Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem a hagyományos menüje volt valakinek? Milyen ételek voltak benne és mennyibe került/fő?
Már kezdek rosszul lenni a sok hagyományos lagzis kaja nevének láttán is, szinte mindenhol ugyanazt olvasom.
Nem a hagyományos: mulatós zenés, nagy abroncsos menyasszonyiruhás, 200 fős falusi lakodalmat tervezünk, bár tény,hogy egy kis falu lesz a helyszín, és a vendégek egy része is falusi lesz.
Megvan egy keret, amibe bele kell férnünk, ezért inkább kevesebb vendéget hívunk, de azoknak jó áron, változatos ételeket szeretnénk kínálni (nem olyat, amilyet vasárnapi ebédnek szoktunk főzni).
Párom ragaszkodik az Újházy tyúkhúsleveshez és az éjféli töltött káposztához, mert ha ezek kimaradnának, a vendégek, akik a hagyományos lagzis kajákhoz vannak szokva, nem éreznék jól magukat.
Nem kell elmenni a nagyon extra irányba sem, de tényleg üdítő, ha valaki túl tud lépni azon, hogy a sültes tál összetétele rántott hús, párizsi szelet, cigánypecsenye és rántott gomba. :)
A húsleves jó ötlet alapvetően, szinte mindenki szereti. Ha rendeltek mellé egy gyümölcslevest is, azzal színesíthetitek a menüt, esetleg egy tejszínes-tárkonyos zöldségraguleves jó ötlet lehet: könnyű fogás, de hagyományos ízvilágú.
Húsfélékből lehet úgy hagyományosat rendelni, hogy ne legyen unalmas: gombás raguval vagy pikáns fűszerekkel sütött natúr hús még egy konzervatívabb rokon tetszését is elnyeri. Ha fetával, kéksajttal, zöldségekkel készül, még különlegesebb a hatás.
Lehet halas fogást is választani, azt nagyon kevés esküvőn látom, pedig rengeteg magyaros, hagyományos halétel is van, nem is beszélve a könnyebb fogásokról. Pörkölt helyett rendelhettek harcsapaprikást túrós csuszával, biztosan lenne sikere! Ha nagyobb a keret, egy lazacos könnyű fogás is jó ötlet lehet.
A húsmentes ételek között is vannak nagyon jó ünnepi fogások, nemcsak rántott sajt és gomba létezik. :) Grillezett zöldségekkel, szárított paradicsommal megbolondított saláták, tésztafélék, fűszerezett grillezett sajtok (camembert, gomolya a legjobb talán), zöldségraguk, csőben sütött vagy töltött zöldségek stb. Hidegtálhoz zöldséggolyók salátával, sajtfalatkák stb.
Szerintem is kellenek a hagyományos fogások is, de ha csak az van, az tényleg unalmas. Legyen ilyen is, olyan is, és akkor mindenki talál magának megfelelőt. :)
Ahogyan az előttem szóló írta: kellenek a hagyományos ételek, én is úgy gondolom, hogy az Újházy tyúkhúsleves (természetesen HÁZI csigatésztával) és a töltött káposzta nélkülözhetetlen egy lakodalomban. Rég óta gyűjtöm a lakodalmi információkat, személyes megfigyelést is tudtam végezni, mint vendég.
A gyűjtött anyagból minta: (70%ban Hajdúsági vendégek, még a városban élők is falusi hagyományokkal)
A hús az szentség, ha nincs hús, nem ettél semmit sem!
Láttam, a gyönyörűséges zöldségescsodákat csak széttúrták, de nem fogyott belőle szinte semmi. A sokak által emlegetett gyümölcsleves is pont ennek a szemléletnek vált áldozatává: írd és mondd, 80 főből 2 személy kért belőle. Hal itt eddig nem fordult elő, (lehet, hogy Duna és Tisza mentén hamarabb előfordulna) de szerintem az nem lakodalomba való. A halnak meg kell adni a módját, és nem csak a tálalásában, hanem az elfogyasztásában is. Az idő és odafigyelés. És valljuk be, igazán finoman csak a szakosodott vendéglátóegységek tudják elkészíteni.
Szintén tapasztalat, hogy pont ennek a fenntírt szemléletnek az ellensúlyozásaképpen egyre többen vannak vegetáriánusok vagy vegánok, főleg a fiatalok körében. Javaslom, hogy mindenképpen kérdezz rá személy szerint a vendégeitek körében, egyrészt jól esik nekik a személyes figyelem, másrészt elkerülhető, hogy 1-2 vendég teljesen éhen maradjon.
