Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Esküvő hagyományok! Tudnátok...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Esküvő hagyományok! Tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Az egész család más véleményen van, teljesen össze vagyok zavarodva!Elég sok buta kérdésem lenne. Tehát a menyecske táncra kell piros ruha.

De mi az a menyecsketánc?

Az ugyanaz, mint a menyasszonytánc?

Felkérnek vagy magamtol táncolok?

És az éjfél előtt vagy után van?

Addig a menyasszonyi ruhámban kell maradnom?

Mikor van a menyasszonyrablás?

A torta a desszert vagy azon felül van más is?

2014. júl. 30. 13:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
74%

Ha éjfél előtt van, akkor menyasszonytánc, értelemszerűen a menyasszonyruhában.

Ha éjfél utánra teszitek, akkor át szokás öltözni, és akkor már menyecsketánc. Vagy egyik van, vagy másik.

Általában van egy ember, aki kiabálja, hogy eladó a menyasszony, és a vendégek sorbaállnak. Általában 1-1 forgás, néhány lépés jut mindenkinek.

Felénk nincs menyasszonyrablás - én nem is tudtam mi ez, amíg a férjemmel nem találkoztam.

Nálunk a torta mellett volt csokiszökőkút gyümölcsökkel, illetve sós és édes aprósüti az asztalokon.

Voltam olyan esküvőn, hogy legalább 6 torta volt még az emeletes menyasszonyin kívül, persze hogy nem is fogytak el.

2014. júl. 30. 13:55
 2/12 anonim ***** válasza:
16%

Menyecsketánc- aszthiszem egy időnután kimész (lehet hogy éjfélkor) és piros ruhában kell táncolni tovább ja és a férjed visz ki

És nem nem csak a torta a desszert

2014. júl. 30. 13:56
 3/12 anonim ***** válasza:
74%

Ha lesz vőfélyed, Ő az egészhez ért, és elmondja. Én eddig olyan esküvőn voltam, ahol csak menyasszony tánc volt, és mikor a menyasszony az utolsó vendéggel táncolt, beszaladt a vőlegény, felkapta a menyasszonyt, kivitte, és egy idő után meg már menyecskeruhában (piros) jött vissza.

Amúgy a ti esküvőtök, úgy csináljátok, ahogy nektek tetszik. Ne másoknak feleljetek meg, ez a TI napotok!

2014. júl. 30. 14:14
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Tájegységenként változó.

Nálunk pl. csak menyecsketánc van, éjfélkor elmegy a menyasszony és a vőlegény átöltözni, és pirosban jönnek vissza. Ekkor elkiáltja magát a vőfély, hogy eladó az újasszony, először ő táncol vele, aztán a többi vendégek.

A pénzt az örömanyák gyűjtik letakart tálba, az ifjú férj meg itallal, süteménnyel kínálgatja azt aki már megtáncoltatta a feleségét.

De közben nagyon kell figyelnie, hogy nehogy ellopják az asszonyát. Mert mifelénk nem a vőlegény, hanem a haverok lopják el.

Ha mégis sikerült ellopni, akkor a vőlegénynek meg kell keresni, és természetesen a szórakozóhelyen, ahol rájuk lel az egész banda fogyasztását ő kell, hogy állja.

A tortás dolog elég új szokás mifelénk, eddig egyetlen lagziban láttam csak (a sajátomat leszámítva). Egyébként úgy van mifelénk, hogy minden meghívott vendég hoz egy tortát, az összes torta ki van téve egy asztalra, abból bárki szelhet magának, és mikor mennek el mindenféléből csomagolnak. A vendégek elé az asztalokra csak aprósüteményt raknak ki.

2014. júl. 30. 14:29
 5/12 anonim ***** válasza:
82%
4es vagyok, azt kifelejtettem, hogy ha a férjnek sikerül megakadályozni, hogy elrabolják a feleségét, akkor utoljára az újasszonytáncban ő táncolt vele, és az egész pénztárcáját illik bedobni a tálba.
2014. júl. 30. 14:31
 6/12 anonim ***** válasza:
74%

Még mindig én

A "tortás dolog" alatt azt értem, hogy van egy "hivatalos" esküvői torta, amit az új házasok közösen szelnek fel. Na Ezt eddig csak 1 helyen láttam.

2014. júl. 30. 14:33
 7/12 anonim ***** válasza:
74%

Nálunk menyasszonytáncnak hívják, éjfélkor van menyasszonyi ruhában. Van egy rokon, aki egy nagy tálat üt fakanállal és kiabálja, hogy eladó a menyasszony. Aztán a tálba lehet rakni pénzt és akkor lehet a menyasszonnyal táncolni. Ha elfogytak a vendégek, akkor jön a võlegény, aki egy krumplit/vagy hagymát dob a tálba és elrabolja a menyasszonyt. Késõbb visszatérnek, akkor már menyecskeruhàban (általában piros).

Nálunk szokás a tortán kívül még desszert, de azok apróbb sütemények kirakva az asztalra, pl. zserbó, pite, kókusztekercs, stb.

2014. júl. 30. 14:42
 8/12 anonim ***** válasza:
Éjfélkor van a menyasszonytánc, akkor táncolsz a vendégekkel. Utána mész átöltözni menyecske ruhába, mert ugye éjfélig menyasszony, éjfél után új asszony vagy. Na, mikor a menyecske ruhában visszajössz, akkor táncol egyet az új asszony és a férje, nálunk hagyományosan a jaj de csinos menyecske lett ebből a lányból című nótára.
2014. júl. 30. 18:23
 9/12 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!Ebben a postban a hagyományok és babonákkal kapcsolatban szinte mindent megtalálsz: [link]

A torta pedig általában a süteményeken túl szokott lenni, de persze desszertnek minősül (általában 1 szelettel számolnak/fő, kivétel, ha csomagolnak is). Szeletes süteményekből és esetenként tortából (nem menyasszonyi) szokott lenni bőséggel.

2014. júl. 31. 12:19
 10/12 anonim ***** válasza:

Sorban:

Menyasszonytánc: fehér ruhában, akkor van, ha a pár pénzt akar gyűjteni a "közös élet elkezdéséhez". Az esküvő résztvevői sorban jelképesen megveszik a menyasszonyt, a végén pedig a vőlegény "nyeri a licitet". Menyasszonyrablás eközben szokott lenni, ha van, de annak csúnya vége is tud lenni... (nálunk nem volt)

Menyecsektánc: ez egy konkrét tánc már a menyecskeruhában, ezzel nyitja meg az ifjú pár, már házaspárként, a táncmulatságot.

Ezek "szokások", de tényleg bármilyen variálás lehetséges, semmi sem szentírás.

2014. júl. 31. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!