Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan kezelendő az, ha ismerősünk paranoiás, velünk kapcsolatban súlyos tévképzetei vannak?
A kapcsolat megszakításával.
(Ha pl. szülőd, gyermeked az, akkor ez nem opció, de mivel felnőtt párkapcsolatok kategóriában szerepel...)
pontosabban mi?
ha lehet, megszakitani vele minden kapcsolatot, mindenhol.
Elnézést a félrevezető kategorizért, de nem találtam jobbat.
Munkatársól van szó.
Pl. úgy gondolja, hogy megtettem valamit, amit valójában nem tettem meg, illetve a cselekedeteim mögött olyan ok(oka)t vél tudni, amik nem igazak.
Először is az a kérdés, hogy valóban paranoiás-e az a bizonyos munkatárs vagy netán a kérdező az, mert azt hiszi, hogy a munkatársa paranoiás.
Ha ezt sikerül tisztázni, akkor a következő lépés az, hogy négyszemközt meg kell vele beszélni a problémáját. Esetlegesen - ha lehet - valamilyen úton-módon bizonyítani, hogy nincs igaza, csak téveszméi vannak. Ha ez sem vezet eredményre, akkor a többi munkatárs segítségét kérni:
Velük is így viselkedik?
Tanúja volt-e valaki a paranoiás téveszméinek?
Tudnak-e segíteni bebizonyítani, hogy a munkatárs paranoiás?
De az is lehet, hogy csak rá kell hagyni az egészet és egy idő után elfelejti a dolgot.
Bár megadtam hogy munkatárs, de ez részletkérdés - a probléma lényegét nem érinti: a probléma felvetését általánosabban értettem.
Másokkal szemben is vannak tévképzetei. A tévképzetek bizonyítottak, objektíven, számára is.
Belátás, illetve javuló tendencia (a tévképzetek ritkulása) azonban nincs: a bizonyítást (t.i. hogy hogy egy ADOTT esetben tévképzetei voltak) ugyan elfogadja, de ettől meg nem változik a hozzáállása az emberekhez, ugyanúgy "gyártja" a tévképzeteket.
Az a jó, hogy (még) belátja. De el kellene jutnia pszichiáterhez, aki ad neki bogyókat, amik elnyomják ezt. Később persze a szent akarat legyűri a bogyókat is.
Ne hagyjátok annyiban, mert a tévképzetekhez elkezd megoldásokat gyártani, amik (számára) tök logikusak - ti meg ott álltok egy emberrel, aki nem vonható felelősségre.
Főnöknél jelezd, ő küldje dokihoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!