Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért baj az, ha nem hagyom...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért baj az, ha nem hagyom magam elnyomni?

Figyelt kérdés

Többször láttam itt, hogy hogyan köpködnek a férfiak a kisgyerekes anyukákra meg azokra, akik hagyják magukat lábtörlőnek használni. És azokra is, akik nem akarnak épp ezért másra utaltan élni és megcsinálni nekik olyan dolgokat, amit egyszerűen nem lenne fair.

A családom egy katasztrófa. Imádom anyukámat, talán ezért is lettem ilyen, de a választása apámat illetően nem volt egy főnyeremény. Akkoriban még divat volt a nőt háztartási gépnek kezelni. A gyerekkoromból jóformán anyámról van emlékem és arról, hogy mindig ő volt otthon, gyakran sírt bezárkózva a fürdőszobába, de minden ragyogott és mindig finom ételeket készített. Apám meg? Nos apám többet tartotta a távirányítót a kezében, mint engem és magát vállalkozónak hívta. Teljesen megfojtotta anyámat és mindenben kontrollálta. Nem lehetett tőle semmit kérni, nem főzött, nem takarított, ő otthon csak pihent. Ehhez természetesen hozzá jött az a csodálatos szokása is, hogy engem is kontrollált, nem lehetett zár az ajtómon, nem csinálhattam semmit, el lett véve tőlem minden ajándék, ha valami rosszat csináltam. Megmondta, milyennek kell lennie egy nőnek, hogy kell öltözni, hogy kell viselkedni. Egy nő gyenge és könnyen uralható, attól nőies. A pénzét mindig otthon tartotta és sorszám szerint számolgatta. Anyámnak csak úgy adott, ha vásárlás után odaadta a nyugtát. Anyám az összes bevételét arra költötte, hogy együnk és engem öltöztessen. Hatalmas kő esett le a szívemről, mikor végül elváltak. Apám szerint anyám semmit nem csinált, amíg vele volt, minden közös vagyon őt illette, hiszen ő dolgozott. Gyereket nevelni nem munka. Anyámnak csodálatos munkái voltak, gyönyörű ruhákat készített szabóként, simán megállt a maga lábán, de akkoriban az volt az elfogadott, hogy egy nő nem ilyen. Még előttem az ő munkája is benne volt abban a házban, amiben sokáig laktunk, a bevétel felét társvállalkozóként ő kereste meg. De apám szerint később fel is élte, mikor már csak engem nevelt...

Apám egy hibát követett el: anyám nevére vette a lakást, mikor az általuk építettet eladtuk. A válás természetesen az anyagiak miatt 6-7 évig húzódott, én meg valahányszor elmondtam a bíróságon az igazat, apám vérben forgó szemekkel hazugnak nevezett. Ez volt az ő műfaja...

Végül a kérdésből anyám jött ki győztesen: nem elég, hogy apám 5 millió forint perköltséget fizetett, a ház anyámé maradt ajándékozás címszó alatt és mellette apám összes ingatlanából részesedést követelhetett, mint szerzésben közreműködő személy. Nem minden sztori zárul ilyen szépen, példának okáért anyám sógornőjének története, aki unokatesómmal jóformán az utcára került, mert hitt a házasság szent erejében. Vagy ott van például nővérem, aki apám elől ugyan elmenekült, de kifogott egy agresszort, mert ezt a mintát látta otthon. Aztán ott van anyám bátyjának neje, aki abbahagyta az egyetemet a kedvéért, szült két gyereket és 30 éve ki sem tette a lábát a faluból.

