Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Bántalmazó kapcsolat javítása?
Segítség, nem látom át a helyzetem. A mostani kapcsolatban depressziós lettem, gyógyszert írtak fel, de nem jobb a helyzet. Ha valami bajom van, és el akarom mondani a páromnak, először nem figyel, nincs szemkontaktus, a hátát látom, ki be mászkál a helyiségből. Ha megkérem, hogy figyeljen, leül, durcáskodik, ironizál, bagatellizál. Ha azt mondom, nem tudok a depr. miatt rendesen élni, azt kapom: " tudom, szar vagyok, miattam érzed szarul magad, minek vagy velem". Én nem bántom, csak azt kérem, hogy pl a hétvégi programomat-amit nagy nehezen sikerül szervezni, mert a házán kell építkezni- keresztülszervezi, úgy csinál, mintha nem tudott volna róla, (én szoktam autóval vinnj ide oda) vagy hogy magányosnak érzem magam, kínomban a környéken sétálva idegeneket szólítok le beszélgetni. Durván és gúnyosan beszél, míg el nem bőgöm magam, utána öklözi a falat a fejem körül, hogy hagyjam abba a sírást, de volt már fojtogatás is, meg a visszafojtott sírásra is üvölt. 3 és fél éves kapcsolat. Megkérte a kezemet, néha nagyon kedves. Hogyan lehet javítani a helyzeten. Minden megtakarításom a házára ment, kirúgtak a depresszió, sírógörcsök, és a gyógyszer miatti alvászavaraim miatt, nincs hova mennem.
Lehet javítani a kapcsolaton?
nem akartam hosszadalmasan írni, de inkább leírok még valamit, hátha másnak is szüksége van rá.
A jeleket, amik a mostani helyzetet előre mutatták, láttam. Úgy voltam vele, mindenki lehet dühös, legalább kiadja magából (akkor még csak verbális volt, és nem rám irányult). Nem akartam az állandóan rinyáló nő lenni. Nem akartam a kötekedő nő lenni, és az sem, aki csak ügy "beül" máséba, aztán várja, hogy rá legyen írva minden. Tehát tettem valamit a közös jövőnkbe, mert akkor mindenki megnyugszik, hogy senki nincs kihasználva. Aztán amikor minden remek volt, úgy döntöttünk felgyorsítjuk a dolgokat. Kivettünk egy hét szabit, barátokat, szakembereket hívtunk, és egy nagyobb lélegzetvételű felújítást csináltunk, és komoly "beruházásokba" kezdtünk. Ott kerültem olyan megalázó helyzetekbe, amikben nem tudtam, hogy védjem meg magam, nem akartam jelenetet csinálni mindenki előtt. de ott eltört bennem valami. Később már át lett beszélve, túl érzékeny vagyok. Én nem így láttam, de meggyőző volt. Észrevettem magamon a kilátástalanság és a magány érzését, hogy kiszolgáltatott vagyok. Közben kedveskedés, és finom alázás ment felváltva. Akkor jött a depresszió. Erős fejfájás és látászavar miatt mentem orvoshoz, így jutottam a neurológiára, ahol eléggé sürgették a depresszió kezelést, mert már akkor látszott rajtam, amikor bementem az orvoshoz. A gyógyszertől enervált és közönyös lettem, állandóan fáradt. Bizonyos napokon bármit meg lehetett csinálni velem, egyáltalán nem érdekelt. Visszagondolva elég ijesztő. A munkahelyi dolgok kiakasztottak, közben járt az agyam a kapcsolaton, és sürgetett a felújítás. Aztán még