Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Meghívottak listájához lenne néhány illembeli kérdésem. Kit hívjak?
A páromnak egyszerű mint az 1001, kit hív, de nekem nem. Van néhány kérdésem, kérlek segítsetek az illem szemszögéből!
- Akinek nem tudjuk fizetni a szállását, azt ne is hívjuk, jól sejtem?
- Egy unokatesót (és családját) ne hívjuk, ha 2 tesóját (és családjaikat) (akik szintén unokatesóim) + a hozzá tartozó nagynénéméket nem hívom, jól sejtem?
- Mennyire bunkóság nagybátyámékat vagy nagynénéméket (2-2) meghívni az unokatesóim (és családjaik) nélkül?
- Keresztanyámékat ha meghívom, mennyire bunkóság egy szem fiát és annak kísérőjét nem meghívni, ha gyerekkoromban jóban voltam a fiával? Félek megsértődne, a fia miért nincs meghívva.
Amiről kérdezel, annak semmi köze az illemhez!
Nyilván szállást neked kell szervezned, az már más kérdés, hogy kinek fizeted ki, az meg, hogy kit hívsz meg, és kit nem, az a te dolgod, nem kellene érdekelnie, hogy akit nem hívsz mit gondol, hiszen azért nem hívod őket, mert nem vagy velük olyan viszonyban, ha megsértődik az magánügye.
Mi pl csak a szüleinket és testvéreinket hívjuk meg egy polgári esküvőre és pont. Utána elmegyünk velük enni és kész. A barátokkal majd később tudatjuk, találkozunk velük puszira meg sütire oszt' kalap.
Abba gondolj bele, hogy te fizeted ki mások szórakozását, akikkel lehet csak 3 mondatod váltasz az este. De minek? Én is az első válaszoló véleményét osztom, hogy akikkel hébe-hóba váltunk pár szót, szülinapon küldünk egy sms-t, vagy még ennyi se, az nem jön. Mert nekik tök mindegy, hogy összeházasodsz, vagy sem. Amennyire lehet, szűkítsétek a kört azokra, akikkel kapcsolatban vagytok, nem utolsó sorban, jóban. Semmi szükség egy esküvőn savanyú arcokra, kommentárokra, 100 éves csontváz történetekre meg ilyenekre.
- Akinek nem tudjuk fizetni a szállását, azt ne is hívjuk, jól sejtem?
Én másképp gondolom. Lehet úgy hívni, hogy fizetitek, meg úgy is, hogy nem. Mondjuk, ha fizetitek, akkor illik minden meghívottnak, aki igényli a szállást. Szóval vagy mindenkinek vagy senkinek.
- Egy unokatesót (és családját) ne hívjuk, ha 2 tesóját (és családjaikat) (akik szintén unokatesóim) + a hozzá tartozó nagynénéméket nem hívom, jól sejtem?
Ez nem ilyen egyértelmű. Ha azzal az unokatestvérrel lényegesen közelebbi viszony van, akkor érthető, hogy őt igen, de a testvéreit nem hívod. Viszont az tény, hogy a sértődés benne van a pakliban, különösen, ha a nagynénédet sem hívod. Ha ezt el akarod kerülni, akkor vagy mindenkit vagy senkit ne hívj abból az ágból (nagynéni, férje, 3 gyerekük és azok családja). Ugyanakkor nem biztos, hogy minden meghívott elmegy.
- Mennyire bunkóság nagybátyámékat vagy nagynénéméket (2-2) meghívni az unokatesóim (és családjaik) nélkül?
Határeset. Ha a nagybátyáddal-nagynénéddel lényegesen szorosabb a kapcsolatod, mint a tőlük külön élő, családos gyerekeikkel, akkor érthető. De ha hasonló szintűek a kapcsolatok, akkor nem jó így különbséget tenni.
- Keresztanyámékat ha meghívom, mennyire bunkóság egy szem fiát és annak kísérőjét nem meghívni, ha gyerekkoromban jóban voltam a fiával? Félek megsértődne, a fia miért nincs meghívva.
Igen, ilyenkor illik meghívni a fiát is. A kísérője nem tudom, mit takar. Ha nem menyasszonya vagy felesége, akkor kihagyható.
"Akinek nem tudjuk fizetni a szállását, azt ne is hívjuk, jól sejtem?"
Nyugodtan hívd meg őket, csak időben, a meghívóval együtt jelezd, hogy nem tudtok szállást fizetni. És ne sértődj meg, hogyha ezért ők meg nem jönnek el.
"Egy unokatesót (és családját) ne hívjuk, ha 2 tesóját (és családjaikat) (akik szintén unokatesóim) + a hozzá tartozó nagynénéméket nem hívom, jól sejtem?"
Ha ezzel az unokatesóddal közelebbi a viszony (tehát mondjuk ti rendszeresen összejártok, míg a másik kettővel nem), akkor nyugodtan hívd meg csak őt.
"Mennyire bunkóság nagybátyámékat vagy nagynénéméket (2-2) meghívni az unokatesóim (és családjaik) nélkül?"
Semennyire. Az unokatesóid valahol már egy külön családnak számítanak, nem gyerekek. Nincsenek összenőve a szüleikkel.
"Keresztanyámékat ha meghívom, mennyire bunkóság egy szem fiát és annak kísérőjét nem meghívni, ha gyerekkoromban jóban voltam a fiával? Félek megsértődne, a fia miért nincs meghívva."
Kb. ugyanaz, mint az előzőekre. Ha amúgy jóban vagytok, hívd meg őt is. De nem kötelező. Mondhatod, hogy nem fér bele nagyobb esküvő, a keresztanyád meg mégis csak a keresztanyád.
Amúgy ne rágódj ezen túl sokat. Aki akar, az úgyis megsértődik. Nem tudsz mindenkinek a kedvében járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!