Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házasság esetén mindennek a fele a házastársé?
Kedves Kérdező!
A legegyszerűbb megoldás erre, ha mindketten adóstársak lesztek a hitelnél. Ez esetben - külön bizonyítás nélkül is - a hitel közös, és ezáltal a hitelnek megfelelő ingatlanhányad is közös (ha együtt fizetitek vissza), az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzés nélkül is (ún. telekkönyvön kívüli tulajdon).
Szerintem azt a megoldást kéne az após elé terjeszteni, hogy számoljátok ki: a lakás értékéből mennyi az ajándék, amit ő ad (a fiának) és mennyi a hitel, a hitel fele értékéig pedig - amely a lakáshoz képest ugyan kisebbségi hányad, de mégiscsak hányad - legyen a te tulajdonjogod is bejegyezve.
Én inkább a tulajdonjogbejegyzést támogatnám, eladás és későbbi vagyonmegosztás esetén az akkori érték megfelelő hányadát kell kifizessék neked, amely feltehetően jóval magasabb lesz, mint a mostani.
Úgy lehet téged is a tulajdoni lapra felvenni, hogy - ahogy már írtam - ki kell számolni, hogy a hitel mekkora részt képvisel az egész értékhez képest, és annak a fele erejéig te is vevőként szerepelsz az adásvételnél.
Tehát ha (példa) 10 millió az ingatlan és 5 millió a hitel, akkor a te tulajdoni hányadod 1/4 rész.
Ezt kell megbeszélni az apóssal és a fiával.
Nos, mi még fészekrakó hitel keretében vetünk lakást felesben, azaz 50-50%-tulajdon jogban került a lakás a nevünkre.
A lakáshitelnél felvételénél egyikőnk volt az adós, és az alacsonyabb keresettel rendelkező pedig az adóstárs.
A költségeket is feleztük, bele értve a rezsit is. (persze amikor az egyiknek nem ment, a másikunk kipótolta)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!