Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házasság utáni névváltoztatás. Ti milyen okmányokat cseréltetek le? Hol jelentettétek be az új nevet és mennyi idő után?
Első vagyok
Okmányirodában, 2 hét után, mert azt mondták, hogy kb. ennyi idő alatt fut át a rendszeren (más városban házasodtunk, mint ahol élünk).
A törvény értelmében minderre 15 napod van.
Okmányirodán dolgozom
Akkor miért mondták az anyakönyvi hiv-ban, hogy "ráér", de pár hónapon belül csináltassam meg? Szuper, ha az ember "hivatalosan" félretájékoztatják, hogy bizonyítsam?
Mellesleg én még az esküvő előtt kértem időpontot Bp-en, a kerületi okm.irodában, és 1 hónap múlvára kaptam időpontot, úgyhogy ezt ossza be valaki 15 napon belülre. Újabb 2 hét, mire kész lett, a többit most fogom intézni.
Kérdező, a gáz/villany/antenna/víz stb. szolgáltatóknál is jelezni kell az adatváltozást, valamint munkahelyen is, és ha van a neveden lakás, akkor a földhivatalban is.
Annak, aki 2 és fél év alatt nem intézte el: egyszer igazoltassanak, majd fizetheted a bírságot.
az okmányos vagyok
Azért mondják ,hogy ráér, mert ezt nem szokták ellenőrizni, ilyenért nincs bírság pl. A rendőr sem veszi el a forgalmit, mert nincs átírva az új névre, max azt mondja, hogy írasd át mihamarabb, de a következő rendőr is csak ezt fogja mondani 2 hónap múlva, mert ez nem figyelmeztetés. Nálunk akkor szokott gond lenni, ha lakossági parkolási engedélyt kér valaki és nem egyezik a nyilvántartásban lévő név az okmányokkal. Addig nem adunk matricát, amíg át nem íratja a viselt nevére. De máhol ez nem szokott gondot okozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!