Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit kell fizetni a vőlegénynek/családjának, és mit a menyasszonynak?
Jövőre tervezzük a lagzit, részemről kb. 30 fővel, páromról pedig kb. 100-an lennének (mindenféle rokon, de én a sajátjaimat nem akarom, akivel 20 éve nem találkoztam). Ilyenkor mindenki állja a saját vendégeinek a költségét, vagy fele-fele arányban oszlik meg?
Ill a ruhát kinek szokás fizetni? Vőlegényét, menyasszonyi, menyecskeruhát?
Szerintem pedig a vendégeket arányosan, a többi ktg-et pedig felesbe. Nálunk így volt:
Én rokonaimat a szüleim, férjem rokonait az ő szülei, a barátainkat pedig mi "fizettük". Menyasszonyi, menyecskeruhát anyukám, vőlegény öltönyét anyukája fizette. A többi, úgy mint terembérlés, zenekar, fotós, videós, dekoráció, stb fele-fele arányban oszlott el a két család között. Férjem részéről voltak kb 60-an a rokonok, tőlünk meg 110-en. Nem lett volna igazságos, hogy anyósomék 20 emberrel többet fizessenek azért, mert az ajándék úgy is közös...
A régi hagyomány szerint a szülők állják a költségeket, és mindkét szülőpár a saját vendégei után fizet. A vőlegény szülei veszik illetve kölcsönzik a menyasszonyruhát, a lányos szülők pedig a vőlegény ingjét, nyakkendőjét.
Ránk nem állt ez az egész, mert már együtt éltünk néhány éve, amikor összeházasodtunk. Mi fizettünk ki szinte mindent és a kassza közös ugyebár. Nem csináltunk lakadalmat, csak vacsorát.
Nálunk mindent az anyósék fizettek. A mi lagzinkon az én családom 6 főt képviselt. A férjeméké pedig, 150.
Amikor meghallották z anyósék, hogy hányan lesznek a részünkről. Nem volt képük azt mondani, hogy feles legyen az esküvő.
A mi esküvőnk így nézett ki:
Vőlegény fizette: új öltöny- átalakítás, menyasszonyi csokor és a saját vendégei 50 fő
Menyasszony fizette: menyasszonyi ruha, menyecske ruha, koszorúslányok csokor, kislányok virágos kosara és a saját vendégeim 100 Fő.
Nem feleztünk,mert nem úgy illik mindenki fizeti a maga vendégeit.
aztán persze vannak költségek amiket felesben illik: vőfély, autódísz, zenekar, menyasszonyi torta, a sütemények és a meghívók ott is a vendégek arányában ( de ezt pl mi csináltuk így lényegében ingyen volt9
Nálunk mindent a szüleim fizettek (én voltam a menyasszony), kb. 65 fő volt összesen (kb. 30 tőlem, 35 a férjemtől), és csak vacsora. Ez azért volt, mert az anyósom elbőgte magát, hogy nincs pénze, épp akkor vett fel 4 milliót lakásfelújításra, stb. Az én szüleim jól állnak, megsajnálták. Ma, 4 év után már látom, hogy hiba volt, mert az anyósom egyszerűen mindenre szórja a pénzt, úgy ahogy azt mi sosem tettük. Egyébként a gyűrűket és a virágokat fizette a férjem.
De hogy a kérdésedre válaszoljak, szerintem a vacsit ha ekkora a számbeli különbség fizethetnétek arányosan, a többi kiadást felesben. Beszélj a pároddal, biztosan megérti. A ruhát tudtommal a menyasszony szülei fizetik, egyébként.
Nálunk úgy volt, hogy: a vőlegény fizette az öltönyét, a menyecske ruhát,a menyasszonyi csokrot és a vendégeinek a kaját italt.
menyasszony:ruhakölcsönzés, menyecskeing a vőlegénynek,
a mi vendégeink fogyasztása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!