örültem, hogy ilyen állapotban a "párom" "kitart mellettem", pedig milyen rosszkor jött ez, és milyen nehéz neki. Rosszabbodott a helyzet, de megkérte a kezem. Azt mondta, hogy házasság, és utána rám írja a ház felét, gyerek stb. Én gondolkodási időt kértem, mondtam, hogy szerintem nem akar egy depist elvenni, ne akkor csinálja, amikor a leginkább magam alatt vagyok. Kirúgtak, és akkor ő is elborult. Innentől jött az igazi alázás, mindig, ha más is hallotta, irónikus, gúnyos volt, vagy egyenesen sértő, és mindig az volt a vége, hogy beteg vagyok, rinyálok, majd ha meggyógyultam, látom majd, milyen hülye vagyok most. A barátai is figyelmesek lettek erre, de nem akartak nagyon beleavatkozni, valaki még félt is tőle. Titokban akartak velem beszélni. A fojtogatás, verés mindig valami buliban volt, ahol elvesztette a kontrolt, és hazafelé vagy ott elkapta a nyakam, vagy fojtogatott, vagy öklözött, vagy hozzám vágott valami (pl egy nagy tükröt). Azt mondta, nem emlékszik rá, nagyon sajnálja. Ma már ott tartunk, hogy nem kell hozzá innia. És észre vettem, mi történik, de azt hiszed, hú de intelligens vagy, meg empatikus, hogy elnézed, elemzed, várod a javulást, vagy felajánlasz segítséget, miegymást. "milyen párja vagy Te, hogy ő segít, te meg nem, és nem vagy türelmes, nem tartasz ki" Én a depivel nem számoltam, de leálltam a gyógyszerrel, már jobban tudok gondolkodni. Állásinterjún nagyon látszik az állapotom, de azért el-el tudok menni dolgozni. A töredékéért, amit eddig kerestem. Ennyi.
A legelső érzésre rögtön reagálni kell. nem szabad "okoskodni" mert az okoskodás, ha mögött van egy kis önbecsülés vesztés, még tovább ront, és megmagyarázod magadnak, mikor miért hagyod megalázni magad.
Kihagytam valami fontosat: Barátok leépítése, először a tieid, mert idióták, elviselhetetlenek, és ha megyünk hozzájuk akkor pofákat kell vágni, aztán jönnek a közösek, akik velem külön is akarnak találkozni. Ha fiú, akkor kitör a pokol. Közös programokra nincs idő, mert a házra kell fordítani. Nem tudsz másokkal beszélni. Ha kirúgtak, még kevesebb normális emberrel találkozol.
Tudom, hogy ezt mindenki tudja, én azért meg tudtam magamnak magyarázni, miért logikus megépíteni a leejtődet...
Ismerek ilyet, sajnos túl későn vált el. Olyan nagy fokú lelki károkat okozott a férj a gyerekeknek és a feleségnek, hogy azt helyre hozni nem lehet, vagy csak hosszú évekbe telik.
Légy erőss és hagyd ezt a szemetet, mert lassan mérgezi a lelkedet. Ezért vagy depis, ezért van minden betegséged. Ez csak rosszabb és rosszabb lesz. Menekülj ettől az embertől amíg nem késő és, ha könyörög akkor se dőlj be neki, mert ez a trükk, a könyörgés a fegyverük és a hazug igérgetések.
Amíg nem kerültem bele egy bántalmazó kapcsolatba, mindig azt mondtam, hogy hülye az a nő, aki ebben benne marad. Most is ezt mondom, de már sokkal árnyaltabban látom és ezért azt gondolom túl kényes is ez a helyzet, hogy ilyen erős vélemények szülessenek egy fórumon.
