Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek milyen arányban lenne jobb pénzt dobni egy "közös kasszába"?
A párommal együtt élünk, és arra gondoltunk, csinálnánk egy "közös kasszát", amibe minden hónapban bedobnánk egy bizonyos összeget, és a közös kiadásainkat abból fedeznénk. (TUDOM, hogy ez nem közös kassza, ezért tettem zárójelbe, amúgy közös malacpersely, vagy kinek milyen kifejezés tetszik rá, a lényeg, hogy lenne közös pénzünk IS.)
Nos, jelenleg ő durván kétszer annyit keres, mint én.
Ilyen helyzetben szerintetek mi a jó arány? Ha pl 100.000 ft-ot szeretnénk így összedobni havonta, akkor melyik a jobb?
1. Fifty-fifty fizetni, fejenként 50.000-t. Előny, hogy ugyanannyit rakunk bele a közösbe. Hátrány, hogy nekem alig marad saját pénzem, ő meg meg se érzi, így nem arányos.
2. Arányosan rakunk bele, pl ő 66.000-t én meg 33.000-t. Előny: igazságosabb, mindenki képességei arányában tesz bele. Hátrány: neki többe kerül ugyanaz a dolog mint nekem, ami megintcsak nem feltétlenül igazságos.
Melyik a korrektebb szerintetek?
Jelenleg elméletben felváltva fizetünk, gyakorlatban a párom többször - nem az, hogy "megtiltja" hogy én fizessek, de általában már rég nyomja a pincér/pultos/kasszás kezébe a pénzt, mire én odaérek. Nagyobb értékű dolgoknál amiket együtt fizetünk (pl új bútor, vagy nyaralás), meg a harmadát kéri el kb, mert "nem akar lehúzni mikor így is kevesebb pénzem van".
Viszont én igazából a fele-fele megoldás fele hajlok, hiszen ugyanazért minek fizetne többet.
De mint írtam, konfliktus ebből nem volt és nem is lesz köztünk, a pénz mindkettőnk szemében egy "szükséges rossz", a jó viszonyunk fontosabb.
Szerintem arányosan van értelme, és nekem ez logikusabbnak is hangzik mint mindenáron az 50-50-et erőltetni.
Nálunk hasonló konstrukció működik, nem is nagyon tudna az 50-50 megvalósulni. A férjem jelentősen többet keres, mint én, és bár egyedül is meg tudnék állni a lábamon, azért a fizum kb zsebpénznek érződik az övé mellett. Ilyen feltételek mellett az 50-50 tűnik igazságtalannak. Főleg, ha közös a cél, mi speciel most lakásra gyűjtünk, ami mindkettőnk érdeke és mindkettőnk vágya, csak azért, mert nekem kisebb a bevételem (és soha nem is lesz akkora, mint a férjemé) nem fogjuk az 50-50 feltételeit működtetni, mert akkor kb soha nem gyűlik össze annyi pénz, amennyire szükségünk van. Miután mindenki kifizeti a maga kis saját dolgait (telefonszámla, karácsonyi ajándék- most így szezonálisan-, új ruha, tudjistenmi), a maradékot mindketten 100%-ban átutaljuk a közös számlánkra. Szerintem ha mindenki belerakja a tőle telhető maximumot, ugyanazért a célért és ugyanabból az indíttatásból, akkor ott nem lehet aránytalanságról beszélni, csak mert egyikünknek olyan a szakmája ami így kb alanyi jogon dupláját fizeti annak, amit én kapok.
Miért van ennyire lepontozva a #6-os válaszom? Komolyan érdekel, hogy miért annyira rossz ez szerintetek.
Mi értelme van az 50-50-nek, ha a keresetek nagyon eltérnek?
Ha mindent felesben fizetünk, akkor nekem marad ~250 ezer forintom a hónapra, a páromnak meg ~20 ezer. Ezt lehet bizonyos szempontból "igazságosnak" nevezni, de semmiképp sem azonos mértékű teherviselés. Merev és haszontalan.
Nekem is rejtély, hogy miért lettek sokan lepontozva... Én mindenkinek zöldet nyomtam.
Persze sokan "diszlájk" gyanánt használják, nem értenek egyet veled, egyből megy a piros...
Pedig szerintem minden válasz a kérdésemmel kapcsolatos, ergo hasznos... Most az hogy más embereknek más a véleményük, egy ilyen dolog..
Most nem értem pontosan mire kellene ez az összeg? Másoknál általában ezt jelenti a "külön kassza", hogy adnak be x összeget a közösbe abból fedezik a közös kiadásokat, a többi meg mindenkinek a saját pénze.
Ez ilyen megtakarítás lenne a kötelezőkön fölül? Akkor nem értem miért kell ilyen sokat bele tenni. Legyen 10-10 vagy 20-20 vagy akármennyi havonta és akkor senkinek nem megerőltető. De az úgy nettó baromság, hogy te az utolsó filléredet is beadod a "közösbe", csávó meg él mint marci hevesen.
Rezsin és kaján kívül mindenre.
Utazás, szórakozás, tisztítószerek, gyógyszerek, ajándékok, ilyesmik. A 100.000 ft-os összeg csak példa, könnyű érzékeltetni vele az arányokat.
16-os nagyon félreérted. Itt a legföbb probléma az, hogy közös célokról beszélünk. Az NEM közös dolog, amibe én a töredékét rakom annak, amit a párom, és kicsit sem fair dolog. Nem értem miért probléma egyeseknek, hogy aki többet keres az többet költhet magára például. Okkal keres többet, jobban csinálta az életét stb. Ez kicsit olyan, mint hogy az ország normális rétege tartja el a semmirevaló, dolgozni képtelen rétegeket, akiknek ez "alanyi jogon" jár. Meg a nagy lóf.-t. Attól, hogy a párom jobban keres nekem semmivel nem jár jobb élet vagy több pénz. Annyira bele vannak kényelmesedve az emberek, hogy "közös" ház van meg közös költség, aztán meg rájönnek, hogy ha egyedül kéne magát fenntartania akkor száraz kenyéren meg vizen élne...
Lényeg a lényeg, ha valamit közösnek nevezünk, akkor az legyen 50-50. Még ha 1-2 évvel tovább is kell gyűjtögetni rá. Egy gyereket se úgy csinálunk, hogy 70%-ban a te gyereked 30%-ban az enyém.
Akkor kicsit kifejtem.
A rezsi és a kaja havonta fix összeg egy főre, ugyanannyi mindkettőnknek, kiperkáljuk, oké.
Jelenleg a fennmaradó összeg mindkettőnknek megmarad sajátnak. Mivel ez az összeg a párom számára kb kétszer annyi mint nekem, nem nagyon preferálja, hogy ugyanannyit fizessek mint ő, így jelenleg több mint 2/3-át fizeti a kiadásainknak.
Ezt szeretném normalizálni, illetve egyszerűbb lenne egy közös pénzkupacból kivenni, nem fejben tartani, hogy ki mit mikor fizetett.
Másfél év múlva végzek az egyetemmel, akkor nagyjából ugyanannyit fogunk keresni, akkor ez nem lesz téma. Addig szeretném egyszerűbbé tenni a dolgokat.
A párom konkrétan kevesebbet fizetne szerintem, ha 2/3 - 1/3 arányban raknánk be a perselybe, mert akkor legalább azt az 1/3-ot kénytelen lenne elfogadni.
Egyedül egyébként tök jól kijönnék a saját fizumból, egyedül nem mászkálok nyaralni, étterembe, ide-oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!