Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nők elfogadják ha egy férfi nem akar autót venni vagy ez automatikusan "azért nincs neki mert csóró" kategória?
Mondjuk nem vesz mert pénzügyileg tudatos és többet vinne az autó mint hozna.
Vagy autónál nem számít a pénzügyi tudatosság.
10-es vagyok, kiegészíteném még a válaszomat.
A pénzügyi tudatosság NEM a spórolást jelenti. Semmi köze hozzá.
A pénzügyi tudatosság az, amikor különbséget tudsz tenni a szükséged és a vágyaid között. Akkor vagy pénzügyileg tudatos, ha fel tudod állítani a prioritást az életedben és eszerint élsz.
Jöjjön egy példa:
Ha reggel felkelsz és kilyukadt a farmernadrágod, az egy szükség. Ott nincs mese, venned kell egy nadrágot, lyukas nadrágban nem lehet mászkálni. Veszel egy farmert 8000 forintért és élsz tovább.
Az, hogy a Retroba látsz egy farmert ami 50 ezer forint, az meg a vágyad. Mind a kettő farmernadrág, és ha pénzügyileg tudatos vagy akkor az 8 ezer forintost fogod választani HA nem vagy pénzzel eleresztve.
A probléma ott van, amikor megveszed az 50 ezer forintos farmert, és párizsin meg zsemlén élsz a következő hónapig, vagy éppen nincs mellette befizetve a villanyszámlád. Ez probléma.
Ha keresel 800 ezer forintot, van 2 millió forint megtakarításod és egyébként havonta 200 ezer forintot el tudsz tenni a fizetésedből, akkor vedd meg az 50 ezer forintos farmert ha az boldogabbá tesz és érezd benne jól magad. EZ a pénzügyi tudatosság.
Ha minimálbérért dolgozol és hónapról hónapra élsz, akkor NE vegyél Iphone-t vagy akármilyen 400 ezres telefont 24 havi részletre.
Ha meg az van amit az előbb írtam, menj be, vedd meg, használd egészséggel.
Ha fáj a vállad de lyukas a zoknid, akkor zoknit vegyél, ne masszőrhöz menj. De ha a pénzügyi tudatosságnak hála van pénzed, megtakarításod, tudsz félretenni, akkor meg menj el masszőrhöz és élvezd ki az ottlétet. NEM fog boldogabbá tenni fájó vállal a megmaradt 12 ezer forintod (mittudomén mennyiért masszíroznak).
Szóval a prioritás a lényeg, nem a spórolás.
200 ezer forintos fizetéssel is lehet pénzügyileg tudatos valaki és 2 millióssal sem a másik. Mert ennek semmi köze a fizetéshez, ennek a szükség és a vágyak közötti különbséghez van köze.
7 vagyok. Én vettem a kocsit...de nekem az minimum 15 évig kocsi lesz. Nekem néha kell a munkához, gyerek, kutya, kirándulás, néha nyaralás...a motorom is viszem néha, szóval nem kicsi kocsi.
Van A, B, C és D jogsim is.
Lehet felőlem egy pasinak 25 éves pl egy Suzuki Swift-je is...csak legyen valami.
"Az, hogy a Retroba látsz egy farmert ami 50 ezer forint, az meg a vágyad. Mind a kettő farmernadrág, és ha pénzügyileg tudatos vagy akkor az 8 ezer forintost fogod választani HA nem vagy pénzzel eleresztve."
Full egyszerű példát írt de teljesen jó. Én pl azért nem veszek 50 ezerért nadrágot (pedig lenne rá), mert tökéletes a 10 ezres is és nincs 20 nadrágom, 20 pár cipőm meg táskám. Sztm az felesleges, más meg inkább arra költ, mint kocsira...amivel semmi gond, de az nem az én párom.
A többi amit írt is nagyon jó példa.
N 32
Nekünk nincs autónk és szükség sincs rá. Nem nagyon megyünk olyan helyre ahová kellene, vagy ha igen, lehet bérelni (de oda úgyse kocsival megyünk, hanem ode repülő aztán ott autóbérlés). Síelésre kellhet az autó, oda a családban meg szoktuk oldani vagy bérlünk, vagy csapattal megyünk bérelt busszal. Minden más utazási cél elérhető.
Gondolkodtunk, hogy veszünk autót, de elhalasztottuk majd a gyerekvállalás előttre (ami még 5+ év, szóval ha mondjuk 3 év múlva lesz kocsink, az bőven jó)
Én pl. azért nem veszek 50 ezres nadrágot, mert ár-érték arányban baromira nem éri meg és nem vágynék ilyenre. Egyszerűen egy nadrág NEM tud annyit nyújtani, nincs benne olyan dolog ami miatt 50 ezret kellene kérni érte. De egy telefon mondjuk simán megérhet 200 ezer ft-ot. Persze itt is azt kell mérlegelni, hogy KELL-e egyáltalán. A legtöbbeknek totálisan fölösleges a 600 ezres telefon, pedig annak is van létjogosultsága, mert egyszerűen NEM tudják kihasználni azokat a funkciókat amely rendelkezésre állnak. Egy fele annyiba kerülő telefon is pontosan tökéletesen megfelelne számukra, csak sznobizmus és a magamutogatási kényszer, a kivagyiság nem engedi, hogy az "olcsóbbat" vegyék.
