Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek milyen arányban lenne jobb pénzt dobni egy "közös kasszába"?
A párommal együtt élünk, és arra gondoltunk, csinálnánk egy "közös kasszát", amibe minden hónapban bedobnánk egy bizonyos összeget, és a közös kiadásainkat abból fedeznénk. (TUDOM, hogy ez nem közös kassza, ezért tettem zárójelbe, amúgy közös malacpersely, vagy kinek milyen kifejezés tetszik rá, a lényeg, hogy lenne közös pénzünk IS.)
Nos, jelenleg ő durván kétszer annyit keres, mint én.
Ilyen helyzetben szerintetek mi a jó arány? Ha pl 100.000 ft-ot szeretnénk így összedobni havonta, akkor melyik a jobb?
1. Fifty-fifty fizetni, fejenként 50.000-t. Előny, hogy ugyanannyit rakunk bele a közösbe. Hátrány, hogy nekem alig marad saját pénzem, ő meg meg se érzi, így nem arányos.
2. Arányosan rakunk bele, pl ő 66.000-t én meg 33.000-t. Előny: igazságosabb, mindenki képességei arányában tesz bele. Hátrány: neki többe kerül ugyanaz a dolog mint nekem, ami megintcsak nem feltétlenül igazságos.
Melyik a korrektebb szerintetek?
#19:
>Az NEM közös dolog, amibe én a töredékét rakom annak, amit a párom, és kicsit sem fair dolog.
Én onnan nézem ezt, hogy ha valamit 50-50-ben fizetünk, az nekem sokkal kisebb teher, mint a páromnak. Ezért arányosítunk, igyekezzük kiegyenlíteni a teherviselést. Elfogadható a te hozzáállásod is, persze, csak az enyém más, nekünk így működik.
>Nem értem miért probléma egyeseknek, hogy aki többet keres az többet költhet magára például.
Az arányos kasszázással is többet költhet magára az, akinek jobb a fizetése. Arányos a befizetett összeg, arányos a maradék is. Én jóval többet fizetek, és jóval több pénzem is marad.
>Ez kicsit olyan, mint hogy az ország normális rétege tartja el a semmirevaló, dolgozni képtelen rétegeket, akiknek ez "alanyi jogon" jár. Meg a nagy lóf.-t.
Ez csak projekció. Lehet, hogy vannak ilyen kapcsolatok, de nem mind ilyen. Butaság lenne általánosítani vagy határozott analógiát feltételezni. A párom épp a karrierje elején van, én már 6 éve kezdtem, ezért ekkora a különbség. Nem "eltartatja" magát, nem lusta, nem gondolja, hogy bármi "jár" neki.
Ha a parod kicsit is normalis, nem fogja hagyni, hogy ne maradjon penzed.
A fillerbaxokra nem erdemes hallgatni. Egy tabla csokit is kifizettetnenek.
Fele fele.
A másik verzió butaság gondolj bele párod nem dolgozna mindent neked kéne állni inkorrekt mi ?
Na most pont ezért jó a fele fele mert az korrekt. Azért mert lusta vagy és nem keresel eleget ne a párod szivjon már.
"Azért mert lusta vagy és nem keresel eleget"
Ja, hogy lusta vagyok, amiért suli mellett csak részmunkaidőben dolgozok? Figyi, ha bemész helyettem az óráimra aláírni, meg készítesz helyettem olyan jegyzetet, amiből fel tudok készülni vizsgára megfelelően, akkor máris megyek teljes állásban dolgozni!
Most nehogy már az legyen, hogy mondjuk adott egy néhány év tapasztalattal rendelkező programozó, aki talicskával hordja haza a pénzt, a párja meg mondjuk phd-vel tanít valami egyetemen szaros százvalamennyiért, és ezek szerint ő ingyenélő meg "elb*szta a életét" :D Nevetséges.
Egyik megoldás sem tökéletes, én pl. mindenképp azt szertném, hogy a párom is hasonló életszínvonalon élhessen, de legalábbis maradjon pénze. Ezt kettőtöknek kell eldönteni, hogy összességében melyiket tartjátok célravezetőbbnek. Emellett ekkor csak a ti szempontjaitok keülnek előtérbe, és nem az, hogy az egyszeri válaszoló mit tart "igazságosnak". Ha amúgy hasonlóan gondolkodtok a pénzügyekről, akkor valószínűleg találtok olyan kompromisszumot, ami mindkettőtöknek megfelel.
Számomra ilyen esetben az arányos tűnik szimpatikusabbnak. Mindkettő korrekt a maga módján.
Mi amúgy a kettő között csináljuk a párommal: viszonylag arányos, de a kevesebbet kereső (ő) picivel többet tesz be, mint ami arányos, többet kereső (én) picivel kevesebbet. Így neki is marad költőpénze, de én sem költök aránytalanul sokat olyasmire, aminek csak a felét vagy még kevesebbet fogyasztom (én vagyok a nő, én pl. kevesebbet eszem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!