Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egyre elterjedtebbek a kültéri polgári szertartások, Pl. Tó partján egy étterem udvarán, bárhol csak nem a polgármesteri hivatal termében. Ezeknek az esküvőknek van valami plusz költsége, vagy hogy zajlanak, minden érdekel ezzel kapcsolatosan?!
Néhány tudnivaló a kihelyezett esküvőről:
Az anyakönyvvezető általában nem vállalja ingyen, hiszen neki a munkavégzés helye a házasságkötő terem. Van a dolognak anyagi vonzata (ha jól tudom, pár tízezer Ft), és többnyire hozni-vinni kell az anyakönyvvezetőt. Olyan is van, aki nem hajlandó kiszállni, ezt előre kérdezzétek meg, mielőtt bejelentkeztek valahová házasságot kötni.
nekünk jó barátunk a polgármester (ő adott össze, mert van anyakönyvvezetői vizsgája), ő természetesen nem kért pénzt a külső helyszínért. egyébként a törvényben le vannak írva a kérhető díjételek, de a p.m. hivatalban megmondják, ott mennyi.
és kihozták az anyakönyvet, ilyet még nem is hallottam, hogy nem lehet kivinni.
Az anyakönyv helye az anyakönyvi hivatalban, illetve a házasságkötő teremben van. Attól, hogy nem hallottál róla, még ez van leírva a jogszabályban. Ettől eltérni csak kivételes esetben lehet.
Persze egyre szaporodnak manapság a kivételes esetek. :)
Az anyakönyv hatósági nyilvántartás.
A házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző engedélyezi.
Az engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasságkötésnek hivatali helyiségen kívüli lebonyolításánál, ha a felek
b) gondoskodnak a házasságkötés méltó keretéről,
c) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és
d) egyidejűleg gondoskodnak az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról, valamint az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről.
(5) A házasság megkötésének törvényben előírt módját és az eseményhez méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha az hivatali helyiségen kívül történik.
(6) A házasság megkötése, továbbá a munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a települési önkormányzat rendeletében meghatározott mértékű díjat kell fizetni.
(6a) Az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a (6) bekezdés szerinti eljárásban, ha a többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díjat megfizették.
(7) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazás illeti meg.
Ezt nem hallottd, olyakor tényleg csak eljátsszák, de már alá vannak írva a papírok. Most képzeld el hogy vmi baja lesz, és benne van már nem tudom ány házasság...
Sztem a lényegen nem változtat hogy előtte írok alá egy igazi papírt, és uána ceremónia van vendégek számára, vagy h akkor...
És akkor én ha x faluba lakom,de y faluba szeretném kültéren tartani az esküvőm akkor y falunak az anyakönyvvezetőjét kell megkeresnünk,és a házasságot bejelenteni?
meg akik szerveztek ilyen esküvőt azok megmondanák hogy a dolognak ez a része mennyibe került?Tudom hogy minden hol más az ár,de azért mégis legyen egy kiindulási alapom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!