11. 16:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!