Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Én magyar, református vagyok,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Én magyar, református vagyok, a vőlegényem román, ortodox és nem tud magyarul. Nem vagyunk vallásosak, de szeretnénk templomi esküvőt. Hogy legyen?

Figyelt kérdés
2011. aug. 25. 06:26
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
82%

Engem - reformátusként, de szimpla emberként is - elszomorít, hogy Isten házát csak díszletnek akarod használni, és hogy az ott elhangzó esküd Isten felé is csak színjáték neked. Ez tiszteletlenség, a hívő emberek hitének, templomának gyalázása.

Lehet, hogy találsz lelkészt, aki talán jóhiszeműségből vagy halvány reményből össze is ad. Talán még a jegyesoktatást is végigjátszátok...? De azért kérlek, egy kicsit szállj magadba és nézd meg ebből a szempontból is esküvődet: tényleg ezt szeretnéd? A minden áron való külsőségekről szóljon a Nagy Napotok?

2011. szept. 7. 16:07
 22/31 A kérdező kommentje:

16:07

Miből áll a jegyesoktatás? Nő vagy? Hány éves? Volt már esküvőd?

2011. szept. 7. 17:53
 23/31 anonim ***** válasza:

Te, hol a mindketten tudtok románul, akkor hol a gond? Gondolom Erdélyben éltek, ott azért nem olyan nagy dolog találni egy református papot, aki románul megcsinálja a szertartást, vagy esetleg kétnyelvűen.

Mi pl. német nyelvterületen házasodunk, de a papunk tud magyarul, és így kétnyelvú lesz a szertartás. A lényeget elmondja magyarul és németül is.

A reformátusoknál elég ha meg van keresztelve a párod, mindegy, hogy ortodox-e vagy akármilyen. Sőt, ha találtok valami jó fej lelkészt, akkor még annyit se kér, csak hogy az egyik meg legyen keresztelve.

2011. szept. 7. 18:57
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

16:07 vagyok, férjezett 31/N. Szerintem lelkésze válogatja, miből áll a jegyesoktatás és hogy ragaszkodik-e hozzá vagy opcionális.

Nálunk egy - úgy emlékszem - 3-4 alkalmas beszélgetés volt arról, komolyan gondoljuk-e a házasságot, bibliai igéken, történeteken keresztül beszélgettünk esetleges tipikus szituációkról egy párkapcsolatban ill. természetesen tájékoztatott, hogy hogyan zajlik a szertartás ill. megbeszéltük pl. az énekeket, bevonulást, díszítést... stb. A férjem "nem túl gyakorló" keresztény, erről a témáról is beszélgettünk.

Szerintem mindenképp hasznos volt, sok olyan témát is érintettünk, amiről addig eszünkbe se jutott beszélni.

2011. szept. 7. 19:23
 25/31 anonim ***** válasza:
100%
Katolikusoknál csak akkor lehet házasságot kötni ha megvolt a jegyesoktatás! tudomásom szerint a reformátusoknál is ez a helyzet!
2011. szept. 7. 20:08
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk két hét múlva lesz az esküvőnk, evangélikus szertartás, és külföldön. Én megkérdeztem az elején, hogy akkor ugye majd kell járni jegyesoktatásra, a pap meg csak nézett rám, hogy az pontosan mi is, mert ő még sosem hallott ilyesmiről.

Úh. nem minden országban feltétel...

2011. szept. 10. 20:41
 27/31 anonim ***** válasza:
77%

Kedves kérdező az hogy valaki vallásos nem azt jelenti hogy szűzen megy férjhez...

Egyébként én megértelek szép a templomi esküvő meg minden lány erről álmodik ugyebár, de vallásos emberként 16.07 hozzászólásában is mély igazságok vannak ám.

Ja és még valami kérlek, add át a magyar nyelvet majd gyermekeidnek.. Beszélj velük magyarul, legyenek büszkék rá hogy édesanyjuk ágán magyarok.

2011. dec. 9. 23:26
 28/31 zokniszörny ***** válasza:
100%

Szerintem ezek alapján a legegyszerűbb lenne református templomban, románul házasodni. Ha a párod tisztel téged, és neked fontos, hogy az eskü szövegét tudja magyarul is, akkor egészen biztosan veszi a fáradtságot, és megtanulja.

Egyébként meg kedves felháborodott hozzászólók, ugyan mi közötök van hozzá, hogy ki miért házasodik templomban? Ha nekik így jó, meg így akarják, akkor tökéletesen nem szólhattok bele! Tanácsot, irányelveket lehet adni, de szerintem nem leb*szást kért a kérdező! Ha meg annyira vallásos itt némelyikőtök, akkor szerintem el kellene fogadni, hogy Isten úgyis mindent tud és mindent lát, tehát pont nem kéne problémázni, hogy ki mire használja Isten házát... Isten úgyis tudja!

2011. dec. 22. 09:17
 29/31 anonim ***** válasza:
21%

vegyes házasságban élek, férjem ortodox volt, én református. mivel nem voltam hajlandó ortodox templomban, románul megesküdni vele, ő vállalta hogy katolikus lesz (mert az ő falujában csak katolikusoknál kétnyelvű a mise) és én maradtam református, bár nincs lehetőségem istentiszteletre járni itt. kerülöm az ortodox egyházat, nem tartom tiszta vallásnak. a katolikust is csak azért fogadom el, mert magyarul is van.

volt már eskuvőd? hol éltek ha megkérdezhetem?

minket a református papom nem akart összeadni mert van gyerekünk, ezért fordultunk más felekezethez.

2012. jan. 21. 23:44
 30/31 anonim ***** válasza:
Menjel/menjetek be a reformatus templom plebaniajaba, a lakohelyeden. Ott minden kerdesre valaszt kaptok. En magyar nö vagyok, a hazassagkötesünk idejen röm. kath. vallasu voltam, a leendö ferjem annak idejen reformatus volt es nemet anyanyelvü. A templomi esküvönk helyszinet ö valasztotta ki, spontanul. (A budapesti Matyas templomban volt, magyar-nemet nyelvü ceremoniaval.) Aki csak egy kicsit ismeri a templom törtenetet, tudja, hogy többek között itt koronaztak meg Karoly Robertet, I. Ferenc Jozsefet es feleseget Erzsebetet, tovabba IV. Karolyt es feleseget Zitat. Matyas kiraly mindket esküvéjet itt tartotta. Tovabbi nagy törtenelmi esemenyek kapcsolodnak a templomhoz. A hazassagkötes elött a következö iratokra volt szükseg: abban az esetben, ha az esketesre nem a menyasszony lakohelyen kerül sor, a helyi plebaniatol ELBOCSAJTOT kell kerni. Mindkettönktöl keresztlevelet kertek. Tölem egy nyilatkozatot kertek, amiben ala kellett irnom, hogy a leendö gyermekeinket katolikus hitben fogjuk nevelni. A szentgyonas es szentaldozas, tovabba a jegyesoktatas (mindket fel) elvegzeset kivanta meg az Anyaszentegyhaz (Budapesten). Az esketes felejthetetlen esemeny volt a szamunkra. Nemcsak a helyszin miatt, hanem azert is, mert az esketest a budavari örkanonok vegezte, aki sajnos azota mar meghalt. Ennek mar 15 eve. Azota a vallassal kapcsolatosan több dolgot maskepp latunk, mint akkor. (De ez a tema mar nem a kerdesedhez tartozik.)
2013. febr. 16. 10:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!