Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Az asszonynevet jog szerint...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Az asszonynevet jog szerint meg lehet tartani válás után is?

Figyelt kérdés

Most lesz esküvőnk, a párom elvált. Az exneje a mai napig Kissné Nagy Marika (fiktív név) néven fut, de a legtöbb helyen simán Kiss Marikaként ismerik.

Én nem veszem fel a majdani férjem nevét, mert neki egyrészt nem fontos, nekem meg ritka családnevem van és ragaszkodom hozzá - meg nincs kedvem iratokat cserélgetni.

Exfeleség dolgaihoz semmi közöm, csak furcsa lesz, hogy név alapján még mindig őt fogják a feleségének nézni. (Amúgy amikor megtudta, az volt a legnagyobb baja, hogy nehogy felvegyem a barátom nevét, mert akkor ugyanaz lesz a nevünk...)

2010. okt. 26. 19:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
73%
Nálunk uggyanez volt a helyzet, megmaradtam a lánykori nevemnél.Mindenki így ismer, attól én még a törvényes felesége vagyok a férjemnek, hiszen volt hivatalos esküvőnk.
2010. okt. 26. 19:36
 2/13 anonim ***** válasza:
72%
Meg lehet tartani. Anyukám 11 éve vált el a mostohaapámtól és még midig viseli a nevét és fogja is mindig, mivel őt is mindenhol hivatalosan így ismerik, már megszokta, meg sokkal jobban is hangzik, mint az eredeti neve csak simán. :D
2010. okt. 26. 19:40
 3/13 anonim ***** válasza:
66%
Anyu is evek ota a volt ferje nevet viseli.Azt nem tudom, hogyha a volt ferj ujranosul, akkor mi van, de ha nem, akkor nem csinalnak ebbol problemat.
2010. okt. 26. 19:46
 4/13 anonim ***** válasza:
82%

Az én anyum is az apám nevét viseli, pedig elváltak, Kényelemből hagyta meg

1.nem akarta a lánykori nevét használni, mert úgy nem ismerte senki

2.Nem kellett a papírokat újra megcsináltatni.

A szomszédom is a volt férje nevét viseli, a volt férj pedig újra nősült, így a mostani felesége is ugyan azt a nevet vette fel, tehát a falunkban 2 asszony is van,aki a férfi nevén fut.

2010. okt. 26. 19:53
 5/13 anonim ***** válasza:
94%
Csak akkor lehetne megfosztani tőle, ha mit tudom én lecsuknák vagy ilyesmi, ha méltatlanná válik a viselésére. Amúgy addig lesz Kissné Nagy Marika, amíg akar.
2010. okt. 26. 19:58
 6/13 anonim ***** válasza:
92%

A családjogi törvény szerint meg lehet tartani.

Két kivétel van:

1. ha az exfeleséget szándékos bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elitélik, a volt férj(!) kérheti neve törlését

2. ha az exfeleség újraházasodik (ezesetben az anyakönyvveető automatikusan törli a nevet, az exfeleség meg nyilatkozik, hogy a lánykori nevén, vagy az új férje nevén kíván tovább futni.

egy jogász

2010. okt. 26. 19:59
 7/13 anonim ***** válasza:
92%
Lehet, de én nem látom értelmét. Kellemetlen félreértésekre adhat okot. Én biztosan nem tartanám meg.
2010. okt. 26. 20:03
 8/13 A kérdező kommentje:

Egy jogász:

olyan lehet - a fenti példanévnél maradva - hogy ő később hozzámegy Kovács Bélához és úgy alakítja át a mostani, Kissné Nagy Marika nevet, hogy Kovácsné Kiss Marika? Tehát felveszi a volt férj családnevét a saját születési neve helyett, az elé pedig az új férj -né toldalékos neve kerül?

2010. okt. 26. 21:12
 9/13 anonim ***** válasza:
42%

Persze.

Csak ezentúl nem az lesz a neved, hogy "Kovácsné Kiss Edit", hanem "Ex kovácsné, Kiss Edit"

2010. okt. 27. 00:52
 10/13 anonim ***** válasza:
A kérdésedre válaszolva: alapos indokkal bármilyen fiktív nevet felvehetsz/lecserélheted a sajátodat, de ezt alapos eljárás előzi meg. Így lehet Kissné Nagy Marikából Kiss Marika simán is, ha arra váltiztatná a nevét.
2010. okt. 27. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!