Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Eljegyzés » Valóban van "társadalmilag...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Valóban van "társadalmilag elfogadott" idő az eljegyzésre?

Figyelt kérdés

A párommal beszélgettünk az eljegyzés témájáról. Egyetértek vele abban, hogy még korai (egy éve sem vagyunk együtt, bár már több, mint fél éve összeköltöztünk), nyilván én is fiatal vagyok, pénzügyileg is meg kell teremteni a feltételeket hozzá, satöbbi.

De ő a kérdés kifejtésénél, amikor mondta, hogy miért nem kér meg még mindig, megjegyezte, hogy azért ki szeretné várni a társadalmilag elfogadott időt, ami után már lehet. Ezzel nem tudtam egyetérteni, mi az, hogy idegen emberek szabják meg nekünk, mikortól köthessük össze az életünket? Budapesten vagyunk, nem Mucsaröcsögén, ahol a vénasszonyok a padon ülve majd összesúgnak a hátunk mögött. Szerinte a 3 év együttjárás a minimum, amit a társadalom elfogadhatónak érez. Szerintem az idő oké, de alapjáraton nem érdekel, a társadalom mégis mit szól hozzá. Ha életünk végéig boldogan együtt leszünk, akkor mégis, kit érdekel, hogy akár egy hónap, akár 10 év után házasodtunk össze? Érvként felhozta egy barátunk példáját, aki most nyáron házasodott meg. Nagyjából 1,5-2 éve voltak együtt a barátnőjével, amikor megkérte. És hogy tudom, mindenki első kérdése az volt, hogy hát nem korai ez? Hozzátenném, hogy ők távkapcsolatban voltak, az esküvő után költöztek össze, az előtt (még az esküvő előtt közvetlenül is) csak kb havonta találkoztak. Az a 2 év alatt nem voltak együtt annyit, mint mi a párommal mostanáig. Szerintem ez azért egy elég fontos részlete a dolognak.

Szerintetek van ennek értelme? Nem várom el tőle, hogy most azonnal térden állva gyűrűt tartson felém, szó se róla, a 3 év együttjárás nekem teljesen reálisnak és jónak hangzik, de nem azért, mert ilyen-olyan társadalmi elvárások meg tudjistenmik, hanem mert szerintem kell idő, amíg annyira megismerem a másikat, hogy tényleg felelősen el tudjam dönteni, hogy vele akarom leélni az életem. Oké, én már most eldöntöttem, de mégis, hosszú távon is ki kell próbálnunk együtt lenni, 1 év alatt bőven a "mézes hetekben" vagyunk még.

Szóval, a kérdés röviden: tényleg van ilyen társadalmi szabályozás erre?

Előre is köszönöm!

22 és 29 évesek vagyunk.

2015. jan. 14. 12:57
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
94%

Én még nem hallottam társadalmilag elfogadott időről. Szerintem nincs ilyen. Mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

24 voltam amikor összejöttünk, ő a 21-et töltötte. 1 hónap után volt lánykérés, előtte a férjem hozta fel a témát, bár azt nem gondoltam, hogy ilyen hamar megkér. 1. évfordulónál már szerettem volna amúgy.

1,5 év után házasodtunk. A lánykérés után kb így terveztük, mert még 1 év volt hátra mindkettőnknek az iskolából, utána munkakeresés, összeköltözés. Még az első évfordulónk előtt picivel össze tudtunk költözni, lett munkánk, és 6 hónap együtt élés után volt esküvő. 17 hónapig voltunk menyasszony/vőlegény gyakorlatilag. Nem éreztük soknak, se kevésnek, pont jó volt nekünk így. A férjem azt mondta, ha már úgy ismerkedünk meg, hogy mindketten dolgozunk, akár fél év után elvett volna. A családjaink is támogattak, örültek, hogy boldogok vagyunk.

Volt osztálytársam 1 év után házasodott, több mint 6 éve. Másik ismerősöm fél év után. Ők 7 éve házasok.

Másik volt osztálytársam 3 év és 1 gyerek után. Ma már 10 éve együtt vannak 3 gyerekkel.

De ismerek olyat is aki 8 év után házasodott, rá 1 évre vált.

Nem az eltelt időtől, hanem a kapcsolat minőségétől, és a felek érzéseitől függ a dolog.

