Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Van értelme a szerelmi ügyekben változásról beszélni, ha az ember alapvetően nem változik?
Akár olyan témában, hogy egy sikertelen pasi változtasson, és majd sikeres lesz. Akár olyan témában, amikor a hűtlen expasi könyörög a nőnek, hogy fogadja vissza, mert megváltozik.
Tudom, hogy sokan nem fognak velem egyetérteni, mivel manapság a csapból is a motivációs guruk szólnak, akik egyfolytában a változásról, és a sikeres életről prédikálnak.
Nánay Bence elmekutató-filozófus szerint viszont az ember alapvetően nem tud megváltozni. Nem úgy van ez, hogy azt mondom, hogy pl. Január 1-től majd lefogyok (újévi fogadalom). Ő azt mondja, hogy nagy rendetlenség van a fejünkben. Nánay professzor szerint közvetlenül nem is tudjuk magunkat megváltoztatni. Na, innentől fogva nincs is értelme exekkel foglalkozni, meg benne maradni egy rossz párkapcsolatba. Úgysem fog megváltozni az, aki 1 hete bántott. Ő az önfejlesztő könyveket is csak üzleti fogásnak tartja.
A változásra egy utat vázolt fel, szerinte a környezet az, ami változatja az embert, így önmagunk megváltoztatása direkt módon nem lehetséges. A környezetet kell megváltoztatni, így az visszahat ránk.
A Nánay Bencével való beszélgetés megtekinthető itt:
Sok érdekes dolgot mondott.
Mit gondoltok?
Már ahhoz is akaraterő kell, hogy valaki környezetváltozást hajtson végre. Senki sem akar kiszakadni a megszokott környezetből, az embernek jó az ahol otthonos.
De ha még ha ki is szakad a környezetből, akkor sem fog azonnal változni. Mert az ember nem tud megváltozni az alapszemélyiségét illetően gyökeresen.
Éppen ezért az ígéretés csak ígéretés marad. 1 hónap múlva a lúzer nem lesz sikeres, a hűtlen nem lesz hűséges, a bunkó nem lesz kedves. Az emberek hazudnak magunak, amikor azt mondják, hogy igen.
Az ember alapvetően nem változik, mert nem tud.
Összemosod azt, hogy valamihez idő kell, azzal, hogy egyáltalán nem megy. Nem egyik napról a másikra kell elvárni az eredményt, egy életen át beléd ivódott szokást, felfogást, viselkedést, világnézetet legtöbbször nem lehet egy perc alatt levetkőzni. Ez egy folyamat minden esetben, nem egy pillanat alatt végbemenő átkattanás, mint hogy pl. leteszem a cigit, többet nem gyújtok rá.
"Már ahhoz is akaraterő kell, hogy valaki környezetváltozást hajtson végre. Senki sem akar kiszakadni a megszokott környezetből, az embernek jó az ahol otthonos."
Ehhez nagyon nem tudok mit hozzátenni, úgy tudom, hogy a legtöbb ember így gondolkodik, de én magam sosem voltam ellenére semmilyen változásnak, sőt. Ebből kifolyólag számomra ez a gondolkodásmód teljesen idegen.
Bizonyos értelemben változnak. Erről Nánay professzor is beszélt, hogy miként változik pl. a zenei ízlés.
De én az alapszemélyiségről, a döntésekhez való hűségről beszélek. Azt meg az ember nem tudja megváltoztatni pozitív irányba, legalábbis a többségük nem. Egyetlen módszer van a többségüknek, a környezethez megváltoztása, ami visszahat rá.
Bunkó embertől azonban ne várd, hogy majd romantikus könyveket olvas, hogy szurkoljon bele egy kis empátia. A lúzertől se várd, hogy majd odamegy a csajokhoz. Nagyon ritka ennek az ellentettje.
Szerintem az emberek kb. 95%-a ugyanazzal az alapszemélyiséggel éli le az életét.
Az alapszemélyiséget ne keverjük a tanult viselkedési formákkal, a traumák okozta mintákkal. Az alapszemélyiséged része, ha temperamentumosabb vagy, de az is, ha nyugodt, akit nem lehet kizökkenteni, az is, ha érzékenyebb vagy, az is, ha ellenkezőleg. Azt viszont meg lehet tanulni, hogy hogyan kezeld a személyiségjegyeidet, és erre a változásra mindenki képes, csak akarni kell.
A lúzerség meg minden, csak nem alapszemélyiség. Abban benne vannak a kezeletlen traumák (ergo kezelni kell), benne van a tanult tehetetlenség (terápiák állnak rendelkezésre), benne van a nem megfelelő szocializáció (szintén sokfajta terápia áll rendelkezésre), esetleg mellé a külsőre való igénytelenség (fodrász, stylist, kozmetikus). Nem mindenféle coach-hoz kell menni, akiknek a funkciója is eleve más, hanem valódi, képzett pszichológusokhoz, normális viselkedésterápiára, stb.
A bunkóság sem alapszemélyiség, hanem a megfelelő szocializáció hiánya, vagy éppenséggel önvédelem, vagy otthonról hozott forma. De egyetlen csecsemő sem születik bunkónak.
Ahogy a párkapcsolati viselkedésünk is tanult viselkedési formákból jön. Amiket akarattal felül lehet írni.
Nyilván a környezetünk megválasztása nagyon erősen kihat ránk. Én nagyon is megválogatom azt, hogy kiket engedek be az életembe pontosan azért, mert nem akarom, hogy visszahúzzanak. De a környezet ellenére is lehet változni. Nyilván rohadtul nehéz, de nem lehetetlen. Akarat kérdése, meg annak, hogy az ember ettől függetlenül keresse a kapaszkodókat.
Nem tudom, nekem lett egy olyan elgondolásom, hogy gyermekkorban szinte eldől minden.
Volt az életemnek egy olyan mélypontja, amikor tényleg úgy éreztem, hogy sehol sem tartok. Aztán most azóta változtam kicsit.
De valóban változtam? Ez egyáltalán nem biztos. Talán csak a gyerekkori tulajdonságaim erősödtek fel.
Olvastam arról is, hogy általános iskola alsó tagozatában eldől, hogy ki fog lediplomázni. Ennek is van alapja.
Maga a szegénység is öröklődik tehát nem lehet akárki gazdag.
Hollott az internet elterjedése következtében ma már tele van a net motivációs gurukkal, ezó tanítókkal, vallási vezetőkkel. Boldogabbak, gazdagabbak lesznek az emberek? Nem.
Bizony gyerekként eldől minden.
Igen, lesz egy réteg, aki kitör, de ők mintha örökölték volna a változásra való hajlamot (nem tudom, van-e ilyen gén).
Szóval én nem igazán hiszek abba, hogy bárki változhat. Viszont a motivációs guruk nagyon jól megélnek ebből a tanításukból.
Egyébként ebből csak azt akartam kihozni, hogy az ember be hagyja magát becsapni az gazemberek által.
"megváltozom, bocsáss meg!"
Egy fenét. Ugyanaz leszel, még 15 év múlva is valószínűleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!