Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Sok illik, nem illik jellegű kérdésnél olvasom hogy a fehér ruha a menyasszony szüzességének jelképe. Igaz ez?
ma már nem, de az volt
azért ma már kb 100ból egy nő lehetne akkor fehérben :)
Ma már nem nevezném annak. Mindenki azt húz, amit akar. Nekünk megvolt már a kislányunk amikor házasodtunk, de nem gondolom hogy 21 évesen nem illett rám a fehér. :D Manapság már nem erről szólnak a színek. :)
Talán 20-30, stb. éve szigorúbban vették.
"A ruha színe
A menyasszony ruhája általában fehér színû. A színválasztás az ókori görögök, rómaiak szokásaiban keresendő. A rómaiak ünnepekkor fehérre festett testtel jelentek meg, míg a görögök már fehér ruhát öltöttek. A fehér szín maga a tisztaságot, az egyszerûséget, a természetességet és persze az örömöt jelképezi, ezért is lett a későbbiekben a menyasszonyi ruha fehér. Magyarországon többhelyütt, pl. Kalocsán, fekete színû volt a menyasszonyi ruha. A népdal is azt mondja, hogy a lány most esküszik fekete gyászruhában. De fekete menyasszonyi ruha volt, a Berettyó-felvidéki népviseleti szokás is. A Kunságon még az 1960-as évekig szokás volt, hogy az asszonyokat feketére festett egykori menyasszonyi ruhájukban temették el. Így a menyasszonyi ruha a hûség szimbólumának is mondható."
Ez meg érdekesség, hogy honnan jött a fehér "divatba":
A szüzességet nem a fehér szín, hanem egy növény koszorú jelentette. Ez Magyarországon népcsoportonként különböző volt: hol rozmaring, hol mirtusz. Ilyen nővényt a vőlegény is visel a ruháján (ne feledjük, hogy a vőlegénynek is elméletben szűznek kellett lennie).
A fehér ruha viszonylag új divat a magyaroknál.
A szüzességet a mirtusz koszorú jelképezte. Azt tartották hogy aki nem szűz és mégis viseli a koszorút , égetni fogja a homlokát a templomban.
A fehér ruha azt hiszem Viktória királynő esküvője után jött divatba. Az előtt vagy vidékenként más tradicionális népviseletben esküdtek , vagy a legszebb ruhájukban a menyasszonyok.
A fehér ruha ma már nem jelkép, hanem hagyomány. Ugyanúgy, ahogyan az esküvői torta meg a gyűrű.
Ma már a szüzesség magánügy, legtöbb szülőt nem érdekli, hogy milyen "állapotban" megy férjhez a gyereke, sokan akár nagy pocakkal házasodnak fehér ruhában és senki se botránkozik meg.
Esetleg nagyon bigott vallásos szülőknél tudom elképzelni,h érdekli őket,h szűz-e a gyerekük, de akkor se tudom elképzelni, hogy megvizsgálják esküvő előtt, a gyerek meg ugye ki tudja játszani őket ha akarja.
Elvileg a feher ruha a szuzesseget jelkepezi...
Pl hallottam mar a ciganyoknak ( nem nem vagyok az.....)
hogy aki nem szuz nem vehet fel teljesen feheret,pl feher nadrag feher felso de tennie kell magara valami mas szint is ( pl piros). Ma mar megszokasbol vannak feherben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!