Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A "párom" kifejezés mióta lett ilyen népszerű?
Nagymamám nagyon nem szereti ezt a kifejezést és azt mondja azért használják sokan, hogy elfedjék azt, hogy házasságban élnek vagy élettársi kapcsolatban. Azt mondja régen inkább csak a férjem, uram, feleségem, nejem, hitvesem, stb megnevezéseket használták vagy a paraszti kultúrában az asszony, ember.
Egy népművészettel foglalkozó ember mondta egyszer, hogy a népdalokban a "párom" az illető szerelmére vonatkozott, mert régen ugye elsősorban vagyoni alapon házasodtak és sok népdalban pont ez a tematika, hogy a vőlegény vagy menyasszony siratja azt, hogy nem ahhoz megy, akit szeret. Még lehet az is, hogy ez politikailag korrekt is, mert nem csak heterók mondhatják egymásra, hanem mások is.
Amúgy szerintem is egyértelműen arról van szó, hogy a házasság, mint intézmény rengeteget veszített a presztízséből és nagyon sok újfajta kapcsolati forma is megjelent, ami régen nem számított törvényesnek.
Van ilyen vicc is mikor idős vidéki ember mondja, hogy "mifelénk a lónak van párja, nekem hites feleségem". Ez persze primitívnek hangzik elsőre, de van benne azért egy adag társadalomkritika, ami a hagyományos családmodell hanyatlását jelzi.
Szerintem a 2000-es évek 1.-, de inkább a 2. felétől, amikortól elfogadottabb lett a házasságon kívüli egyéb kapcsolatok.
Én több esetben kiegészíteném azzal, hogy "az épp aktuális" párom, mert sok ember úgy működik, mint a Barátok közt: mindenki mindenkivel. Ma ezzel kavarok, de holnap már mással: mint valami közösségi bicikli, vagy roller:):).
"Nem vagyok se madár se zokni."
Akkor mi vagy? Milyen szót használsz?
Vagy egy foglalásnal, meghívásnal?
Meghívjuk önt és kedves....?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!