Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek milyen arányban lenne jobb pénzt dobni egy "közös kasszába"?
A párommal együtt élünk, és arra gondoltunk, csinálnánk egy "közös kasszát", amibe minden hónapban bedobnánk egy bizonyos összeget, és a közös kiadásainkat abból fedeznénk. (TUDOM, hogy ez nem közös kassza, ezért tettem zárójelbe, amúgy közös malacpersely, vagy kinek milyen kifejezés tetszik rá, a lényeg, hogy lenne közös pénzünk IS.)
Nos, jelenleg ő durván kétszer annyit keres, mint én.
Ilyen helyzetben szerintetek mi a jó arány? Ha pl 100.000 ft-ot szeretnénk így összedobni havonta, akkor melyik a jobb?
1. Fifty-fifty fizetni, fejenként 50.000-t. Előny, hogy ugyanannyit rakunk bele a közösbe. Hátrány, hogy nekem alig marad saját pénzem, ő meg meg se érzi, így nem arányos.
2. Arányosan rakunk bele, pl ő 66.000-t én meg 33.000-t. Előny: igazságosabb, mindenki képességei arányában tesz bele. Hátrány: neki többe kerül ugyanaz a dolog mint nekem, ami megintcsak nem feltétlenül igazságos.
Melyik a korrektebb szerintetek?
Aki többet keres, az többet költhet, több mindent megengedhet magának. Ezt senki nem veheti el a párjától. Mindenképpen 50-50 legyen. Igen, neki több pénze fog maradni, de ez az ő pénze amiért megdolgozott. Az, hogy ő többet rak bele semmilyen formában nem igazságos. Ha ez neked probléma, akkor nem kell közös kasszázni.
De nem értem miért akartok ennyi pénz belerakni. Rakjatok bele akkor 30-30at. Ez neked sem megterhelő anyagilag, de mégis van közös pénz is.
Persze, mi beszéljük majd meg, csak érdekel mások hogy látják, sokszor lehet olyasmit olvasni 1-1 kommentben, amire mi nem is gondolnánk, ha pedig valaki felveti, azt átbeszéljük.
Az biztos, hogy konfliktus egyik megoldás miatt se lenne, annyira nem tartja fontosnak egyikünk se a pénzt, hogy morogjunk egymással miatta.
Egyébként ha valamit számít, ez a keresetbeli különbség átmeneti, csak kevés pénzt tudok összevakarni úgy, hogy suli mellett dolgozok, de majd ha végzek és teljes munkaidőben tudok dolgozni, akkor kb ugyanannyit viszünk majd haza.
A kérdezés miért egyből élősködés?
Én személyszerint rosszul érezném magam, ha sokkal többet keresnék, de nem szállnék be a közösbe többel, például.
Nem tudom ki pontozza le a válaszokat, de megkérném hogy ne tegye, teljesen értelmes, releváns válaszokat kaptam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!