Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Barátnőmmel nem vagyunk azonos vallásúak, és szeretne majd templomi esküvőt. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy ne kössük magunkat olyan eskühöz, hogy milyen legyen a leendő gyerek vallása?
Üdv!
Ha hitgyülis vagy,miért nem kérdezed meg Német Sándort?
Biztosan megfelelő választ kapsz
Akkor ne kereszteljétek meg.
Az én szememben a kisbabák keresztelése amúgy is felesleges.
Régen az volt az anyakönyvezés.
Járjon anélkül hittanra ismerje meg a vallásokat aztán az után döntsön.
"Azt hallottam, hogy ha katolikus templomban akarnánk összeházasodni, akkor meg kell fogadni az atyának, hogy az első gyerek katolikus lesz"
Nem egészen. Vagyis pontosabban: alá kell írni a katolikus félnek egy nyilatkozatot, miszerint a gyerekeket katolikus hitben nevelik.
A tényekhez hozzátartozik, hogy aztán később ti döntitek el, hogy ezt betartjátok, vagy nem.
De a nyilatkozat alól szerintem nincs kibúvó.
Nem akarom bántani az előttem hozzászólókat, de rosszul tájékozottak. Nekünk katolikus esküvőnk volt 2013-ban, és valóban meg kell ígérni egyrészt, hogy a gyermekeket,akikkel Isten megajándékoz, elfogadjuk, másrészt őket a (katolikus) Anyaszentegyház törvényei szerint neveljük. DE NEM ÍRÁSBAN teszünk ilyen ígéretet,hanem szóban, a papnak, az esküvő alatt a templomban. Ez ugyanolyan ígéret,mint az, hogy elfogadjuk a másikat, pontosabban a szöveg szerint "vele megelégszünk".Nézd, ez egy eskü,amit Isten előtt tesztek. Senki nem fog számonkérni, csak ha nem katolikusnak nevelitek,az eskütök nem ér semmit. Ezt igazából a menyasszonyodnak kell lerendeznie magában,hogy odaáll-e úgy a templomban, hogy nem tudja garantálni az esküjét.
Mondjuk hozzáteszem, nagyon sok vegyes esküvő van, és lehet, hogy a felek még maguk sem tudják,hogy nevelik majd a gyereket, de ez azt is jelenti,hogy igazából az egyik fél "hazudik",mert megígéri a saját vallása szerint,hogy annak megfelelően neveli a gyereket, és lehet, hogy nem is így lesz.Vagy egyáltalán nem nevelik vallásosnak,ez sem az igazi. Szerintem csak akkor menj bele a templomi esküvőbe,ha beletörődsz, hogy a kicsit majd katolikusnak nevelitek. Ráadásul a kettőtök vallása nagyon távoli egymástól,és nem nagyon hiszem,hogy egy katolikus ember elfog járni a gyülekezetbe,és elvinné a gyereket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!