Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egyből több kérdésem is lenne esküvő témában. Vélemények, tanácsok?
1 apámmal sose voltunk jó kapcsolatban, néha beszélünk, nincs gond, néha évekig nem keressük egymást... a legnagyobb gond az, hogy szívből gyűlöli anyámat és az édesanyját (mamát) félek hogyha mindannyian ott lesznek nagy balhét csapnának. Arra gondoltam, hogy meghívom de ha egy rossz szót is szol akkor ajtót mutatunk neki.
2 szinten apummal kapcsolatos. Az oltár elé vonulás. Elvileg az édesapa kíséri az oltárhoz az arát, de ha egyedül vonulnék szimbolizálva a függetlenséget ( suli közben/után dolgoztam és egyedül szülői segítség nélkül boldogultam nagy nehezen albérletben) vagy feltétlenül vezetnie kell valakinek ?
3 párommal nem vagyunk vallásos emberek, de dédimnek szeretnék igazán örömet okozni, mindig az volt az álma hogy lásson ahogy a pap esket meg ( remélem megéri már 90 éves <3 ), lehet kérni rövidített szertartást? Mise meg ilyesmi nélkül?
Köszönöm a segítséget :)
Nőjj fel, értsd meg a házasság lényegét, szeresd a párod és senki másnak ne akarj megfelelni, csak kettőtöket vedd figyelembe. Ez a legfontosabb.
Egyébként nem muszáj misés szertartást tartani, nem kell bekísérni és én nem hívnám meg apukádat.
Mindennek meg van a liturgiája, menete. Keressétek fel az atyát, másoltam elöbb nektek. De egyszerübb egy személyes elbeszélgetés.
A párom evangélikus, én református vagyok. Evangélikus szertartàs szerint tartottuk. Nálunk semmi faxni nem volt.
Szüleim elváltak, apám esküvő előtt 6 évvel láttam. Küldtünk Meghívót. Előtte pénteken.
Lehet mise nelkuli esketesi szertartas kerni.
Apud nemtudom mennyire szavahiheto ember de kerd meg a kedvedert viselkedjen es elore mondd meg neki hogy ha nem tudja magat turtoztetni, el se jojjon.
Az apuka kiser be dolog pedig azt szimbolizalja hogy eddig a szuleid neveltek, etettek, szerettek es most atadnak uradnak aki ezentul gondoskodik rolad. Ennek mar nincs gyakorlati jelentisege de egy megtartott szep szimbolum.
Nekem mar nem el edesapam, ezert soha nem lesz nagy eskuvon ahol o kiserne be... ezert.
Egyedül is bevonulhattok (érdemes akkor a párodnak is egyedül).
Rövidített szertartás létezik, bár személy szerint nem tartanék semmilyen egyházi esküvőt, ha nem vagyok vallásos. Mint ahogy nem vagyok és nem tartottunk.
Az apádat hívd meg, beszéld meg vele, hogy viselkedjen. Akkor sincs semmi, ha nem jön el.
1. Ha akarod, meghívod és beszélj vele, h normalizálja magát, ha nem akarod, nem hívod.
2. Nyugodtan vonulhatsz egyedül (én sem a szülői házból mentem férjhez, de amúgy nem érdekelte a kutyát sem, h miért egyedül vonultam...)
3. Ateistaként nem bohóckodtunk templomban, egyrészt mert nem a “műsor” miatt házasodtunk, másrészt számomra ez a hívő emberek, a vallás megcsúfolása lett volna.
A bevonulásra nincs szabály, akár egyedül is mehetsz, vagy akár a pároddal együtt (szüleim így mentek, mert anyu apukája már nem élt), sőt még vonulgatni sem kell. Be lehet ülni egyből és úgy házasodni.
Viszont amennyiben semmi más nem indokolja, hogy egyházi esküvő legyen, csak hogy a dédi örüljön, akkor én inkább nem kötnék így. Nálunk, katolikusoknál ez egy szentség. Az egyházi esküvőn az első kérdés, amit feltesz a pap, hogy szabad elhatározásból jöttél-e ide házasságot kötni. Most hazudhattok, hogy "igen, hogyne". Pedig az igazság az a válasz lenne, hogy igazából a dédinek akartunk örömet okozni, meg nem olyan csúnya a templom...
Hívőként nem tudom, hogy komikus-e vagy szomorú, mikor olyanok kötnek szentségi házasságot, akiknek halvány lila segédfogamuk sincs az egészről, hogy itt mi történik valójában. És itt nem arról van szó, ahol pl. az egyik hívő, a másik nem, vagy ahol azért valamilyen szinten mindketten hívők, és fontosnak érzik, hogy legyen egyházi házasságuk, hanem mikor így családi nyomásra belemennek, de a párnak láthatóan semmi köze az egészhez.
Egyébként a katolikus házasságkötés kb. 20 perc. Legtöbbször ilyen szokott lenni, a nászmisés a ritkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!