Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Elhívnátok násznagynak, ha ti keveset adtatok az ő esküvőjére?
Közeli rokon és gyerekkori barátnő egyben. Az ő esküvőjén szégyenletesen keveset adtunk, ugyanis teljesen le voltunk égve. A párommal épp annyit tudtunk adni, hogy a menü ára kijött, meg talán még egy pici. A szüleim és hugaim pedig SEMMIT nem tudtak adni, még a menü árát sem.
Hozzám ő áll a legközelebb, viszont hezitálok, hogy őt hívjam-e násznagynak. Felénk nagy kiadásokkal jár a ez a szerepkör...
Van más opció is, de azok messzibbek. Mit tanácsoltok?
Ahány ház, annyi szokás :) Mi pedig nem is magyarországiak vagyunk, szóval ez is lehet a szokásbeli eltérések forrása. Itt nem a keresztszülőt szokták násznagyságra felkérni, hanem a legközelebbi rokont. Ha van az illetőnek férjhezment nővére/megházasodott bátyja, akkor azt.
A kiadások terén pedig elég nagy költségek vannak: az esküvői torta (ami azért 300-400 fős lagziknál jól belekerül, mert ugyebár mindenki kap egy szeletet belőle), cipőlopás, stb.
A szokás rendszere valahol logikus szerintem, mert elég nagy kiadásokról van szó, amitől a násznagypár megmenti a fiatal lányt. Általában mindenki sorra jut a násznagyságban, így nem marad adós, és nem mondja senki, hogy költségekkel terhelt másokat: valaki az ő esküvőjén átvállalta ezt a részt, és előbb utóbb ő is átvállalja valakiét, amikor násznagy lesz. Ha marad a rendszer, akkor tulajdonképpen senki sem marad adós: mert lehet hogy nem ugyannanak a személynek "hálálom vissza", de hát neki is volt annakidején násznagya, aki az övét átvállalta és ő sem annak kellett visszaadja. Lényeg a lényeg: mindenki kap segítséget valakitől és azt majd ő is továbbadja :)
Ha ilyen szép nagy lakodalom lesz, szerintem meg se próbáld ráverni az torta árát, bár az az igazság, hogy én nem mennék, ha meghívnál, nyilvánvalóan a barátnőd is tisztában van a nasznagyi feladatokkal és 'költségekkel', így nem fogja vállalni, ami érthető is. Vagy ha mégis, akkor nem biztos, hogy fogja tudni vállalni az anyagi terheket.
Ha mindenképp őt szeretnéd, legyen tényleg képletes a felkérés, és azt hiszem, nem egy eget verő bűn, ha picit szakítasz a hagyományokkal, és akkor Neked is jó, és Neki is. Ha tartod magad az elgondoláshoz, akkor a barátnődet elveszíted, (én se nagyon maradnék a barátnőd, ha tudnám, azért vagyok a násznagyod, mert fizetni kell) stb., sok összetevős ez a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!