Önmagában gyomorforgatónak tartottam a családomat, pedig engem aztán senki sem bántott egy ujjal sem. Még apám is vett meg állt nekem ezt, azt, mikor épp olyan kedve volt. De mégis, vakarózni tudok attól, ha belegondolok, hogy ilyen nőnek kellene lennem. Apám végül akkor vágta el magát teljesen, mikor bejelentettem neki, hogy az anyám nevén lévő lakást eladtuk és saját otthonom lesz nekem és anyámnak is, haszonélvezet meg egyéb baromság nélkül. Azt hittem, megöl, de az étteremben nem mert semmit tenni, csak remegett a haragtól, hogy nincs fölöttem befolyása. Hasonlóan viselkedett akkor is, mikor feltételekhez kötötte a tandíjam kifizetését, én meg közöltem, hogy akkor inkább a diákhitel. Apróságok ezek, amik odáig fajultak, hogy a folyamatos fenyegetése miatt betelt a pohár és elintéztem egy távoltartásival. Azóta nem láttam. Nem is akarom, nehéz megbocsátani amit anyámmal tett. Szerintem elvette az életét és jobban jártam volna, ha otthagyott volna minket.

Nem vagyok férfigyűlölő. Feminista viszont igen. Van egy nálam 7 évvel idősebb barátnőm, aki idegösszeomlást kapott, mert a pasija lelépett egy korombeli csajjal. Van egy másik, akinek 3 gyereke van 3 apától. Én nem tudom, mit akarok, lehet, hogy sosem merek anya lenni. A biztonságra hajtok és amióta kikerültem a középiskolából, törtetek. A harmadik diplomámat csinálom estin, mellette dolgozom programozóként és minden pénzem befektetem. Nem viselem el, ha valaki elvár tőlem valamit azért, mert nő vagyok. Allergiás vagyok rá, rosszul vagyok tőle. Nem akarok itthon maradni, mert az órabérem magasabb, mint egy takarítót fizetni. Lényegében mindenkinek magasabb annál az órabére. De nem fizetek takarítót. Nem vagyok nőies. Nem akarok nőies lenni. Szépnek tartanak, de nem vagyok gyenge. Lelkileg sem, fizikailag sem, akaraterőre sem. Valahol fáj, mikor ezért kritizálnak, valahol meg leszarom: jó érzés izmosnak lenni, jó érzés megvenni engedély nélkül, amit akarok, jó érzés volt úgy választani párt, hogy az embert válasszam, ne az életbenmaradásom zálogát, jó érzés akkor adni, amikor akarok és senkinek sem tartozni elszámolással. Jó érzés a különvagyon, a különkassza (a hétköznapi kiadásokat és a közös projekteket kivéve, ahol nem vagyok spúr, de oda is akkor és annyit adok, amennyit akarok, nem a papír kötelez rá) és jó érzés a tudat, hogy ha valaki nem viselkedik velem normálisan, kinyithatom neki az ajtót és nem tarthat sakkban. Minden addig és pontosan addig működik és kell, hogy működjön, amíg a szeretet és a tisztelet jelen van. Kivághatom, ha megüt, ha megcsal, ha átver és semmivel de semmivel nem leszek lejjebb. :) A párommal kapcsolatban mondjuk még nem fordult meg a fejemben, hogy kivágom, mert nem adott rá okot, nem szolgált rá. De gond nélkül megtehetnénk egymással oda-vissza, ha nem lennénk egymással boldogok és az élet menne tovább. Aztán hiszem, ez adja az igazi szabadságot és őszinte szeretetet egymást mellett. Neki az itthoni munka egy közös küldetés, amiben velem együttesen vesz részt. Tudja, mik az érveim, az ő anyja is csak perrel szerezte vissza, amiért megdolgozott, és követelte a gyerektartást, miután az apja otthagyta terhesen. Ő nem akar ilyen lenni, nincsenek titkaink, nem korlátol, nem rejt el előlem semmmit, hanem támogat és én is őt. Figyel rám, mikor tanulok, örült, mikor felvettek mediornak magasabb bérért, büszke rám és boldog velem. Igaz, előtte legalább 3 patkányt vágtam ki, mert ezek a dolgok valahogy nem mentek nekik.

És nem fér a fejembe, hogy mi a jó embereknek abban, hogy egy börtönbe teszik az állítólagos társukat. Mikor az az igaz szeretet, amikor valaki úgy ad, hogy nem kötelező, nem elvárt. És ha akkor is ad, na akkor szeret. Ezért főzök neki. Mert nem kéri. Mert nem muszáj. Mert nem ez a dolgom. És nem kell főznöm, ha nem akarok. És nem fog kevésbé szeretni miatta.

