Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek hogyan lehetne ezt jól megoldani? (sütik, menü)
Kis, 20-30 fős esküvőnk lesz majd, egyszer. Ne idén és nem is jövőre, de én már ezeken gondolkodom. Lehet, hogy butaság, lehet, hogy nem.
Kezdjük a meüvel. hagyományos menüt szeretnénk (húsleves, pörkölt, sültestál, saláták rizs stb) De a sógornőm és a férje, hűdehajde diétáznak. (semmi cukor semmi fehér liszt, fehér rizs, fűszer). Ők ebből a menüből semmit nem ennének. (ahogyan ismerem őket) Rendeljek nekik majd küldön FITT kaját? De akkor a többi vendég is leaja majd nekem a rendelést?? Vagy hőbörög majd a lagzi után, hoyg jajj neki miért?? Képtelen vagyok eldönteni.
A másik a torta, és a sütik. Sok glutén,és egy laktózérzékeny vendégünk is lesz (sőt egy aki kombinált). A menyasszonyi torta sim a rendes lisztből készülne, de arra is gondoltam, hogy nekik készíttetek egy kisebb tortát, a kombinált vendégemnek pedig egy minit, ami ugyanolyan, mint a menyasszonyi.
Más is ilyen bonyolultan szervezi a menüt, vagy csak én komplikálom meg, aztán mindenki egyen azt amit akar?
Átérzem a problémád, én is ezen agyalok már mióta. Mondjuk, nekem jövő tavaszig megoldásra is kellene jutnom, mert nálam már dátum is van, nem csak általánosságban gondolkodom :D
Nekem eddig egyébként a svédasztalos megoldás tűnik a legértelmesebbnek. A vendégeink között laktózérzékeny annyira nem lesz, a diétázók meg dugják fel maguknak a diétájukat, de csomó vegán, vegetáriánus, étellalergiás van a meghívottak között, és a svédasztalon mindenki találhat magának megfelelő menüt. A vegánoknak lesz egy csomó zöldség, töltött padlizsán, rántott cukkini, saláták, satöbbi, a vegetáriánusoknak dettó, az ételallergiások is válogathatnak, nem nagyon lesz tojás meg effélék a menüben, max valamelyik salátában, de az jelezve lesz.
Az eddigi lagzis tapasztalataimból kiindulva inkább sós pogácsák lesznek az asztalokon, azok eddig mindig jobban fogytak, és azokat lehet diétásan/vegán mód megoldani, sütikből meg lehet aprósütiket csinálni, azok között meg ugye a változatosság szintén megvan.
A menyasszonyi torta esetében ugyanaz az elv áll, mint a diétázók esetében. Ha valaki kér, az eszik belőle, ha nem akar, akkor pukkadjon meg. Éjfélkor az ember egyébként sem azért eszik a menyasszonyi tortából, mert annyira hiányzik neki az édesség, ha meg annyira kívánja, akkor ezt a pár falatot kibírja. Az én esküvőm lesz, nehogy már az összes vendég (nálunk 120 fő lesz) kis agybaját figyelembe vegyem. Általánosságban, amennyire tudom, megpróbálkozom vele, figyelembe veszem a kéréseket, de azért nem fogok minden embernek külön menüsort rendelni.
Mi ezen olyan nehéz?
Van egy diétázó vendégpárotok és rengeteg glutén-vagy laktózérzékeny.
Teljesen adja magát, hogy a menüből és a süteményekből is legyen egy rész glutén-és laktózmentes, diétás. Mi ezen olyan megvalósíthatatlan?
Számoljátok ki összesen hány külön étrendű vendég van, százalékosan osszátok el, és kiderül mennyi külön sütemény kell. A süteményekhez tegyetek ki egy táblát, hogy "mindenmentes" :) vagy hasonlók.
A főételeknél pedig azok a személyek kapjanak külön menüt. Kérjetek egyszerűen az étteremtől egy olyan menüsort számukra, ami minden igénynek megfelel.
Alternatíva lenne egyszerűen az összes vendég számára belevenni ilyesmit pl.:
- sovány grillezett húsok
- grillezett, natúr zöldségek vagy töltött zöldségek ( a rántottat ugye se a glutén, se a laktózérzékeny nem eheti)
Köretnek pedig a salátát ugyanúgy fogyaszthatják.
én a tortát, sütiket diétásan készítettném, mert ez lehet finom annak is, aki amúgy nem diétázik.
A hagyományos menü mellett pedig figyelj arra, hogy bőségesen legyenek zöldséges ételek is, mert az is lehet, hogy szívesen enne belőle, aki amúgy szereti a húsételt pl.: egy nyári esküvőn inkább fogynak a zöldséges, könnyedebb ételek. Én nem bonyolítanám túl, készítettnék 2-3 fajta salátát (olyat, amit a diétázók is meg tudnak enni) + lennének grill zöldségek.
Mi a meghívóba beìrtuk, hogy ha valakinek spéci igénye van, jelezze. Persze, teljesítettünk minden kérést. A tortából volt egy ,,mindenmentes" így abból tudott enni aki akart.
Jómagam is ételallergiában szenvedek s ősszel hivatalosak voltunk egy lagziba. Miután a menyasszony közölte, hogy vigyek magammal kaját inkább nem mentünk el. Főleg miután a mi lagzinkban a hölgyemény épp fogyózott s külön ételt kapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!