Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit jelent elengedni egy...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mit jelent elengedni egy vágyat, amit túlságosan is akarunk?

Figyelt kérdés
Weöres sándor: "A világ egy olyan piac, aminek a kapujára az van írva: Minden, amit nem akarsz, a tiéd."
2021. júl. 25. 07:40
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Isten igazából a kérdésem arra irányult, hogy olyan beszélgetőtársra találjak, akivel egymást inspirálva tudunk beszélgetni :)

Azt gondolom mindenki megtapasztalta már, hogy a görcsös akarás tuti biztos kudarchoz vezet.

A nem akarás pedig tunyasághoz, cél nélküliséghez.

A kérdésem azt a vékony mezsgyét keresi, amin nehéz járni,

ahol a cél már megvan,

azt is tudjuk, hogy mit kell tennünk, a cél elérésének érdekében

motiváltak is vagyunk,

komolyan vesszük a dolgunkat,

és

és innentől elengedjük a vágyat, az akarást,

csak tesszük a dolgunkat,

éljük az életünket......

2021. júl. 30. 08:30
 22/25 anonim ***** válasza:

#21: Kissé összemosol dolgokat. Attól, hogy az ember cselekvései mögött célok vannak, még nem kell, hogy vágyai is legyenek. Például lehet célom az erkölcsös élet vagy a lelki megtisztulás anélkül is, hogy vágynék bármire is.

A vágyaknak (melyektől jó megszabadulni) két sajátos ismertetőjelük van. Az egyik, hogy beteljesülésükkor törvényszerűen rövid időn belül újabb vágyak keletkeznek. (Pl. ha valaki vágyik egy lakásra, akkor amint ez a vágy beteljesül, hamarosan egy nagyobb lakásra fogok vágyni.) A másik pedig, hogy ha nem teljesülnek be, akkor ez az élmény indulatokat (pl. dühöt) korbácsol bennünk.

A követni érdemes célokra ez a két ismertetőjel már nem jellemző. Például a lelki megtisztulás célja egy fontos és követendő cél, ám tudom, hogy egészen a megvilágosodásomig sosem fogom elérni. Ennek ellenére mégsem frusztrál vagy kelt dühöt bennem, hogy egy egész élet alatt is csak egy bizonyos szintig sikerül ebben a folyamatban eljutnom.

2021. júl. 30. 09:15
 23/25 anonim ***** válasza:
22: Viszont nem jó életcél az aluljáróban csövezni, merthát engejük el a saját lakás gondolatát ugye..
2021. júl. 30. 19:56
 24/25 anonim ***** válasza:
#23: Hibásan következtetsz. Az, hogy nem vágyom lakásra, még nem akadályoz meg abban, hogy legyen lakásom. Az, hogy nem vágyom pénzre, még nem akadályoz meg abban, hogy dolgozzak, s hogy az ezért kapott pénzt elfogadjam és elköltsem. Az, hogy nem vágyom társra, még nem akadályoz meg abban, hogy legyen társam. Az élet jótéteményeit nem kell eleve elutasítanunk a vágytalanság felé vezető úton. Emiatt írtam korábban arról, hogy a buddhizmus egyáltalán nem az erőltetett aszketizmust hirdeti. Épp ellenkezőleg: azt hibás útnak tartja. Azt hirdeti, hogy ami velünk történik vagy nem történik, amit megkapunk vagy nem kapunk meg az élettől, mind szenvtelenül, egykedvűen kell megpróbálnunk szemlélni. Feltétlen elfogadással kell viszonyulnunk minden történéshez, amit megtapasztalunk. Más szóval: kívülről, szenvtelenül kell szemlélnünk a világunkat és a történéseket, nem pedig a vágy-hajszoló egónk torzító lencséjén keresztül. Úgy kell látnunk a saját életünket, mint egy történetíró lát egy történés-sorozatot. Így lehet csak az élet könnyű járás, nem pedig görcsös erőlködés a vágyak élethosszig tartó rabságában. Az az élet, amely a boldogság vélt külső kellékeinek összegyűjtögetésével telik, a megvilágosodás szempontjából elvesztegetett élet.
2021. júl. 30. 21:44
 25/25 anonim ***** válasza:

Végül találtál beszélgetőtársat? Látom, hogy régi kérdés. A telefonomban lomtalanítok... az idézet miatt csináltam egy képernyőfotót. Erre akadtam rá. Gondoltam megnézem, hogy milyen válaszokat írtak. Meglepődve vettem észre, hogy több mint 3 éve én is írtam hozzászólást.

Az idézet miből van?

dec. 11. 17:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!