Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egy aspergeres személlyel nehezebb kialakítani kapcsolatot, mint egy "normálissal"?
Nagyon nagyon nehéz. Pontosan azért mert bár gyakran társul magasabb intelligenciával, de sajnos az érzelmi intelligenciát nagyon lehúzza, gyakorlatilag megsemmisíti. Ez pedig sajnos nagyon nagyon fontos lenne egy kapcsolathoz.
Az aspergeresek máshogyan értelmezik az érzelmeket, vagyis inkább nem tudják őket értelmezni egyáltalán. Sem értelmezni sem megfelelően kifejezni a sajátjaikat, nincs kellő empátiájuk. És sajnos így nagyon nehéz egészséges párkapcsolatot egyáltalán kialakítani is velük, nem hogy fenntartani.
Nyilván nem mindegy ennek a mértéke, van akinél csak minimális a dolog. De az alacsony érzelmi intelligenciából mindig lesznek problémák egy kapcsolatban.
Mentális betegség NEM egyenlő elmebetegség.
Pl. a depresszió egy mentális beteség, ahogy a bipoliaritás, az illető ennek ellenére, lehet intelligens lehet családja, lehet munkája stb. Aki elmebeteg (skrizofén) rá ez nem igaz.. Az asperger is egy mentális betegség az autizmus egy enyhébb válfaja. Az illető nehezen kommunikál, nehezen kapcsolódik emberekhez, szegényes lelkivilága van, a környezete számára különc, visszahúzódó.
Egy ideig azt gondoltam, hogy az vagyok, de aztán azt hiszem nem. Persze így marad a rejtély, hogy mi az én bajom, mert az idézőjeles "normális" emberek közé sem illek azelőtt és azóta sem.
De valószínűleg nehezebb, bár nem próbáltam sosem.
Engem nagyon erdekelne bármilyen tapasztalat, mert az en exem az volt. Nem voltunk sokaig egyutt, csak par honapig.
Nagyon okos es kedves volt, de nem tudtam kezelni. Sok turelem kell hozzajuk, es nem magadra venni a viselkedését... ami sokszor rugalmatlan. Erzelmileg nem ugy kotodik, mint egy atlag ember, nagyon “kocka” es merev, de emellett igazan gondoskodo es huseges.
Megvallom oszinten, meg mindig nagyon hianyzik. :-( pedig o szakitott velem egy vita okan... teljesen racionalisan, erzelmek belekeveredett nelkul. tudom, hogy nem illettunk ossze, es sokszor megbantott, de nem o tehet rola.
Szoval, igen, sokkal nehezebb. Rengeteg turelem kell, es nagyon fontos, hogy a masik ismerje az állapotát és hogy ez mivel jár, így konnyebb neki, hogy ne vegye magara az adott szituációban a viselkedést.
Te vagy Aspergeres, kérdező, vagy a parod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!