Az ilyen bántalmazó emberek szellemileg betegek és sok esetben pontosan tudják mit miért csinálnak. Egy sok diplomás, vezető pozícióban dolgozó férfival hozott össze a sors évekkel ezelőtt. Az első hónapok alatt tartott a rózsaszín köd, fülig beleszerettem, aztán jött a fekete leves. Először csak az apró megjegyzések, amik az önbizalmamat kezdték el leépíteni, aztán már erősebb veszekedések bizonyos nézet különbségek miatt, ami egyáltalán nem volt olyan jelentős, hogy ordítani kelljen és alá ásni a másik önbecsülését. Nekem ezekben a vitákban sosem lehetett véleményem, mert az csak olaj volt a tűzre. Rájöttem, hogyha békét akarok, akkor meghunyászkodom és bólogatok. Ez elcsendesíti. Tudatosan leépített engem és a társaságomat is. Én szerencsésnek tartom magam, hogy a baráti társaságom rágta a fülemet ahelyett, hogy elfordult volna tőlem (lett volna rá okuk) és azért is, mert volt annyi önismeretem és önérzetem, hogy lássam, ebből menekülni kell. A sokadik nagy veszekedés után tudtam, hogy nincs igaza és hogy romboló rám nézve ez a kapcsolat. Egyértelmű volt, hogy nem akarok így élni. A vele kapcsolatos problémámat vele nem lehetett megbeszélni, mert akkor megint engem alázott, hogy én mennyire nem jól látom a dolgokat, pedig ő csak a javamat akarja. Ez nem meglátás kérdése, érzésé. Sosem lettem tőle anyagilag függő szerencsére és ez nagyon jól jött ahhoz, hogy kitudjak ebből lépni. Az utolsó "pofon" az volt, amikor dühös volt rám, veszekedett velem. Nekem potyogtak a könnyeim, ő pedig ordított, hogy nézzek rá. Ahogy felé fordultam és emelte a kezét, reflexből elkaptam. Sosem ütött meg és akkor is csak megsimogatni akarta az arcomat, de ez egy komoly felismerés volt arra nézve, hogy már félek tőle. Persze utána azért is ordított velem, mert én komolyan azt gondolom, hogy képes lenne megütni!? Ott szakadt el végleg bennem ez az egész. Talán két hónapig éltem még vele. Addig tudatosan minden pénzemet félretettem, amit csak tudtam. Szóltam a barátaimnak és a családomnak, hogy költözök és a legjobb barátom segített kidolgozni ennek a részleteit. Mikor, hova, mennyiből. Semmit nem mondtam az exemnek. A költözés kitűzött dátumán hazamentem, a szemébe néztem, a könnyeimet nyelve elmondtam, hogy nem bírok tovább így együtt élni vele, összepakoltam a cuccaimat és elköltöztem. Rettegtem a reakciójától, ezért a legjobb barátom és a párja vártak a ház előtt (ők segítettek elcuccolni), de meglepően jól fogadta.
Ekkor már se pénz, se ember nem érdekelt, csak szakadjak ki ebből mielőtt belebetegszem. Jó indulatú volt egyébként, mert kérés és pereskedés nélkül átutalt egy nagyobb összeget a számlámra, amit én az ő házába az évek során anyagilag beletettem. Ezt becsülöm benne és pont ezen hozzáállás miatt érzem azt, hogy ő pontosan tudta végig mit művel velem. Egy beteg ember, aki úgy képzel el egy kapcsolatot, hogy a nőt minden szempontból maga alá rendeli.
Baromi nehéz kiszállni egy ilyen kapcsolatból, főleg hogy az egyik pillanatban közel húz magához, a másikban gyomorszájon tapos. Azt gondolod, hogy meg fog változni, lehet ezen javítani, hisz vannak jó pillanatok is, de nem lehet, hidd el! Kiégsz és üresnek fogod érezni magad. Te már bele is betegedtél. Még is mire vársz?
Biztosan van családod, vagy olyan barátod, akihez költözhetsz átmenetileg. Összeszeded magad agyban, dolgozni kezdesz és saját lábra állsz. Vissza kell építened az önbecsülésedet az alapjairól, amiben segítség lehet egy pszichológus, de a gyógyszereket hagyd, kérlek. Ez egy beteg ember, akitől most függsz! NEM A TE HIBÁD!!! SEMMI nem a TE hibád!!! Ezt tudatosítsd. Próbáld kikapcsolni az érzéseidet és csak az eszedre hallgatni! Kászálódj ki belőle és tudatosan menekülj a saját érdekedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!