Én ugyanígy vagyok az autóval. Nekem nincs és még sokáig biztosan nem is lesz, mert egyszerűen fölösleges számomra. És leszarom hogy ki mennyire tartja alapnak, azért nem fogok venni egy autót, hogy az idejének a 99,99999%-ban (ahogy egyébként a legtöbb személyautóval is ez a helyzet), csak áll valahol: parkolóban, az út szélén, garázsban, az udvaron stb.
hasznot nem hoz, csak viszi a pénzt, mert álló helyében is amortizálódik, illetve a lehető legrosszabb értékállóságú nagyobb értékű tárgy az átlag ember életében.
Én évente 1-2 alkalommal elutazom kölföldre, párszor lemegyek a Balatonra, amúgy meg nagyjából a lakóhelyemen töltöm a mindennapjaimat. Ehhez totálisan fölösleges fenntartani egy autót. Bringával, gyalog eljutok bárhová még tömegközlekedni sem kell. Ha mégis, akkor arra a pár alkalomra van busz/vonat.
Apám 30km-re ingázik minden nap a munkahelyére, neki pél. létszükséglet az autó, mert nincs alternatív megoldás, hogy ésszerű keretek között el tudjon menni dolgozni.
Szerintem a pénzügyi tudatosságba beletartozik az is, hogy felméred, mit kapsz a pénzedért. Nem csak natúr anyagiakban, hanem egyéb értékben is- pl idő. Én Budapesten belül élek és dolgozom, de így is bőven megéri az autó. Reggel munkába eljutni ~40 perc, hazafelé kicsit korábban indulok, dugót elkerülve ~30 perc. BKV-val fixen 1 óra, mindkét irányba, pedig az út nagy részében metróval megyek. Szóval az autóval megspórolok magamnak naponta 40-50 percet (meg a tömegnyomort, kényelmetlenséget, stb-t, amivel a tömegközlekedés jár), ami persze nem a világ, de ennyivel több időm van akkor akár otthon lenni és pihenni, akár a gyerekeimet ennyivel hamarabb elhozhatom az oviból, akár hobbival foglalkozni vagy beülni egy kávéra a barátokkal, stb. Szóval bár anyagilag valóban többet fizetek az autóért havonta/évente, mint a bkv-bérlet ára (amit amúgy így is kifizetek, szóval azt pl nem spórolom meg :D ), cserébe olyasmit kapok, amit pénzben nem biztos, hogy lehet mérni. Nyilván ha valaki a belvárosból a belvárosba közlekedik, akkor neki ez nem tétel, de Budapest elég nagy, hogy ne csak a belvárosban lehessen élni :D
Amúgy engem nem zavarna feltétlenül, hogy az embernek nincs autója. Ha nem érzi szükségét, kényelmes neki nélküle, nem kötelező, szerintem elég sokan vannak vele így. De azért ne álljon neki papolni, hogy én pénzügyileg mennyire tudatlan és műveletlen vagyok, amiért nekem meg van, mert az nyilván nem szimpatikus.
A kultúrbörtön amiben élünk szerves része a "legyen autód, lehetőleg márkás!!!" hozzáállás.
Közben egyre keservesebb idők köszöntenek az autósokra. A benzinárak a csillagos egekben, parkolási díjak (ahol nincs díj, ott állandóan foglalt az összes hely), egyre magasabb kötelezőbiztosítás, ilyen műszaki, olyan szervíz, amolyan pályadíj.
Ha belédjön a cigó, akkor "bánót" fizetsz "mer ez a lada 50 milliót ér ám testvérem, ha nem fizeted, akkor megszurkálunk", ha nekedjön az öreg akkor nem tudsz ellene tenni, mert lazán elmegy a helyszínről, észre se veszi, hogy neked ment, Budapestről egyre inkább kitiltásra kerülnek az autók, és ahogy öregszik a kocsid, egyre több lesz vele a baj. Az újak ára pedig kb. a horror, lakást lehet venni némelyik modern autó árából. És ezek még az olcsóbbak sok esetben...
18: csak az a furcsa számomra, hogy nálunk 10x gazdagabb országokban nincs az az autómánia és érdekes módon az itteni béreknek a többszöröséért dolgozó embereknek (akár a miniszterelnöknek vagy cégvezetőknek) sem derogál mondjuk biciklizni.
Nyilván ott kiépült infrastruktúrája van pl. minden egyéb közelekedési eszköznek, csak sajnos az autós kultúra, főleg ha túl van tolva mint az USA-ban egyszerűen megöl minden más alternatívát, többek között a városokat is élhetetlenné teszi.
10.
Azért elég hihetetlen, hogy mennyire átmosták az agyadat a különböző autós marketingreklámok.
Akinek nincs autója az igénytelen? WTF?
Példaként: az összes cigánynak van berhelt Ladája, határon átcsempészett "szajrézott" mercije. Az autón általában többcentis koszréteg van, a benne ülők "fürdési átlaga" havi 3 alkalom. 1-2 fogas mosolyukat villantják rád és így üdvözölnek: "görcsöljön be a segged, te rákos". De mennyire igényesek, hiszen autójuk van.
Dr.Faradlay Ferdinánd elmegy az operába. Csak villamossal tud menni, ráadásul egyenesen a közjegyzőirodából megy át, épp csak átöltözni és zuhanyozni van ideje. A többiek örömmel üdvözölik, mert tudják, hogy vele élmény lesz megnézni a legújabb vígoperát, utána viccelődni a történet fonákságain. Mekkora igénytelen szar, mert nincs autója!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!