Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mégis mik a "férfi munkák" a ház körül, ha a nőé a főzés, mosás, takarítás?
Azoktól kérdezem elsősorban, akik szerint a felsorolt dolgok a "női munkák", és vannak "férfi munkák", így pedig igazságos lesz a ház körüli munkák felosztása.
De mi a "férfi munka"? Szerelés? Fűnyírás? Kertészkedés? Vagy micsoda?
Én egyedül lakom panelben, a házimunka legnagyobb részét a "női munkák" teszik ki. Minimális alkalommal kellett 7 év alatt szerelni valamit, abból is volt amihez egyenesen szakember kellett, meg amit én magam is meg tudtam csinálni. Kert nincs, így értelemszerűen a kertészkedés és a fűnyírás kiesett.
Szóval, pl. egy panelben mik azok a "férfi munkák", amik kompenzálják a nő munkáját otthon? Vagy ez csak kertes háznál működik? De ott mi több munka van a felsoroltaknál, ha nem is naponta, de legalább hetente?
Sokak szerint: az évi 3-4 fűnyírás, a tv beállítása, meg a sör elfogyasztása.
Szerintem: nincsenek női-férfi munkák. A párom főz-mos-takarít ha úgy adódik, amellett, hogy szereli az autót és füvet nyír (én is megcsinálom ezek közül bármelyiket, ha úgy jön ki a lépés, bár az autóhoz ő ért jobban, az ő szakmája, motorgenerált nem én fogok csinálni rajta :D de apróbb javítások jöhetnek)
Idén mi háromszor nyírtunk füvet például, alig pár centisre nőtt.
Mi családi házban lakunk, de nincsenek haszonállatok, kertből pedig csak egy kis konyhakert van, ami szezonban ellát, elrakni nem sok marad belőle. Amire rá tudom fogni, hogy férfimunka, az a favágás (cserépkályhánk van, és ezen nem is akarunk változtatni), de ugye az csak az év hidegebb felében van, a fűnyírás (ami az év másik fele kb., és heti max. 1x kell). Emellett ott az autó karbantartása, azt nálunk a férjem csinálja teljesen, én csak járok vele, de ez se napi feladat. Néha meg kell bent húzni egy csavart valamelyik szekrényajtón. Ennyi. Ezek egyike se napi elfoglaltság, és igazából én is meg tudnám csinálni, csak nem akarom. A férjem meg nem akar a mosással bíbelődni, meg fürdőszobát se takarít, ez szerintem teljesen fair. Emellett amúgy főz, ha én épp nem, a konyhát rendbeteszi maga után, összepakol, felporszívóz, ha szükségét érzi, a gyerekeket pedig magától értetődően rendezi ő is, mert ugyanúgy az ő gyerekei is, ahogy az enyémek, ez egyértelműen mindkettőnk dolga.
De tény amúgy, hogy manapság a klasszik férfimunkák egyike se napi feladat az év minden napján, ellenben a klasszik női munkák azok. Ez oké volt, amíg a nők nem jártak dolgozni, de manapság azért, amikor mi is ledolgozzuk a teljes munkaidőt, és sok esetben letesszük ugyanazt a pénzt, vagy akár többet is az asztalra, nem oké. Teljesen jogos, hogy a férfiak szálljanak be a háztartásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!