Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit tennétek ilyen helyzetben? Kell a templomi esküvő?
A helyzet az, hogy a párom már megismerkedésünk óta tudja, hogy nem vagyok vallásos, és nem szeretek templomba járni, miséket hallgatni, a legtöbbször nem is értem miket mond a pap, ezért kényelmetlenül érzem magam.
Most viszont elkezdtük szervezni az esküvőt, és akkor felvetette, hogy beszéljük meg melyik templomban legyen az esküvő. Én erre azt mondtam, hogy nem akarok templomi esküvőt, mert álszentségnek tartanám. Nem érezném jól magam a saját esküvőmön!
Erre azt válaszolta, hogy ő csak rendes esküvőt akar. A polgári esküvő csak egy papír, annak semmi értelme, az esküvő lényege, hogy a templomban isten előtt örök hűséget fogad egymásnak a pár.
Erre én totál kiakadtam. Hogy lehetne templomi esküvőm, ha még azt sem tudom hogy kell keresztet vetni?
Aztán felhozta még érvnek, hogy gondoljak bele, hogy a nagyszüleinknek, akik mélyen vallásosak, mekkora törés lenne, ha nem tartanánk templomi esküvőt.
De erre én: Most magunknak tartunk esküvőt, vagy nekik?
Nem tudom mi legyen, mert én őszintén nem akarok templomi esküvőt, ő meg úgy néz ki inkább lefújja az esküvőt, minthogy belemenjen, hogy csak házasságkötőtermi legyen...
24L - párom 23F
(11 éve ismerjük egymást, 6 éve vagyunk együtt)
15:41-nek Nem kötelező házasodni,de ha valaki házasságot szeretne kötni,akkor a polgári rész kötelező,csak azt ismerik el a jog szerint házasságnak a templomi esküvő csak vallási szempontból fontos,de templomi szertartás nélkül is érvényes a házasság,míg polgári nélkül nem.
Így értettem,hogy a polgári szertartás kötelező.
ma 16:08
Csak tudod az van, hogy ha a másiknak meg a polgári nem jelent semmit, az álságos, az ott kimondott szó értéktelen, akkor mi van? Tegye meg, csak mert ott kap egy papírt is róla, ami meg aztán végképp nem jelent semmit?
ma 16:46
Igen értem én és igazad is van, csak arról beszélek, ha valakinek pont ez a hivatalos és érvényes része nem jelent semmi és pont ezt érzi képmutatónak, akkor én nem kényszeríteném bele. Mert hiába lennénk jogilag házasok, ha ő nem érezné úgy, hogy azok vagyunk. Ha mondjuk ő úgy érzi, hogy neki semmit nem ér az a papír, akkor én nem is erőltetném.
Ha egyik fél erkölcsi normáinak és a világnézetének annyira nem felel meg a templomi esküvő, hogy úgy érzi, nem tudná vállalni, a másik pedig ugyanígy érez a polgárival kapcsolatban, akkor az így is, úgy is nehéz ügy, függetlenül ahhoz, hogy melyikhez jár papír.
Igen, ilyenkor szokott lenni, hogy vagy összeveszik a kedves jegyespár, mint a vakok, vagy egyik enged azzal, hogy akármennyire is fontos nekem az a szertartás, nem kényszerítem bele a páromat, mert az ő érzései fontosabbak, ne kelljen olyat kimondania, amivel nem tud azonosulni. Vagy a másik azzal, hogy igaz, hogy az én világnézetemmel ellentétes az a szertartás és az ott kimondott szavak, de mégis értékesek, pont azért mert a szerelmemnek értékesek, neki sokat jelentenek és ami neki sokat jelent, az általa nekem is, még ha nem is tudok benne hinni.
Egyik sem tökéletes megoldás, de egyik sem olyan borzasztó döntés. Kivéve azt a verziót, hogy összevesznek, mint a vakok. :D
ezt neked kell érezned, de mondjuk ha az én párom lenne így, én belemennék a templomi esküvőbe a kedvéért, mert neki fontos (akkor is, ha én eléggé egyházellenes vagyok). más kérdés, hogy neki milyen érzés lenne, hogy ami neki élete egyik legszebb pillanata, az nekem csak egy fölösleges macera (megjegyzem, nekem a polgári is az lenne).
a gyerekeimet már nem kereszteltetném meg, csak ha felnőve ők maguk kérik.
Templomi esküvő lehet szép, de meghatónak én azért nem érzem/érezném, mert mint mondtam, én nem hiszek abban, amit mond a pap, sokszor nem is értem, amit olvas, és kényelmetlen az egész számomra.
Végül lehet, hogy belemegyek, de akkor jön utána, hogy én nem akarom megkeresztelni a gyerekeinket, ő meg majd akkor mondja, hogy de az milyen szép és megható, meg a nagymama mennyire örülne neki.. Aztán ez lesz az éjféli misénél, a nagyhéten, stb.
Én meg egyszerűen nem akarom ezt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!