Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvőn mennyi pénzt szokás adni az orgonistának?
"3--> Tehát te is játszol esküvőn és egy petákot se kapsz pluszba? ezt kifejtenéd? A szabadidőd feláldozod egy délutánra, és mi a fizetséged?"
Mint mondtam ha egy esküvőt (misével, vagy anélkül) megrendelsz a paptól (római kaotikus egyházról beszélek) annak van egy ára amit stóladíjnak hívnak. Ez az országban nagyjából egyforma (elvileg), mert központi a szabályozás. Minden tevékenységnem megvan az ára. Esküvő, temetés, mise, stb. Ebben a díjban amit a papnak kifizetsz benne van minden. A kántor, a pap, a sekrestyés fizetése és a templom javára is van benne összeg (világítás, harangozás).
Szóval nem ingyen áldozza fel az ember az idejét. Egy misés eskövő sem szokott 1 óránál tovább tartani. Pluszban még ahogy mondod - főleg falun - megdobják az embert egy diszperzites vödör kajával, kalács, süti, borosüvegben valami (ezt megszagolni sem szoktam, mert félek tőle, hogy a motormosó brigéciolos üveget vette le a báttya a polcról). És természetesen lehet kicsit csapni a szelet a koszorúslányoknak is. :D Van ahol vacsorára hívják meg a papot és a kántort. Manapság egy ingyen vacsi két sörrel nem elhanyagolható történet! :)
És ha választanom kell, hogy egy esküvő nyáron a hűvös templomban, vidámsággal, szép lányokkal, jó zenével. Vagy egy temetés január közepén az éppen felolvadó, taknyos földön csúszkálva 2 nadrágban, 4 pulóverben, arcomba vízszintesen fújja a hódarát a szél és közben énekeljek. Hát szerintem nem kell mondanom mit választanék :D
"Nem, nem hatósági áras a kántor. Csak számlát kell adni, nincs olyan, hogy "boríték + süti"."
Melyik bolygón élsz? 😂😂😂😂
12.
Ez a felfogás ami erősíti a "a feketegazdaság és a korrupció az egy kötelező jó" felfogást, aminek fényében kifejezetten nevetséges amikor ugyanezért a politikusokat fikázza a közember, mert "fúj XY politikus, korrupt!!!"
A kisemberek többsége is ugyanolyan korrupt vagy korrumpáló szar, mint a politikusok, csak nincs kinek elszámolni vele. Ha meg egyet fülön csíp a hatóság - nagyon helyesen - akkor "jajj, autoriter vezetés van Magyarországon, nincs jogállam (értsd. nem hagynak feketézni, borítékozni) brü hü hűűűűűű"
Ahogy a 11-es írta, stóladíjnak hívják. Egyébként egyházmegyénként változhat, hogy hol mennyi (de nagy különbség nincs). És ebben benne van a kántor pénze is: épp ezért más ára van, hogyha az esküvő "csendes" (ez olcsóbb) vagy hogyha orgonás. Temetésnél is ugyanez.
Nem szokás külön adni a kántornak, hacsak nem valami mást (egy üveg ital, süti, stb., van, ahol szokás a lagziba meghívni).
Persze, ezt még lehet "bonyolítani" azzal, hogyha megbeszélitek és saját, ismerős kántort "viszel", vagy pl. nálunk az a templom, ahová amúgy is járunk, tőlünk nem fogad el pénzt, a kántor kb. babakorom óta ismer engem, így ő sem.
14 azért egy rántotthúst rizsával és két krémest na hasonlítsunk már lölöke milliárdos alkotmányos kőccségeihez!
Eleve nem lehet korrupcióról beszélni egy kántor, vagy pap esetében, mert a mise UTÁN szokzák megkínálni a meghívással. Ha össze-vissza jajongott a kántor, vagy a pap baromságot prédikált, akkor nemhogy a meghívás marad el, hanem a kapatosabb násznépek meg is kergetik őket!
"kapatosabb násznépek meg is kergetik őket"
60 évvel ezelőtt, falun talán így volt.
A lölőhöz hasonlítgatás pedig csak egy natúr mentség, kicsit olyan "én loptam, de ő többet, egro az én lopásom NEM ÉRVÉNYES!" logika, ami nem helyes.
Falun manapság is így van, de igazad van, már robogóval, vagy rollerrel kergetik! :D
És mint mondtam az esemén után ha tetszett a dolog akkor van meghívás.
lölöke meg ELŐRE ellop mindent. Fordítva ülsz a döglött pannon pumán tökikém!
"Református vagyok, nem Magyarországon élek."
Ja oké, akkor bocsi. 15-ös vagyok, a katolikus szokást írtam, szóval akkor lehet, hogy az tárgytalan is. A református gyakorlatot erre nem ismerem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!