Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lehet katolikus egyházi esküvőt kötni úgy, hogy nem lesz polgári esküvő?
Persze értem én. Csak először azt hittem, hogy olyan filmbeliset javasolsz, hogy az utcán eldöntik, hogy "hopp esküvő" :D Bocsi!
Egyik ismerősöm is úgy csinálta, hogy péntek délután 2 tanuval becammogtak megvolt a polgári szertartás, 2 hónap múlva meg az egyházi a rokonokkal/barátokkal és azt tekintik hivatalos esküvői dátumnak.
Kedves kérdező!
Ne haragudj meg a válaszomért, csak hozzá kell szólnom az unott anyakönyvvezetős válaszodért.
Én is hiszek Istenben és szeretnék templomit is. De nekem meg pont ez a véleményem a mi református papunkról. Pénzért, pár tíz ezerért összead minket, semmi érzelem, tök mézes mázos a pasi, mindig a valamit nézi ( keresztelőt tartott a gyerekének a hívők pénzén stb..). Hát én meg nála nem akarok esküdni.( Tudom régen divat volt a papok és tanítok istenítése, felsőbbrendűsége) de nem veszi be a gyomrom. Vagy nem lesz templomim vagy keresek másik papot aki őszintébb. Szóval azt ajánlom neked is hogy próbálj olyan anyakönyvvezetőt keresni aki már az előzetes megbeszélésekkor is szimpi. Vannak akik nagyon jól végzik a dolgukat. ( több esküvőn voltam és nagyon meghitt volt a polgári)
Sajnos jogilag az állam nem fogadja el az egyházit.
Viszont úgy csinálhatod, ahogy sokan mások is, hogy hétköznap odamész az anyakönyvvezetőhöz aláírni. Örök hűséget fogadni meg a templomba mész, az polgári esküvő meg úgy is a papír miatt kell. Ha szerencséd van, akkor ezt ingyen megúszod, sajnos nálunk az anyakönyvvezetőnél mindig fizetni kell, még akkor is, ha nem kérsz semmi extrát.
Akkor jó neked, ahol meg kérnek, ott úgy tudom legtöbbször erre szoktak hivatkozni:
"1071. kán. -- 1. §. Szükség esetét kivéve a helyi ordinárius engedélye nélkül senki se működjék közre:
1. lakóhely nélküliek házasságánál;
2. olyan házasságnál, amelyet a polgári törvények szerint sem lehet elismerni vagy megkötni;
..."
Forrás: [link]
pontosan bezélnek a habokba,
de nemfogja apap összeadni
vagy megtarthatják a ceremóniát,de hogy a nagykönyvbe nem lesz beírva, az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!