Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Keresztelkedés nélkül templomi esküvő?
2011. májusra tervezzük a lagzit, de én nem vagyok megkeresztelve, párom r.kat., mindent végigjárt. Anélkül, hogy megkeresztelnének, esküdhetünk templomban, vagy a keresztelés mindenképpen kell, esetleg áldozás ilyesmi is szükséges?
Esetleg van itt valaki, aki hasonló helyzetben volt, és meg tudná mondani, merre kell indulni ez ügyben?
Azt olvastam, h püspöki kérelemmel lehetséges, de az mennyi idő, mig elrendeződik?
10:09
Ha a párjának valóban fontos lenne, akkor már vagy az együttjárásuk idején ezt felhozza és megkéri a lányt, hogy hittanra jájon, megkeresztelkedjen, vagy katolikus lányt venne el.
Így csak a rongyrázás miatt fontos. Meg hogy a mélyen vallásos nagymami ne hisztizzen h nem lesz templomi.
Szia!
Én is ebben a cipőben járok, csak nálunk én vagyok megkeresztelkedve és a párom (ffi) nincs. Mi is tervezzük az esküvőt, kb 1-2 év múlva és a párom bevállalta, hogy megkereszteljék őt, miattam. :-D A mi papunk szerencsére elég laza, fiatal is, de még nem beszéltem vele erről, mert még nincs semmi konkrétum. De remélem elég az, ha megkereszteli és kész, nem kell bérmálkozni vagy ilyemsi. Én azért ragaszkodom ehhez, mert két bátyámnak is volt mindkét (polgári és templomi) esküvő, ráadásul én hívőnek vallom magam, nem csak azért mert meg vagyok keresztelve, ráadásul faluhelyen máshogyan el sem tudnám képzelni az esküvőt. Eza kettő valahogy összetartozik sztem.
23/Nő
12:13
Vallásos vagy, de nem várod el a párodtól, hogy ő is az legyen. De akkor miért rángatnád bele egy képmutató (mivel ő nem vallásos) templomi esküvőbe?
A katolikus jogrend szerint a házasuló felek minedgyikének meg kell keresztelkednie - és az egyiküknek legalább elsőáldozónak is kell lennie. Ennél lejjebb nem mennek ("régen" 30 éve még a mindkettejük bérmálkozása is kötelező volt!). Onnan tudom, hogy mi most bérmálkozunk, mert szeretnénk hűek maradni a szentség-felvételi rendhez. Amikor beiratkoztunk jegyesoktatásra, ezek voltak az első kérdései a papnak:
"Meg vannak keresztelkedve?
Igen, igen
Elsőáldozók is voltak?
Igen, igen
Akkor jó, mert ha egyikük sem lett volna, akkor nem lehetne..."
Hát mondjuk nálunk nem számított, mert mindketten elsőáldoztunk, tehát lehet, hogy ő sem tudta jól, én nem feltételezek benne rosszindulatot, hiszen pont nálunk ennek semmi jelentősége nem volt, úgy mentünk oda, hogy lesz esküvő, de szeretnénk előtte bérmálkozni, s mondtuk is, hogy voltunk elsőáldozók. Tehát szerintem csak rosszul tudta akkor. Amúgy szerintem mindig minden esetben az atya dönti el, hiszen valamennyire szabad keze van a hierarchia miatt, hogy mennyit enged és mennyit nem.
Egyébként rá hagyatkozva mertem kijelenteni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!