Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Régen minek kellett mindenkinek összeházasodnia? Miért volt ez szinte követelmény?
Az arisztokratáknál régen ez egy szerződés volt két ember, két család között. A ffi a vagyonáért cserébe a nőtől gyerekeket kapott (és normális esetben családi szeretet, gondoskodást), örökösöket. Ezért cserébe eltartotta a nőt. Sokszor közös üzleti, politikai érdekek is álltak a háttérben. A két család eggyé vált, és onnatól közösek lettek az üzleti, politikai célok. Mivel régen is a legszégyenteljesebb cselekedet a család elárulása volt, ezért így biztosították magukat a családok.
A köznépnél ez a túléléshez kellett. A nőknek a házasság biztonságot adott, általában garantálta a védelmüket, a gyerekeik eltartását. A ffiak szintén cserébe gondoskodást, gyerekeket kaptak. A család fennmaradásához elengedhetetlen volt a fiatal generáció, hiszen ők a munkában éppúgy részt vettek friss erővel. Ők gondoskodtak az idősebbekről is, hiszen több generáció lakott együtt.
És emellé a család az ember alapvető vágya (ez csak most lett nem-divatos, amikor divatos utálni a családot, fóbiákat nevelgetni a tartós kapcsolatok kapcsán, utálni a gyerekek-vállalást, stb.), és a család házassághoz volt kötve.
Én jobban értem ezeket az elveket, mint a mai "modern és felvilágosult" "bárkinek-bármikor-bárhogyan lefekszem" stílust. Én meg azt nem értem, hogy ez miért éri meg egy nőnek (azt, hogy egy ffinak miért, azt értem). A nő egészséges nő (aki nem hedonista és nem szexmániás és/vagy kapcsolat fóbiás) minden aktussal a lelkéből átad egy részt, magába fogadja a másik felet, és kockázatot vállal (erőszaktevés, teherbeesés, önző-rossz-durva szex élménye, aktus utáni tiszteletvesztés, stb). Értelmes és érzelmes ember nem vállal felesleges kockázatot, ha enélkül is egy támogató, szeretetteljes és tartós kapcsolatban megkaphatja a szexet.
Fura gusztusa van a mai 20-35 éves korosztálynak... és inkább divat, mint értelmes életmód ez.
A világháború utáni magyarországon pedig egyszerűen ellehetetlenítették azokat, akik "vadházasságban" vagyis élettársi kapcsolatban éltek! (Kivéve persze egyes népcsoportokat...)
Még a '70-es években is előfordult, hogy a rendőr bevitte az erkölcsrendészetre ha pl. egy férfit és egy nőt intim helyzetben talált és nem voltak egymás házastársai!
A régi személyikben bele volt írva a házastárs és a gyerekek is (az anyáéba). Pl. egy kórházban egyszerűen nem adtak tájékoztatást csak a házastársnak.
Lakáshitelt se lehetett egyedül felvenni, és ott is követelmény volt a házasság.
És volt még egy csomó dolog...
Folyt:
Szállodában nem adtak közös szobát csak házastársaknak. (megnézték a személyiben...)
Képzelj el egy balatoni nyaralást külön szobában...
utolsó: na persze, mert aztán a kényszerből, gazdasági érdekből összekötött élet nyilván tök boldog volt minden fél számára. a nőnek főleg, hogy függött a férjtől, mivel nem dolgozott, meg nem is tanult. többek között ezért is kellett mindenkinek házasodnia. egyedül nem élt volna meg. a férfi meg a háztartást nem tudta vinni, nekik azt nem tanították meg.
nem kell a rózsaszín szöveg, rengeteg ember élt boldogtalanul, rossz házasságban, mert muszáj volt, elválni meg ugye nem lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!