Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Tényleg a keresztapának KELL...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Tényleg a keresztapának KELL a tanúnak lenni?

Figyelt kérdés

anyám közölte, felejtsem el, hogy a legjobb Barátom lesz a tanúm, mert a keresztapámnak kell annak lennie...

most nem az, hogy rosszban lennénk vele vagy valami, mert nem, nagyon is jóban vagyok, de én úgy tudtam, a keresztapa a násznagy...erre közli, hogy az egy és ugyan az...

szóval, ha nem akarok sértődést, akkor kérjem fel őt?

és akkor mint mondok a Barátomnak? Neki már említettem, és nagyon örült neki...nem akarom megbántani...most mit csináljak??

kezd elmenni a kedvem az egésztől....:S

úgy nem is lehet, h keresztapám a násznagy, Barátom pedig tanú? valaki segítsen....:S

2011. ápr. 18. 16:54
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%

Elég gáz! :( Olyan megoldást nem tudok, amivel biztos, hogy senki nem fog megsértődni. Általában nem szokták szétszedni a tanú és a násznagy szerepét, de biztos szét lehet valahogy. De a legfőbb szerep, hogy a tanú (násznagy) írja alá az anyakönyvi kivonatot, ő áll az esküvőn mögöttetek, stb.

Na most ha nálatok is, mint nálunk pl., már generációk és évtizedek óta az a szokás a családjaitokban, hogy a keresztapa a tanú (egyben a násznagy), akkor valószínűleg a keresztapád számít erre a tisztségre és azokra a dolgokra, amiket fentebb leírtam, akármit is írnak az esküvői magazinok. (Más különlegesebb feladatot én nem is tudok a násznagynak, tehát nem tudom, egyáltalán hogy tudnád különválasztani a két tisztséget)

Ha most te a családi hagyományaitokkal ellentétben inkább a barátodat választod, akkor nem biztos, hogy jól fog esni neki. Ha pedig a barátodnak mondod, hogy bocs, mégse, az meg neki esik rosszul.

Te tudod, vagy úgy vagy vele, hogy nem érdekel, ki sértődik meg és azt választod, aki neked szimpatikusabb, vagy a kevésbé sértődőset mellőzöd.

2011. ápr. 18. 18:08
 12/20 anonim ***** válasza:
85%
Lesz egyházi szertartás is? Mert akkor intézheted úgy, hogy az egyiken a barát, a másikon a keresztepe tanúskodik.
2011. ápr. 18. 19:02
 13/20 A kérdező kommentje:
lesz mind a kettő...de az úgy meg nem tudom...nem néz ki hülyén??:S:S:S
2011. ápr. 18. 19:26
 14/20 anonim ***** válasza:
59%

A násznagy írja alá tanúként az anyakönyvet,tehát a két tisztséget ugyanaz az ember tölti be. A legtöbb helyen hagyományosan a keresztapák.

Igaz,hogy ez a fiatalok napja,de ha a költségeket a szülők viselik,akkor neveletlenség lenne,ha nem alkalmazkodtok a szokásokhoz,és a kívánságaikhoz.

Felénk a polgári esküvőn csak az ifjú pár és a násznagyok vannak jelen. Csak a templomi esküvőn vannak a rokonok és a meghívottak.

Ha nálatok is így lesz,akkor beszéld meg a szüleiddel,hogy a polgárin a barátod legyen a násznagyod.

2011. ápr. 18. 20:24
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha római katolikus esküvő lesz, akkor bárkit felkérhetsz tanúnak. Még ilyet nem is hallottam, hogy a keresztapának kell lennie annak. És ha a keresztapa már nem él?
2011. ápr. 18. 21:24
 16/20 anonim ***** válasza:

Nekem már a gyerekeim vannak házasulandó korban, de annó, több mint 27 éve az én tanúm a bátyám volt, a férjemé az bátyja. Szóba se jöttek a keresztapák. Ugyanazok voltak a tanuk a polgárin és az egyházin is.

A bátyám esküvőjén (2 évvel az enyém után volt) a sógornőm tanúja az öccse volt, a bátyámé pedig az én férjem. A sógornőméknél volt az esküvő, és ott az volt a szokás, hogy nő nem lehet tanú. Itt se jöttek szóba a keresztapák, pedig a sógornőm apja elég kukacoskodó volt mindenben, ezért is nem lehettem én a bátyám tanúja. De az is hülyeség lett volna, ha ezen megsértődök.

A lányomék most kezdik tervezgetni az esküvőt, de náluk sem a keresztapák lesznek a tanuk, pedig a lányom nagyon jóban van a keresztapjával.

Próbáld megbeszélni anyukáddal, hogy te a barátodat szeretnéd tanúnak.

A testvéreméknél még most is feljön néha, hogy 25 éve nem egészen úgy volt az esküvőjük, mint ahogy szerették volna.

2011. ápr. 19. 08:50
 17/20 A kérdező kommentje:

MI fizetjük, nem a szülők.

muszáj lesz megbeszélni, mert ez így nekem nagyon nem jó...:S

2011. ápr. 19. 09:03
 18/20 anonim ***** válasza:
60%
Nem fura, hogy a két szertartáson más a tanú, nagyon sokan így hidalják át ezt a helyzetet, ami nálatok is van. Szerintem jobban jön ki, ha a keresztapa az egyházin tanúskodik, a barát meg a polgárin, hiszen a keresztapai tisztség is egy egyházi fogalom. Így biztosan nem lesz sértődés, és hidd el, tényleg nem fura! :)
2011. ápr. 19. 19:39
 19/20 anonim ***** válasza:
60%

Nálunk az a szokás, hogy a násznagy a tanú is egyben, nekem a keresztanyám volt. Nem mintha a keresztapámat nem szeretném, de a keresztanyám anyukám testvére és én őt szerettem volna. Násznagynak viszont mindkettőjüket kértem fel.

Szerintem egyébként nem gond, ha nem egy és ugyanaz a két személy.

2011. ápr. 20. 14:45
 20/20 anonim válasza:
60%
Nem feltétlenül.
2011. ápr. 25. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!