Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Keresztelkedés nélkül templomi esküvő?
2011. májusra tervezzük a lagzit, de én nem vagyok megkeresztelve, párom r.kat., mindent végigjárt. Anélkül, hogy megkeresztelnének, esküdhetünk templomban, vagy a keresztelés mindenképpen kell, esetleg áldozás ilyesmi is szükséges?
Esetleg van itt valaki, aki hasonló helyzetben volt, és meg tudná mondani, merre kell indulni ez ügyben?
Azt olvastam, h püspöki kérelemmel lehetséges, de az mennyi idő, mig elrendeződik?
Mi is szeretnénk templomi esküvőt,de nincs meg a keresztelésről a papír.Honnan lehet beszerezni?
az egyházadó az mennyi?Nem járunk templomba,tehát érdekelne mekkora összegre számíthatunk amit be kell fizetni.
A keresztlevelet levélben lehet megkérni abból a plébániából, ahol kereszteltek. Meg kell mondani, hogy milyen célból kéritek (elsőáldozás, bérmálkozás, esküvő, stb) - legalábbis nálunk így állították ki.
Az egyházadó minden esetben önkéntes hozzájárulás.
Az egyházadó a mindenkori jövedelmed 1%-a, melyet ki lehet váltani a perselypénzzel is, az egyház nem várja el (a 90-es években törölték el a kötelező jelleget), hogy befizesd, csak örülnek neki. De mivel nem kell és nem is kérhetnek jövedelem-bevallást, így kvázi rád van bízva, mennyit fizetsz. Visszamenőleg sem kérhetik éppen ezért szerintem. Ha rendszeresen, heti egy alkalommal jársz templomba, akkor a perselypénz is tökéletesen megteszi, ha nem, és fizetni akarod, akkor a plébániára kell becsöngetni vele alkalmanként és ott adnak egy átvételi elismervényt.
ÉÉs egy kis kiegészítés:
Én nem vagyok vallásos, de mégis kénytelen leszek templomban is férjhez menni, pedig semmi kedvem hozzá, viszont a párom családja vallásos. Nem tudunk mást tenni, mert akkor örök életre magunkra haragítanánk őket. Kinek van erre szüksége? Ha ennyire fontos nekik, nem kibírjuk?
És jó-jó, ez a mi napunk, meg a mi dolgunk, hol házasodunk össze, mégis számít a család kívánsága is, hiszen ők a családunk, ennyit megtehetünk a kedvükért, nem fogunk belehalni.
Ha mereven elzárkóznánk tőle, az nagyon önző dolog lenne tőlünk.
(Egyébként ennél több dologba úgysem engedném, hogy beleszóljanak, minden úgy lesz, ahogyan mi szeretnénk, ez az egy dolog lesz, amiben a kedvükre teszünk.)
Az egyik félnek kell kereszteltnek lennie, a másiknak - ha más felekezet tagja:
ref. evang. - azt a katolikus egyház ugyanúgy elfogadja, hiszen ugyanolyan módon történik a keresztelkedés
ha egyéb keresztény kisvallás, akkor a helyi egyházközösségtől ki kell kérni a keresztelési szertartás szövegét, hogy a Három Szentségre (Atya, Fiú, Szentlélek) keresztelnek-e ( ilyen van tudtommal a metodistáknál, de pl az unitáriusoknál NEM)
Hogyha nem így keresztelnek, akkor csak a papon múlik, hogy hajlandó-e így összeadni a párt vagy kötelezővé teszi a másik fél számára a keresztelkedést.
Aki nincs megkeresztelve sehogyan, arra is ez utóbbiak érvényesek.
Mint már írtam, a pap az egyház hierarchikus mivolta miatt maga döntheti el, mit tart fontosnak, nálunk pl kell elsőáldozni is (de csak akkor, hogyha nászmisét szeretnénk, a szimpla szertartáshoz nem) - viszont mindkét félnek meg kell lennie keresztelkedve (ez nem hangzik túl magyarosan, tudom...)
Az előző vagyok!
A legegyszerűbb, ha elmentek és megkérezitek a papot, mint találgatni és csak megy az idő. De én is hallottam már, hogy elég, ha az egyik fél van megkeresztelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!