Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Keresztelkedés nélkül templomi...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Keresztelkedés nélkül templomi esküvő?

Figyelt kérdés

2011. májusra tervezzük a lagzit, de én nem vagyok megkeresztelve, párom r.kat., mindent végigjárt. Anélkül, hogy megkeresztelnének, esküdhetünk templomban, vagy a keresztelés mindenképpen kell, esetleg áldozás ilyesmi is szükséges?

Esetleg van itt valaki, aki hasonló helyzetben volt, és meg tudná mondani, merre kell indulni ez ügyben?

Azt olvastam, h püspöki kérelemmel lehetséges, de az mennyi idő, mig elrendeződik?

2010. máj. 11. 08:09
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%
09:51 - Mert lehet, hogy a párja vallásos (a párja meg van keresztelve, neki ez lehet fontos, ha így nevelkedett, nem?)
2010. máj. 11. 10:09
 12/30 anonim ***** válasza:
20%

10:09

Ha a párjának valóban fontos lenne, akkor már vagy az együttjárásuk idején ezt felhozza és megkéri a lányt, hogy hittanra jájon, megkeresztelkedjen, vagy katolikus lányt venne el.

Így csak a rongyrázás miatt fontos. Meg hogy a mélyen vallásos nagymami ne hisztizzen h nem lesz templomi.

2010. máj. 11. 10:11
 13/30 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is ebben a cipőben járok, csak nálunk én vagyok megkeresztelkedve és a párom (ffi) nincs. Mi is tervezzük az esküvőt, kb 1-2 év múlva és a párom bevállalta, hogy megkereszteljék őt, miattam. :-D A mi papunk szerencsére elég laza, fiatal is, de még nem beszéltem vele erről, mert még nincs semmi konkrétum. De remélem elég az, ha megkereszteli és kész, nem kell bérmálkozni vagy ilyemsi. Én azért ragaszkodom ehhez, mert két bátyámnak is volt mindkét (polgári és templomi) esküvő, ráadásul én hívőnek vallom magam, nem csak azért mert meg vagyok keresztelve, ráadásul faluhelyen máshogyan el sem tudnám képzelni az esküvőt. Eza kettő valahogy összetartozik sztem.

23/Nő

2010. máj. 11. 12:10
 14/30 anonim ***** válasza:
10:11 - Egy pillanat, attól, hogy én vallásos vagyok, nem várom el a páromtól, hogy ő is az legyen, ha ő erről másképp gondolkodik, de egyébként szeretjük egymást. Apám egyszer diliházba akart küldeni, mert egy karácsonyi misén nem vettem részt (mert rosszul voltam az egész napos veszekedéstől, amit a szüleim zavartak le egymás között aznap). Szerintem az ilyen viselkedésnek köze sincs Istenhez, sőt...
2010. máj. 11. 12:13
 15/30 anonim ***** válasza:
49%

12:13

Vallásos vagy, de nem várod el a párodtól, hogy ő is az legyen. De akkor miért rángatnád bele egy képmutató (mivel ő nem vallásos) templomi esküvőbe?

2010. máj. 11. 13:20
 16/30 anonim ***** válasza:
13:20 - Nem rángatnám bele, de ha ő is akarná, miért mondanék le róla csak azért, mert ő nincs megkeresztelve, ha egyházjogilag nekem amúgy is csak az egyházi köteléket ismeri el érvényesen az egyház, és a polgárit nem (mert még nem tették átjárhatóvá, hidd el, egyszerűbb lenne, ha nem kéne 2 helyen esküdni annak, aki templomban is akar, és rohanni egyik helyről a másikra, hogy minden beleférjen a napba)?
2010. máj. 11. 13:25
 17/30 anonim ***** válasza:
63%

A katolikus jogrend szerint a házasuló felek minedgyikének meg kell keresztelkednie - és az egyiküknek legalább elsőáldozónak is kell lennie. Ennél lejjebb nem mennek ("régen" 30 éve még a mindkettejük bérmálkozása is kötelező volt!). Onnan tudom, hogy mi most bérmálkozunk, mert szeretnénk hűek maradni a szentség-felvételi rendhez. Amikor beiratkoztunk jegyesoktatásra, ezek voltak az első kérdései a papnak:

"Meg vannak keresztelkedve?

Igen, igen

Elsőáldozók is voltak?

Igen, igen

Akkor jó, mert ha egyikük sem lett volna, akkor nem lehetne..."

2010. máj. 12. 00:19
 18/30 anonim ***** válasza:
00:19 - Tévedsz. Egyházjogilag (tehát a katolikus jogrend szerint is, bocs, van egyházjogász ismerősöm, és ugyanezt mondta katolikus pap is, nem is egy, és az elmúlt 10 évben számtalan templomi esküvőn voltam, és olyanon is, ahol valamelyik fél nem volt megkeresztelve vagy más vallású volt - nem feltétlenül keresztény) 1. vagy mindkét fél meg van keresztelve (más nem kell, még elsőáldozás se kell), 2. vagy legalább az egyik fél meg van keresztelve (de nem kell más, csak keresztelkedés, és a másik fél lehet kereszteletlen vagy más vallású - akármi...)
2010. máj. 12. 00:27
 19/30 anonim ***** válasza:
00:19 - És ha a pap ezt mondta nektek, akkor kihasználta azt, hogy ti nem ismeritek az egyházjogot. Szóval ismét egy helyzetével visszaélő (undorító) pap.
2010. máj. 12. 00:29
 20/30 anonim ***** válasza:

Hát mondjuk nálunk nem számított, mert mindketten elsőáldoztunk, tehát lehet, hogy ő sem tudta jól, én nem feltételezek benne rosszindulatot, hiszen pont nálunk ennek semmi jelentősége nem volt, úgy mentünk oda, hogy lesz esküvő, de szeretnénk előtte bérmálkozni, s mondtuk is, hogy voltunk elsőáldozók. Tehát szerintem csak rosszul tudta akkor. Amúgy szerintem mindig minden esetben az atya dönti el, hiszen valamennyire szabad keze van a hierarchia miatt, hogy mennyit enged és mennyit nem.

Egyébként rá hagyatkozva mertem kijelenteni...

2010. máj. 12. 00:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!