Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Valaki elárulná, hogy miért...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Valaki elárulná, hogy miért terjed ez a kötőjeles, névváltoztatós agymenés a házasságokkal? Pl. Fekete-Fehér Magdolna.

Figyelt kérdés
Értem én, hogy a nő nem tulajdon és ezért ne „né”-zzük, meg ne cserélje le a vezetéknevét a férje vezetéknevére, de ez a „kötőjellel felveszem a faszim családnevét” olyannyira gyalázatos, hogy nem találok szavakat. Az amúgy nem zavarja a „jogvédőket”, hogy miután jól megkötőjelezték a nőt, a férfi neve szerepel elől, dominálva ez által a nőt? Mint a többszerzős cikkeknél. :D Az abszolút kedvencem, amikor a balfőőőőbüszke férj is felveszi a feleség nevét szolidaritása jeléül. Hargitai-Kalányos László Albert. De gyönyörű. :DDD Óriási ötletem van: mi lenne, ha mindenki megtartaná a születéskori nevét? Na? Mi szükség van ilyen idétlen szokásokra, ami ráadásul nem kevés papírmunkát is igényel? Csordaszellem…
2016. okt. 3. 23:58
1 2 3 4 5 6
 31/53 anonim ***** válasza:
0%

Az ilyen szádékosan hosszított nevűekkel szívatásból napi 100-szor le kellene íratni a nevüket :D

Megyek én is az önkormányzatiba és átnevezem magam Gróf Báró Füstteleky-Őrmezey-Szathmáry-Budaházy Tivadar Ágoston-ra és hahaha de menő leszek.

2016. okt. 4. 14:23
 32/53 A kérdező kommentje:

Szükséges, hogy legyen család- és keresztnevünk. Többek között azért is, mert a közigazgatási rendszer például képtelen volna működni „Barnahajú Nagyorrú” elnevezésekkel. A keresztnevet kedvünk és ízlésünk szerint megválogathatjuk. A vezetéknevet azért nem tartom jó ötletnek módosítani, ugyanis hasznos lehet annak állandósága: megtestesít egy vérvonalat, beazonosíthatóvá tesz egy családot, közös identitást teremt és így tovább. Erre mondtam azt, hogy a szokás az, hogy ez a férfiról öröklődik át a gyerekre. De nekem azzal sem lenne problémám, ha a nő neve élne tovább a gyereken, csak legyen egy egységesség, mert az hasznos.

A házassággal létrejövő név, azaz a női vezetéknév a férfivezetéknév általi módosítása viszont egy egyoldalú függőséget sugall számomra. Ha tetszik, ha nem, ez az egyenlőtlenség a múltban valós és nagyon erős volt, de mára haladt előre annyit a világ, hogy szerencsére egyre inkább enyhül. Ennek ellenére ez a névváltoztatási szokás megmaradt. Jelenleg a kötőjelezés – véleményem szerint (és ehhez szeretnék megerősítéseket vagy ellenvetéseket kapni)– pontosan ennek a régies, és negatív sugallatú hagyománynak a megtöréséért terjed, de közben azt nem oldja meg, csak egy rossz alternatívát kínál, amit meg már leírtam, hogy miért.

Külön ínyencség lehet Óvári-Sebestyén Ilona neve a Hortobágyi-Somogyi Aladárral kötött házassága után.

2016. okt. 4. 14:54
 33/53 anonim ***** válasza:
63%
De miért nem érted már meg hogy én pl azért is vettem fel mert te is írod, hogy beazonosíthatóvá tesz egy családot, közös identitás stb. Ha valaki férjhez megy lesz egy új családja (is), akihez szintén tartozni szeretne. Magad ellen beszélsz. Nem kell, hogy ez mindenkinek tetszen, de szerintem teljesen logikus. Arra már kitértem egyszer, hogy azt már viszont túlzásnak érezném hogy a férfi is felvegye a nő nevét. Hiába okoskodsz itt, attól még nem lesz igazad. Nem kell okokat keresni csak fogadd el, hogy valakinek így volt szimpatikus. Ezen tök felesleges vitatkozni. Főleg ha ilyen lekezelő vagy mindenkivel aki másképp gondolkodik.
2016. okt. 4. 15:04
 34/53 anonim ***** válasza:
100%
A feleségnek fel szabad venni a férj nevét, de fordítva túlzás? Hmmm-hmmm, ez így nem valami PC.
2016. okt. 4. 15:06
 35/53 anonim ***** válasza:
35# felveheti ha akarja, csak nekem az már túlzás lenne mivel akkor a gyerekek is alapból azt kapják ezért ők már ha eljutnak a házasságig már eleve két nevük van. Az ő gyerekeiknek pedig még bonyolultabb. Ha valaki még is fel akarja venni kölcsönösen hát vegye. Nem értem miért kell piszkálódni.
2016. okt. 4. 15:12
 36/53 anonim ***** válasza:
100%

A név felvétele kifejezi az összetartozást. Pont. A kötőjeles felvétel pedig az egyenjogúságot fejezi ki épp úgy, ahogy szerinted a "-né" tulajdonjogot fejez ki. (Szerintem meg nem, de ez már egyéni vélemény.)

Szerencsére a magyar jogrendszer lehetővé teszi azt is, hogy mindenki megtartsa a saját nevét, sőt, már a gyermek is kaphatja az édesanya nevét, szóval teljes a szabadság a kérdésben. :)

(Én részemről a Tóthné Kiss Mariska verziót pártolom, ha férjhez megyek, ez leszek: számomra nem birtokos jelző a "né" - nem jobban, mint a jegygyűrű - büszkén viselem, de a saját nevem is kedvelem.)

2016. okt. 4. 16:39
 37/53 A kérdező kommentje:
Köszönöm 37-es! Ez normális válasz még ha egyet nem is értek vele.
2016. okt. 4. 18:31
 38/53 anonim ***** válasza:
100%
Én kötőjelesen vettem fel, ráadásul az én nevem van elől+a doktori címem.
2016. okt. 5. 13:35
 39/53 anonim ***** válasza:
0%

Naná, meg előtte a grófi, vitézi, hercegi, bárói rangjaid meg még a Generalissimus se hiányozhat.

2016. okt. 5. 14:07
 40/53 anonim ***** válasza:
100%
Tudom, neked nehéz elhinni kívülállóként, Utolsó, de ebben az országban élnek értelmiségi emberek is. 38. vagyok
2016. okt. 5. 14:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!