Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Házasság esetén mindennek a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Házasság esetén mindennek a fele a házastársé?

Figyelt kérdés
Mi még esküvő, és lakás vásárlás előtt állunk, csak nem tudom, hogy elég e az hogy összeházasodunk, és a fél lakás az enyém lesz, vagy amikor vesszük a lakást mind a kettőnk neve ott legyen a papíron?
2009. febr. 4. 10:59
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
74%
A házasság ötödik évétől minden közös, amit életvitelszerűen használtok (pl. lakás, autó....), de amit az egyik fél a házasság előtt szerzett (pl. nyaraló, minden amit nem használtok naponta) javak az övé marad. De manapság érdemes házassági szerződést írni, ki tudja mi lesz a jövőben.
2009. febr. 4. 11:10
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

[link]

A közösen vásárolt lakás tulajdonjogát célszerű közösbe íratni, egymás között megegyezés kérdése, hogy ez fele fele legyen, vagy az esetleges anyagi hozzájárulás függvényében más. A fenti link alatt elolvashatod, hogy mi számít közös illetve közös vagyonnak. Nincs olyan szabály, hogy 5 év után minden közössé válik. (szép is lenne ha 5 év házasság után meg lehetne szerezni annak a lakásnak a fele tulajdonjogát mai sosem volt az enyém) Van egy 15 éves szabály, de ingatlanra az sem vonatkozik. Pl. ha valaki hozott a házasságba egy bútort vagy más berendezési tárgyat és azt eladjátok az áron vásárolt másik használati tárgy 15 év házasság után közössé válik.

2009. febr. 4. 11:35
 3/16 anonim ***** válasza:
64%

Családjogon beszéltünk erről a dologról és a családunkban is most zajlik egy válás és ügyvéd mondta.

Első válaszoló

2009. febr. 4. 11:46
 4/16 A kérdező kommentje:

Kedves 2.!

Az államkincstár honlapján melyik menü pont alatt tudok a házasság alatt szerzett vagyonról tájékozódni?

2009. febr. 4. 11:47
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Az államkincstár honlapján nincs ilyen link szerintem. A www. magyarorszag.hu linket elolvasva a sorok végén lévő piros § jelekre kattintva el lehet jutni a konkrét jogszabályokhoz.
2009. febr. 4. 11:57
 6/16 anonim ***** válasza:
65%
Második vagyok. Első válaszoló! Így már értem, hogy mire gondolsz, csak a válaszod első mondata félreérthető volt.
2009. febr. 4. 11:59
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Annyival kiegészíteném,hogy az örökség az nem lesz közös vagyon.Ha Te vagy a párod örököltök mondjuk a szülőktől,az külön vagyonnak számít.Ha mondjuk valamikor eladjátok,és vesztek belőle valamit,akkor már közös lesz.Én így tudom.
2009. febr. 4. 12:19
 8/16 A kérdező kommentje:

Szóval akkor célszerűbb ha ragaszkodom hozzá, hogy az én nevem is szerepeljen a tulajdon lapon?

Mert ha nem ragaszkodom hozzá, és történik valami, pl külön megyünk, és addigra lesz egy kisbabánk, akkor én mehetek a híd alá?

2009. febr. 4. 12:28
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Ügyvéd vagyok, a válaszom a következő:

1.) ha együtt vesznek lakást, természetes, hogy mindkettejük neve szerepel a tul.lapon (1/2-1/2 arányban), ez így szokás.

2.) Ha nem közös pénzből veszik a lakást, hanem valaki ajándékba kapja a pénzt, az nem válik közös vagyonná soha (nemcsak 5 év múlva nem, hanem később sem), ugyanúgy a házasság alatti öröklés sem (és az öröklésből származó pénzösszeg sem, illetve az sem, amelyet ebből az illető magának vásárol).

2009. febr. 4. 18:35
 10/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Tehát akkor sem lesz közös, ha most vagyunk házasság előtt, és szertnénk lakást venni, amit ugye saját erőből nem tudnánk, ezért após segít anyagilag.

És mivel ő fog segíteni anyagilag, nem tudom, hogy mit mondjak, vagy hogy mondjam, hogy az én nevem is szerepeljen a tul.lapon...

Mert ezk szerint nem lesz közös, ha már a későbbiekben megesküszünk, és fizetem én is a törlesztőt..

Vagy lehet ilyen papírt kötni, írni, h ha történik valami, akkor én a bele fizetett pénzt vissza kapom?Ebben az esetben nem muszály, h az én nevem is a tul lapon legyen, meg az anyagi vonzatát visszakapnám.

Vagy milyen arányban legyen a nevem a tul lapon?

Pl.:80 neki, 20 nekem?

2009. febr. 4. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!