Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Katolikus templomi esküvő...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Katolikus templomi esküvő előtt kell gyónni?

Figyelt kérdés

A kérdésem az lenne, hogy katolikus templomi esküvő előtt kell gyónni?

Viszont ha jól tudom akik úgymond "nem szentségi házasságban élnek" tehát házasság nélkül együtt élnek (mint manapság mindenki) azok nem gyónhatnak és nem áldozhatnak. Ez akkor nem zárja ki egymást? Vagy ezt már kicsit lazábban kezelik?

Rengeteg templomi esküvő van, biztos sokan élnek együtt már előtte is.

2021. nov. 25. 17:41
 1/6 anonim ***** válasza:
33%
Igen kell, és nem zárja ki egymást, nem úszod meg. 😅
2021. nov. 25. 17:56
 2/6 anonim ***** válasza:
33%
Alap. Gyónás + áldozás.
2021. nov. 25. 18:40
 3/6 anonim ***** válasza:
40%

,,tehát házasság nélkül együtt élnek (mint manapság mindenki) azok nem gyónhatnak és nem áldozhatnak. Ez akkor nem zárja ki egymást? Vagy ezt már kicsit lazábban kezelik?"

Te magad válaszoltad meg saját magad. Aki nem él szentségi házasságban, az nem él szentségi házasságban. Az hogy valamit házasságnak mondunk, attól még nem lesz az. Ergo nem lehet áldozniuk, mert bűnben élnek és nem házasságan

2021. nov. 25. 19:30
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Tekintve, hogy egy nem megkeresztelt is köthet szentségi házasságot, persze akkor, ha a párja katolikus, így nem, nem kötelező se gyónni se áldozni a házasság előtt.

Persze, ha valaki katolikus és ezt komolyan veszi, akkor ajánlott, én is így szereték, mert minden fontos döntésünk, komolyabb élethelyzet-változás előtt szoktunk gyónni.

"Alap. Gyónás + áldozás."

Egyik sem szükséges, csak ajánlott. Nincs minden házasságkötéskor áldozás, csak nászmisén. Érvényes házasságot lehet kötni gyónás és áldozás nélkül is.

"Viszont ha jól tudom akik úgymond "nem szentségi házasságban élnek" tehát házasság nélkül együtt élnek (mint manapság mindenki) azok nem gyónhatnak és nem áldozhatnak. Ez akkor nem zárja ki egymást? Vagy ezt már kicsit lazábban kezelik?"

A gyónás lényege a bűnök feloldozásán túl, hogy az ember megfogadja, hogy a bűnt és a bűnre vezető alkalmat kerüli. Enélkül nem érvényes a gyónás. Akik együtt élnek, azok azért nem mehetnek gyónni és ezért áldozni sem, mert ebben az állapotukban benne vannak. Nem tudják megfogadni a bűn elkerülését, mikor folyamatosan ebben a szituációban vannak.

Házasságkötés előtt természetesen gyónhatnak, ha akarnak, mivel a házasságkötés maga megoldja a helyzetüket, mert onnantól kezdve már nem együttélés lesz, hanem házasság.

2021. nov. 26. 12:33
 5/6 A kérdező kommentje:

Kedves 4-es!

Nagyon köszönöm a válaszod! Így már értem a helyzetet és a követelményeket.

2021. nov. 26. 15:55
 6/6 anonim ***** válasza:
16%

Fasság.

Nekünk tök jó fej (katolikus) pap volt a jegyesoktatáson. Én erre az együttélés dologra rákérdeztem, azt mondta, már sokat változott az álláspont, "megelőlegezett szeretet" kategória lett.

2021. nov. 26. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!