Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Férjemnek nagyon régen volt templomi esküvője, meg szeretnénk templomban is esküdni hogyan lehetséges?
Nem megoldható borítékkal. Meg se próbáld, mert egy életre elásod magad és sosem lesz katolikus egyházi esküvőd. Aki elvált volt, és lehetett egyházija, ott nem volt előtte egyházi esküvője. Csak így lehetséges. Az érvénytelenítés a másik út. Hosszú, évekig elhúzódó procedúra, nem azt mondják ki, hogy a 2 fél elválik, hanem azt, hogy eleve nem volt érvényes a házasságuk, mert az egyik mondjuk nem gondolta komolyan az eskü szövegét (jelen esetben a felesége). Válás nincs egyházjogilag. Nem lehetséges.
Édesanyám katolikus hitoktató, komolyan írom, hogy ne próbáld meg a borítékot! Ez nem egy olyan dolog, ami fölött szemet hunynak és kész. A legutolsó falusi plébánián sem. Aki ilyet mond/ír, az valószínűleg félreértett valamit és nem tudta, hogy csak polgári válás volt.
Azt az egyet nem értem (most jól le fognak pontozni), hogy milyen felekezethez tartozol, ha Neked mindegy, hogy katolikus, vagy református esküvőd lesz. Vagy ez egy színjáték, ami tetszik? Mert akkor lehet akármilyen felekezethez mehetsz, valamelyik tuti rábólint.
Azt előrebocsátom, hogy a reformátusoknál a külsőségek kb ugyanazok, de ott nem szentség a házasság, válás lehetséges, szóval a "holtomiglan-holtodiglan" ott annyira nem élő dolog.
Az elhálás érdekes kérdés, nem elég az eleve érvénytelennek nyilvánításhoz, de tény, hogy az elhálás szükséges ahhoz, hogy érvényes legyen. Javítson ki egy hozzáértő, ha nem így van, de tudtommal egyházjogilag elhálásnak hívják, ha mindenféle védekezés és segédeszköz nélkül voltak együtt: azaz sem gyógyszer, sem gumi, sem pesszárium, sem semmi más nem volt használva. Azaz nem elhálás például, ha gumit használva feküdtek le.
De az ervénytelennek nyilvánítás nem egy egyszerű procedúra, akár évekig is eltarthat és igen megterhelő, sokat kell utánamászkálni és kell találni papot, aki hajlandó eleget foglalkozni vele, mert neki sem kevés munka. Ha csak azért szeretnétek egyházit, mert csak, nem vagytok "mindenhétentemplombajárók" és nem meggyőződésből szeretnétek templomit, akkor nem sok esélyetek van, hogy valaki felkarolja a dolgot és nekivág Veletek az érvénytelenítésnek. Mivel roma volt a feleség, ezért gondolom katolikus volt az esküvő, a református véleményt nem ismerem a katolikus esküvőkről és azok felbontásáról, lehet, hogy tényleg a református lelkésznél kellene érdeklődnötök. Én személy szerint nagyon sok esküvőn voltam már, ha nem meggyőződésből szeretnél katolikus esküvőt, csak szeretnél egy szép templomi szertartást, akkor a református tetszeni fog, mert szerintem (!) sokkal szebb a fogadalmuk, mint a katolikusoknak. Én meggyőződésből a szentségi házasság miatt fogok katolikus esküvőt tartani, ha nem így gondolkodnék, akkor a reformátust választanám az eskü szövege miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!