Remélem, mindenki, aki itt savazza a karrierista, kemény nőket, kicsit megérti ezt az oldalt is. Biztos vannak ebben is túlkapások másoknál, de attól, hogy valakivel vagy, nem lesz a tulajdonod.

2019. dec. 3. 22:50
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
87%
Döbbenetes történet. Nagyon örülök, hogy számodra jól végződött. Szerintem akkor teszed magaddal a legjobbat, ha fokozatosan megszabadulsz ettől az egész kétpólusúra leegyszerűsített, ostoba viszonyítási rendszertől is, amelyet apád a fejedbe próbált verni.
2019. dec. 3. 23:19
 2/24 anonim ***** válasza:
23%
Aha. Szóval a gyerekkori traumáid miatt súlyos kötődési problémáid lettek, és most találtál egy szintén lelki sérült egyént, aki valószínűleg a saját vágyaid, érdekeit is a háttérbe szorítja, hogy tartozhasson valakihez.
2019. dec. 3. 23:29
 3/24 anonim ***** válasza:
82%
Jó volt olvasni téged! Hosszú, de végig nagyon érdekes történet. Teljesen egyetértek az értékrendeddel. 32N
2019. dec. 3. 23:33
 4/24 anonim ***** válasza:
87%
És ráadásul ez nem is biztos hogy karrierizmus. Mert a karrierizmus az ha feljebb akarsz lépni a ranglétrán büszkeségből, mondjuk ez sem elítélendő, de az meg nem is karrierizmus ha valaki biztosítja a megélhetését és a függetlenségét. Szerintem az se karrierizmus ha valaki nagyon szereti a munkáját, és jól végzi. Csak az a karrierizmus ha valaki dicsőséget akar a munkájában mindenképp.
2019. dec. 3. 23:38
 5/24 A kérdező kommentje:

Miért gondolod, hogy háttérbe van szorítva az, akinek "csak" ugyanannyit ér a szava a kapcsolatban, mint nekem, sem többet, sem kevesebbet? Tisztességesen kommunikálunk. Nem szeretném ha behódolna, ő a barátom, a társam, egy csapat vagyunk és tart már ott a kapcsolatunk, hogy a saját energiánkból létrehozzunk a saját biztonságunk mellett egy közös részt is.

2019. dec. 3. 23:53
 6/24 Rockarc ***** válasza:
64%

En meg a vegere elegge elszomorodtam attol, amit irtal. Egyaltalan nem sikerult tullepned a gyerekkori serelmeiden. Annyira atestel a paci tuloldalara, hogy azt csinalod, amit az apad, csak noben. Meg sajat noiessegedet is megtagadod, mintha az valami bun lenne. A tarsad/parod is inkabb tunik megturt, mint szeretett szemelynek. Valoszinuleg a leheto legferfiatlanabbat valasztottad, aki tavolrol sem hasonlit apadra. Mindezeknek meg semmi kozuk a karrierizmushoz.

Szerintem nem jarsz te sem jo uton. Sut beloled a gyulolet, kvazi mindenki iranyaba, a bosszu is megnyugtatolag hat rad. Nemhogy serules nelkul nem usztad meg a gyerekkorod, de igen sulyos sebesuleseket szedtel ossze. Pillanatnyilag nem is igen erzekeled, a szabadsag iranti mamorod miatt. Az arany kozeput lenne az, amit meg kene talalnod. Nyilvan idovel azert megszelidulsz majd, de en a helyedben azert megkerdeznek egy szakembert is, mert a mentalis allapot ki fog hatni a fizikai allapotodra. Alvaszavarok, depresszio, boldogsag eroltetett hajkuraszasa stb. Sulyos csomagot cipelsz es a nagy, hos szabadsagharcosok altalaban eleg csunyan vegeztek.

43F

2019. dec. 3. 23:54
 7/24 anonim ***** válasza:
88%

Ne húzd fel magad. Csak pár lúzer gondolja így.

