Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit jelent elengedni egy vágyat, amit túlságosan is akarunk?
Isten igazából a kérdésem arra irányult, hogy olyan beszélgetőtársra találjak, akivel egymást inspirálva tudunk beszélgetni :)
Azt gondolom mindenki megtapasztalta már, hogy a görcsös akarás tuti biztos kudarchoz vezet.
A nem akarás pedig tunyasághoz, cél nélküliséghez.
A kérdésem azt a vékony mezsgyét keresi, amin nehéz járni,
ahol a cél már megvan,
azt is tudjuk, hogy mit kell tennünk, a cél elérésének érdekében
motiváltak is vagyunk,
komolyan vesszük a dolgunkat,
és
és innentől elengedjük a vágyat, az akarást,
csak tesszük a dolgunkat,
éljük az életünket......

#21: Kissé összemosol dolgokat. Attól, hogy az ember cselekvései mögött célok vannak, még nem kell, hogy vágyai is legyenek. Például lehet célom az erkölcsös élet vagy a lelki megtisztulás anélkül is, hogy vágynék bármire is.
A vágyaknak (melyektől jó megszabadulni) két sajátos ismertetőjelük van. Az egyik, hogy beteljesülésükkor törvényszerűen rövid időn belül újabb vágyak keletkeznek. (Pl. ha valaki vágyik egy lakásra, akkor amint ez a vágy beteljesül, hamarosan egy nagyobb lakásra fogok vágyni.) A másik pedig, hogy ha nem teljesülnek be, akkor ez az élmény indulatokat (pl. dühöt) korbácsol bennünk.
A követni érdemes célokra ez a két ismertetőjel már nem jellemző. Például a lelki megtisztulás célja egy fontos és követendő cél, ám tudom, hogy egészen a megvilágosodásomig sosem fogom elérni. Ennek ellenére mégsem frusztrál vagy kelt dühöt bennem, hogy egy egész élet alatt is csak egy bizonyos szintig sikerül ebben a folyamatban eljutnom.

Végül találtál beszélgetőtársat? Látom, hogy régi kérdés. A telefonomban lomtalanítok... az idézet miatt csináltam egy képernyőfotót. Erre akadtam rá. Gondoltam megnézem, hogy milyen válaszokat írtak. Meglepődve vettem észre, hogy több mint 3 éve én is írtam hozzászólást.
Az idézet miből van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!