Összegezve: sok hús, leginkább hagyományos módon elkészítve, kisebb részben pedig extra kivitelű különlegességek az ínyenceknek. (Jegyzem meg, hogy a kacsa és a liba sem nyerő, illetve a pörköltet teljesen hagyd ki, az már a legkonzervatívabb ízlésű vendégnek is szúrja a szemét, hogy csak tömőkajának van felszolgálva az étkek előtt.) Ez kelet-magyarországi tapasztalat, lehet, hogy Vas megyében mást mutatna a szonda:)
A hétvégén a mi esküvőnkön ez volt a menü:
Újházi tyúkhúsleves
Féladag borjúpaprikás nokedlivel
Sajttal töltött csirkemellfilé baconbe tekerve
Kacsacomb
Szűzérme sajtos bundában
Rántott cukkini
Rántott sajtgolyó
Párolt káposzta
Párolt zöldség
Pirított burgonya
Párolt rizs
Friss vegyes saláta
Egy balatoni hotelben tartottuk a lagzit, 9300 Ft volt fejenként a vacsora. Mi inkább erre szántunk többet, és külsőségeken spóroltunk. A vacsora inkább megmarad a vendégek emlékeiben,mint a dekoráció. A visszajelzések is ezt mutatják. De ehhez kell a nagyon jó konyha is, a jó szakács is.
Nálunk nem lagzi, csak ebéd volt az esküvő után. Étlapról szabadon választhatott mindenki azt amit akart. 30 ezret fizettünk összesen a végén italokkal együtt, 16 embernek.
Amiket rendeltek pl
bécsi szelet rizs,
rántott gomba krumplipüré rántott hagymakarikák,
brassói,
sült krumpli rántott csirke,
pizza (feltétnek azt tettek rá amit kértek)
Megmondom őszintén, nem figyeltem mindenkiét, elég vegyes volt.
Szerintem nem kell kompromisszumokat kötni.
A vendég is ehet jót és meglepődhet egy finomabb ételen. Azért várják a hagyományos, olcsó parasztos ételeket, mert hozzá vannak szokva ahhoz, hogy ilyesmivel szúrják ki a szemüket az esküvőn. Magyarországon ez nagy divat - minél több főt minél olcsóbban és egészségtelenebbül jóllakatni. Pörkölt, töltöttkápi, húsleves, rántott szarok krumplival meg rizzsel, ami egy normális családnál kb. hétköznapi ebéd. Persze, hogy ezt várják, ha ezt látják mindenhol.
Ez nem jelenti azt, hogy ti nem csinálhatjátok máshogy!! Nem kell rögtön a legextrémebb ínyencségeket feltálalni, de egy kis újdonságra, változatosságra mindenki vevő.
Tipp: ha asztalhoz hozzák az ételt, legyen menükártya, hogy az idősebb rokonok is tudják, mi kerül az asztalra.
Ha svédasztalos, mindenképp legyen jelölés, hogy milyen ételt látnak a kedves vendégek.
Ha nehezebb ételeket is felszolgáltok, NE ÉJFÉLKOR. Éjfélkor egyre inkább népszerűen a könnyű saláták, vacsora jellegű svédasztal sajtokkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, mártogatósokkal - ami nem nehezíti el a vendégeket, és nem öli meg a hangulatot.
Itt van pár remek ötlet, hogy milyen változatos is lehet egy nem hagyományos menü (különböző hotelektől, éttermektől találhattok bárhol menütervet). Egyszerűen használjátok a fantáziátokat, egyeztessetek a hellyel, ahol tartjátok. Arra figyeljetek, hogy előételből, levesből, főételből és salátából is mindenképp legyen 1-1 húsmentes verzió, akár több is. Nem csak a vegánok, vegetáriánusok miatt, de a gyerekek és a fogyókúrázók is szívesen választják sokszor alternatívaként, sőt, a fiatalabb korosztály általánosságban.
Egy fontos szempont: a ti esküvőtök, vagy azé az 1-2 hangulatromboló rokoné? Megéri 1-2 rokon miatt mindenkinek silány ételt adni vagy sem? Ezen gondolkodjatok el :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!