Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » A műveltség és a kulturális...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A műveltség és a kulturális szempontok marginálisak társkeresésnél?

Figyelt kérdés
Olvasgatva itt az oldalon a kérdéseket és válaszokat az a kép rajzolódik ki, hogy ami a társkeresésnél kizárólag számít az a külső, az anyagiak és hogy legyen elég szex. Valahogy senki sem írja, hogy neki fontos lenne az, hogy a társa mondjuk olvasson, legyen választékos szókincse, igénye kulturális dolgokra is. Azért meglepő egy kicsit, mert például a régi regényekben, filmekben a műveltség az egy központi motívum az udvarlásban, hogy azzal veszi le a lábáról a férfi a nőt. Persze lehet a való élet profánabb ennél és ez fölösleges dolognak tűnik, de mégis az ember stílusához nagyon sokat hozzá tud tenni az, ha áldoz a művelődésre. Az is tény, hogy a tömegkommunikáció óta rengeteg ilyen celeb meg híresség van, aki abszolút nem igényes az intellektusra és lehet ez is benne van sokan ezt gondolják fontosnak. Amúgy nem vitatom azt, hogy a jó testiség fontos része egy kapcsolatnak, de talán más is számít.

márc. 24. 16:40
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Majdnem napi szintű Gyakori-felhasználóként úgy látom, hogy a külső, illetve az anyagiak témájában azért születik sok kérdés, mert sokaknak komplexusai vannak ezzel kapcsolatban, és nehezen értik meg, hogy ha egy nő nem akarja eltartani őket, vagy egyáltalán nem lenne képes vonzódni hozzájuk, és ezért nem jön össze velük, azért nem egy felszínes aranyásó. A szex pedig egy elég központi problémaforrás a kapcsolatokban, viszont eléggé tabusítva is van, úgyhogy egy anonim fórum gyakorlatilag tökéletes a kitárgyalására.

A dologban biztos benne van az is, amit te mondtál, hogy "elbutult" a tömegkultúra, viszont én még azt is látom, hogy a többi kategória sokkal könnyebben körülírható, megfogható, akár számszerűsítve is, mint a műveltség, több okból:

1) Nagyon sok tudományterület, érdeklődési kör van a világon, és egyrészt, nem lehet mindegyiket "kimaxolni", másrészt, mindenkinek megvan, hogy mihez vonzódik jobban. Simán előfordulhat, hogy valaki szintén művelt, de olyan témák érdeklik, amik engem hidegen hagynak. Vagy az is lehet, hogy ő is szeret olvasni, zenét hallgatni, időnként filmet nézni, de annyira nem egyezik az ízlésünk, hogy nem tudunk olyan tevékenységet találni, amit mindketten élvezünk. Az is érdekes kérdés, hogy kinek mit jelent a műveltség fogalma, mert simán benne van a pakliban, hogy az emberek erről is többféleképpen gondolkoznak.

2) A tanulmányaim miatt, meg egyébként is rengeteg olyan embert megismertem, akik műveltek ugyan, de a) teljesen arra redukálják a személyiségüket, hogy hány nyelvet beszélnek, hogy haladnak a kutatásukkal, 2 év alatt alig tudtam meg róluk valami személyeset; b) eléggé híján az együttérzésnek, aki szerintük nem olyan jó, mint ők, nem is veszik emberszámba, esetleg képesek olyan szinten leegyszerűsíteni a műveltség kérdését, hogy aki nem ugyanazt olvasta, nem ugyanazt tudja, mint ő, hanem esetleg mást, az csak álértelmiségi lehet; c) annak ellenére, hogy magas végzettségűek, intelligensek, minden harmadik szavuk káromkodás, rossz szokásaik vannak, valamilyen szempontból erkölcstelen életet élnek, stb. Azzal pedig nem megyek sokra, ha valaki művelt ugyan, de közben beképzelt, unalmas, humortalan, vagy számomra megbotránkoztató a viselkedése.

3) Az, hogy valaki művelt legyen, sok időt, energiát, pénzt tud felemészteni, vannak olyan emberek is, akiknek valaki elvette a kedvét pl. zenetanulással, olvasással kapcsolatban, úgyhogy nem mindig olyan egyszerű a helyzet. Lehet, hogy valaki nem azért nem jár rendszeresen moziba, mert nem akar, hanem mert jelenleg úgy érzi, hogy azt a pénzt jobban is fel tudná használni. Aztán az is lehet, hogy megnézi ugyanazt a filmet ingyenesen, amint alkalma adódik rá.

Nyilván imponáló az, ha valakin azt látom, hogy művelt, fontos, hogy nagyjából egy szinten legyünk ezen a téren, de a fentiek miatt nálam sosem ez volt a "keresőszó", hanem inkább az, hogy legyenek közös érdeklődéseink, hasonló randiprogramokat részesítsünk előnyben, és egyezzen az értékrendünk. Egy-két beszélgetés alkalmával úgyis kiderül, ha műveltségileg nem tudunk egymással mit kezdeni.

márc. 25. 19:16
 12/14 anonim ***** válasza:

Mind csak a pénzedre hajtunk, teslát akarunk és el akarjuk venni amit van!

Meg mind putriban élünk gazdag palira várva.

Hát nem érted????

márc. 27. 09:09
 13/14 anonim ***** válasza:

Lehet nem keszek népszerű ezzel, de aki hajtogatja, hogy a műveltség mennyire fontos, az nekem kapásból nem szimpatikus. Ennek az oka, hogy az ilyen emberek általában a műveltség sznob definícióját használják, azaz csak a színház, klasszikus zene koncertek, kultúrális programok, ilyesmik számítanak. Miközben ezek kb. ugyanazok, mint a sima film/sorozatnézés (de akár egy valóságshow-t lehet ekválni egy rosszabb színdarabhoz is), rock koncert, stb.

Eközben a valós tudás (bármilyen tudományterület, szakma, stb) meg másodlagos, vagy nem is érdekli őket. Pedig szerinem inkább ez a műveltség, de leginkább az tudás jele.

Arról nem is beszélve, hogy aki így áll ehhez, az sokszor sznob, lenézi azt, aki nem így. De persze abnak titokban örül, hogy kevesen vannak ilyenek, mert így különlegesnek érezheti magát (mint a legtöbb hipszter). Meg tippelem, hogy az ilyen emberek pl. azok, akik kötelezővé tennék az öltönyt a színházban.

Persze nem mindenki ilyen, akinek nem inge ne vegye magára.

márc. 27. 13:17
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Amikor konkrétan embereket kérdeznek, én azért mindig látok egyéb elvárásokat is, mint az anyagiak. Én mindig odaírom, hogy nekem fontosak a mély beszélgetések és legalább egy vagy két közös hobbi, ill. elvárom, hogy a párommal egy szellemi szinten legyünk és legyünk hasonlóan tájékozottak, múveltek, kulturáltak. Most is pl. egy ilyen kapcsolatban vagyok 2 hónapja, és biztos, hogy ilyen flottul nem működne, ha a másik hozzá sem tudna szagolni 1-2 olyan témához, ami engem érdekel, ill. nem érti a referenciáimnak a nagy részét.
márc. 28. 10:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!