2015. jan. 14. 18:03
 22/29 anonim ***** válasza:
75%
A mi házasságkötésunkkor felmerült ez a társadalmilag elvárt dolog, de nem az idő tekintetében. Már 5 éve jártunk, férjem vidéki egyetemen tanult, alig tudtunk találkozni és én azt mondtam neki, hogy szívtam már mellette eleget, konkrétan a huszas éveimet azzal töltöttem, hogy arra vártam, hogy néha hazajöjjön. Most már mutasson fel ő is valamit, de az nagyot szóljon. Jött az eljegyzéssel, mondtam, hogy az nekem semmi, akármikor lehet borítani az egészet, erre megkérte a kezemet. Az én családom liberális, úgyhogy nem volt közfelháborodás, bezzeg anyósomék mindent megtettek volna, hogy ne jöjjön létre ez a házasság. De összeházasodtunk és azóta már 6 éve együtt is élünk. Tény, hogy felcserélődtek nálunk az elvárt sorrendek, de én úgy gondolom, hogy nem volt ez baj. Van ismerősöm aki ugyanígy összeköltözés, komolyabb munkavállalás előtt házasodott, ők is jól megvannak. Amúgy a mai világban már nem vár el tőled semmit a társadalom szerintem.
2015. jan. 14. 18:40
 23/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem sincs annak sok értelme, hogy mi társadalmilag elfogadott ilyen téren. Nincs is ilyen igazából. Ez nem annyira elfogadottság kérdése, mint logikáé. Értsd: a legtöbben azért várnak minimum 2-3 évet az eljegyzéssel, mert az emberek 90%-a tisztában van vele, hogy ki kell ismerni a másikat mielőbb beleugranak valami komolyba. Márpedig ehhez idő kell. Hiába szeretsz valakit vakon fél év után, 1 év után nem tudod milyen ember. Ha már együtt éltek 1-2-3 éve, akkor viszont egészen más a helyzet, és már kialakítjátok annyira a közös életeteket, hogy el tudjátok dönteni, hogy tényleg ez-e az igazi.
2015. jan. 14. 18:58
 24/29 anonim ***** válasza:
91%
Fél éven belül is meg lehet ismerni egy embert, de akkor nem csak szexelni kell összejárni és randizgatni, hanem sok időt együtt tölteni. Hogy értsd: ha heti 2-3 x találkoztok, az megint más, mint hogy heti 5 napot folyamatosan éjjel nappal együtt vagytok, és 2 napra jártok haza. Erre gondoltam. Szóval kapcsolat és kapcsolat közt is van különbség.
2015. jan. 14. 19:08
 25/29 anonim ***** válasza:
75%

Nem tudom, de ha nemcsak nekem jött le ez így, akkor azért lehet benne valami, nem?

Szóval akkor mi is a kérdés? BÁRMILYEN döntéssel kapcsolatban fölösleges a társadalmat nézni, ő se fog téged megkérdezni dolgokról.

2015. jan. 14. 22:58
 26/29 anonim ***** válasza:
100%
Hülyeség, nincs társadalmilag elfogadott idő az eljegyzésre. EZ csak takarózás. Ha igazán akar eljegyez bármikor. Még vsz.nem áll készen.
2015. jan. 15. 15:57
 27/29 A kérdező kommentje:
De akkor mondja azt, hogy még nem szeretné, nem áll rá készen, satöbbi, én se szeretnék azért diplomálás és munkavállalás előtt csak úgy a semmire összeházasodni... Miért nem lehet ezt megmondani, minek kellenek a kifogások?
2015. jan. 15. 21:54
 28/29 anonim ***** válasza:
Nem azt jelenti h nem akarja. Az én pasim is elhanyagolt, meg nem akarta, aztán majdnem megcsaltam, és bámmmm, megváltozott. De komolyan ez kell nekik??? Most meg már én nem akarom...
2015. jan. 15. 22:17
 29/29 anonim ***** válasza:

28

Valószínűleg készpénznek vett a párod, és amikor rádöbbent, hogy elveszíthet, észhez tért. Ezzel csak annyi a baj, hogy utólag már késő...Benned is ott van a csalódás, ami miatt már nem lesz ugyanaz...legalábbis ezt veszem ki az írásodból.

2015. jan. 16. 15:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!