Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hamarosan esküvő, de nincs elég pénz lagzira, csak egy szűk családi vacsira. A többi meghívottól, akik csak a polgári ceremóniára jönnének, várhatunk valami nászajándékot?
A Párommal hamarosan összeházasodunk, viszont nem bővölködünk a lagzira is elegendő anyagiakkal, ezért csak a polgári esküvőt és egy szűk családi esküvőt tartanánk. De viszont a polgári ceremóniára jópár ismerőst meg szeretnénk hívni. (Legjobb barát/barátnő,munkatárs, egyéb...) Ilyenkor hogy ők csak a polgárira hivatalosak szokás nászajándékot adni? (pl. pénzt ? )
Köszi előre is a válaszotok!
Liz
Köszi ! Csak azért kérdeztem meg, mert olvasgattam már topic-okban erről és valahol találtam azt hogy nem illik, meg hogy annyit szoktak adni, ami a lagziban az illetőre esik.
Másrészt pedíg hogy bunkóság-e megmondani vagy a meghívón közölni hogy nincs lagzi ,csak polgári esküvő ... de nászajándékot hozhatnának. Viszont tárgyakból van dögivel minden, ezért a pénz lenne a leg jobb megoldás, de ezt is a tudtukra adni ... és akkor már 2-ő az 1ben ... "lagzi sincs, de még nászajándékot is kérnek" Ég a pofimról a bőr :S vagy én reagálom túl a dolgot ?
Alíz
((( mellesleg elírtam a kérdésemet :D
"ezért csak a polgári esküvőt és egy szűk családi esküvőt tartanánk." helyett: szűk családi vacsi" ))) :) bocsi.
Hát igazából ne közöld hogy pénz lenne jó, esetleg ha valaki nagyon közeli és tudod hogy megértené. Illetve azt csinálhatjátok hogy sokszor kihangsúlyozod hogy mennyi tárgyatok van és hogy miket szeretnétek még venni, vagy milyen nagyobb beruházásokat terveztek majd ha lesz pénz. Persze ezt olyan szép formában de érthetően célozgatva. Viszont nem túlzásba víve.
Amúgy meg azért sem mondanám konkrétan hogy ajándék, pénz, mert elvileg ha csak polgári esküvő van, akkor aki oda megy elvileg nem köteles vinni ajándékot. Jobban mondva nem szoktak ahogy én tudom. Persze biztos aki akar adni így is fog adni. Meg hát hogy tudják hogy utána nem lesz semmi, így még többen fognak adni szerintem.
Hát majd meglátjuk!
Mi annakidején kétféle meghívót készíttettünk : az egyik azoknak szólt, akiket a házasságkötő terembe hívtunk (barátok, kollégák, ismerősök, szomszédok, akárki)...
A másik azoknak szólt, akiket az esküvői vacsorára is meghívtunk (közeli barátok, rokonok, családtagok)...
Így nem volt sértődés és nem volt félreértés, mindenki pontosan tudta, hova hivatalos!
Bevallom, akiket "csak" a házasságkötő terembe hívtunk, azoktól nem vártunk semmiféle nászajándékot.
A mi családunkban csak a közeli rokonok szoktak adni nászajándékot ill. helyette pénzt. Még a közeli barátoktól sem vártunk semmit : örültünk, hogy eljöttek és jól érezték magukat. :D
Meghívóra ráírni, hogy mit vártok nászajándékba???... 8-o
Ez elég durva...
Nálunk ez úgy "intéződött", hogy amikor személyesen átadtuk a rokonainknak a meghívókat, akkor rákérdeztek, hogy mit szeretnénk nászajándékba, ekkor megmondtuk (nagyon udvariasan!), hogy jelenleg most pénzre lenne a legnagyobb szükségünk, mert építkezünk... :]
A mi rokoni köreinkben ez úgy zajlik, hogy amennyit kb. én kaptam, akkor nekem is kb. annyit illik majd adnom az ő lányuknak/fiúknak.
Köszi a válaszokat ! Sokat segítettetek !
Persze ezt a ráírom a meghívóra dolgot én nem így értettem :D Ilyenre nem lennék képes.
Külön gondoltam én is a meghívók küldését. Külön csak a polgárira, külön azoknak akik a vacsira is hivatalosak.
- Szívem szerint lagzit is tartanánk. De amiket itt olvastam.. pfff 1 vagy 1,5 MILLIÓ ... :D Jézusom. Rengeteg pénz. Bár ha azt nézem hogy életem egyik legszebb emléke és egy sorsköve lenne. Megérné lehetséges. DE ... honnan kaparjak elő ennyi pénzt? Előkerül ekkor a hitel, de azt meg semmi képp, má az elején eladósodni ? ááá ...
körülbelül az esküvőre 400 ezer jönne össze.
De az ahogy számolgattunk el is fogyna. :(
Menyasszonyi ruha, Vőlegénynek is valami szép ruci :D, anyakönyvezetőt kifizetni, étteremben bérelni egy helyet, étel ital sütik ... díszítés ,ja és a gyűrű. A tetejére a hab pedig egy hangulatos kis nászút.
Persze nálunk már az sem "szokványos" hogy mi fizetjük az esküvőt... mert ha jól tudom azt a két családnak felosztva kellene :D Vagy nem ?
sajnálom azt a sok embert aki mellesleg számít is, mert tényleg csak szűk családi kajálás lenne (mami papi mind a 2 részről, testvérek ,szülők ,keresztszülők ... dédmama :D ... ilyenek).
bocsánat rosszul írtam:
Persze nálunk már az sem "szokványos" hogy a 2 fél szülei fizetik az esüvőt (mert így van ahogy hallottam) ,hanem mi 2en a párommal. :)
Hát,a 400 ezerbe sokminden belefér,még Budapesten is!Pl.Ha nem horror összegért bérelsz ruhát,a párodnak,nem veszed hanem bérled az öltönyt,ha kész gyűrűből választasz,ha hajnandó vagy nem a városban tartani a kaját stb.,nászútra hosszú hétvégére mentek belföldön akár szállodába stb.
Az én barátoméknak tavaly volt az esküvőjük,36-an voltunk,a tortát nászajándékba kapták tőlünk,gyűrű és nászút nélkül(Hajdúszoboszlón voltak)Nem volt több 300 e forintnál.Ha családi házban laktok(v.a szüleitek),lehet ott tartani a vacsit és rendelni hideg ill. meleg tálakat stb.
Attól függ,mennyire fényűző esküvőt szeretnél....
Merre laksz?
Amúgy mindenhol más a szokás,hogy ki fizeti és hozzáállás kérdése a gyerekektől(leendő házasulandoktól is).Nekem anyukám felajánlotta,hogy ha viszonylag kis esküvőt szeretnék(30 fő) azt kifizeti...Nem engedtük a párommal.Azóta sem vagyunk összeházasodva,nekünk a ház felújjítása fontosabb,4 éve vagyunk együtt és 10 hónapos a kislányunk.Az esküvő benne van az 5 éves tervben... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!