Az egyik éppen ma osztott ki, hogy nő nem érthet a programozáshoz :) Erre itt egy kollegina :)

2019. dec. 3. 23:54
 8/24 A kérdező kommentje:

#6: lehetséges, de én nem utálok senkit, csak elkerülök bizonyos embertípusokat, mert nem érzem magam jól mellettük és féltem a saját autonómiám. Nem olyan értelemben, hogy el kell köteleződnöm, mert a hűség sosem esett nehezemre, inkább csak nem tudom, hogy a másiknak mik a tervei velem és úgy érzem, résen kell lennem, mert különben könnyen ott találhatom magam, ahonnan elveszek majd én is. Talán ez a racionalitás (?) akadályoz abban, hogy intenzív érzelmeim legyenek a kapcsolat elején, de később tudok szeretni és emiatt nem is érzem problémának.

#7 haha, kollegina! :)) Na igen, sajnos a szakmában akad pár vérpistike...

2019. dec. 4. 00:19
 9/24 A kérdező kommentje:

A párom tényleg apám ellentéte, de a férfias értelemben. Apám egy 165 centis, pajzsmirigygondok miatt csontsovány, kopaszkás ember volt. Illetve még most is az tudtommal, éli világát.

A párom meg egy fejjel magasabb nálam is, stabil alkat, férfias vonásokkal, higgadt és békés, férfiasabbnak mondanám apámnál. Talán kicsit megtaláltam benne azt az apa-alkatot, amit én nem kaptam meg. Bár nem sokkal idősebb nálam és nem is apa-pótlék, de nála tapasztaltam először, hogy nem vagyok büntetve és számonkérve, mégis szeretnék a kedvére tenni és beszámolni mindenről. Fura. Na mindegy.

2019. dec. 4. 00:42
 10/24 Rockarc ***** válasza:
86%

Kerdezo. Ahhoz kepest, hogy kerulod ezt az embertipust, sikerult 3 olyannal is osszeszurnod a levet, akikre utolagosan patkanykent hivatkozol. Ebbol sem az nem jon le, hogy jo az emberismereted, es az sem zarhato ki, hogy most a 4. nem lesz egy kovetkezo posztban szinten "patkany", mert valami miatt lapatra kerul. Nem is nagyon fejtetted ki, hogy miert kerult rajuk ez a cimke, de a leiras alapjjan lehet, hogy olyan "fobenjaro bunuk" volt, hogy nem vittek ki a szemetet, amivel vegig sertettek teged. Ugyanis ilyeneken lovagoltal apukaddal kapcsolatban. A feminizmust, mint altalaban az emberek nagy tobbsege, meg felreertelmezed.

En soha nem hasznalnam korabbi partnereimre ezt a szot, nekem ez furcsa. Amikor egy parkapcsolatban szoba kerul az ertekrend, nalam ez egy olyan red flag lenne, hogy csak na. Orulok, hogy ugy latszik megtalaltad a boldogsagod, de szerintem a felszin alatt van baj boven. Nem itellek el, nekem is nehez gyerekkorom volt, mas okbol kifolyolag. Ha ram hallgatsz, akkor immaron felnott fejjel, ujragondolod az eleted es kukazod azokat a viselkedesi mintakat, amik igy vagy ugy, de az eleted reszei lettek es riasztolag hatnak masokra. Te nagyon durvan a hatasa alatt vagy a szuloi mintaknak, mint altalaban a legtobb ember. De a felnott elet arrol is szol, hogy ezeket elengedjuk es a sajat magunk altal meghatarozott modon eljuk az eletunk. Te nem sajat ertekrendet valasztottal, hanem egy oppoziciot. Igy sose leszel boldog, mert mindig valami ellen hatarozod meg magad, es te, mint egy no, egy ember, akinek sajat almai es vagyai vannak, elveszel a kepbol. Ezzel pedig kiuresedik az eleted. Amikor azt mondjak rad, hogy onazonos ember vagy, akkor kerult le rolad a maszk, amit viselsz.

43F

2019. dec. 4. 00:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!