Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen formában vehetem fel a párom nevét?
Párommal 5 éve vagyunk együtt. 2. évben megvolt az eljegyzés, aztán teherbeestem,így már nem szeretnénk foglalkozni a házasságkötéssel hisz bőven van hova rakni azt a pénzt, viszont szívesen felvenném a vezetéknevét a vőlegényemnek! Felvehetem és ha igen, kb mennyibe kerülnek a papírok, hogyan kell végigjárnom??
Válaszaitokat előre is köszönöm szépen!! :-)
Szia, az önkormányzatnál az okmányirodában mondják meg.
Mivel ez névváltoztatás, így vonatkoznak rá a saját névváltoztatás szabályai, tehát megkötések vannak, hogy milyent vehetsz fel. Pl. azt hiszem, tucatnevet nem lehet, külföldit nem lehet.
Okmányonként többezer Ft, összesen 60-70 e Ft legalább.
Szerintem az anyakönyvvezetőnél történt házasságkötés esetén is Magadnak kell utána fizetni a névváltoztatás miatti okmányátírást, de ezt is az önkori tudná megmondani.
(személyi, jogosítvány, lakcímkártya, útlevél, stb., minden, amit használsz, az külön átíratás, egyenként kell elmenni az intézményekbe)
"bőven van hova rakni azt a pénzt,"
Miért, mennyibe kerül a polgári esküvő?
Van díja?:-o
Baromi rossz ötlet! Gondold végig, Te a születési(!) nevedet akarod megváltoztatni!
Minden egyes papírodnál, bizonyítványodnál, régi nevedet tartalmazó iratnál mindig hurcolhatod a miniszteri engedélyt magaddal, hogy az te vagy.
Mondjuk legyen a férfi Boros Ádám, a nő Sörös Éva.
Normál esetben (házasság) a nő mondjuk Boros Éva lesz (azt hiszem ezt a formát akarod).
Ekkor a családi és utóneve: Boros Éva, születési(régen leánykori) neve: Sörös Éva.
A gyerek neve Boros István, anyja születési neve Sörös Éva. Egy tök normális családi névkiosztás.
A Te verziód szerint (nincs házasság): a nő családi és utóneve Boros Éva, születési neve is Boros Éva(!), a gyerek Boros István, anyja neve: Boros Éva.
Ezzel azt érted el, hogy kívülállónak úgy tűnik, egy egyedülálló anya szült egy gyereket, és az apa nevét a gyerek nem vette fel! Ezek után tegyük fel mégis házasodtok. Boros Éva akarsz-e az itt jelenlévő Boros Ádámmal.....(elég furán hangzik).
Szerintem a legegyszerűbb, ha a párod tesz egy apasági nyilatkozatot, a gyerek Boros István néven születik, az anyja neve Sörös Éva. Egyedül a Te neved marad a régi. Ezt választhatnád egyébként házasság esetén is. Ha később mégis összeházasodtok, csak a Te családi neved változik. Viszont minden iratodban szerepel az eredeti neved is.
Persze a Te döntésed, de gondold végig.
Amúgy a kérelmet indokolni kell, illetéke 10.000 Ft, és az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezi (vagy nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!