A Naprendszer bolygóin élhetnek szilícium alapú intelligens életformák?
Pl. a Naprendszer 3,4, és 5.-ik bolygóján?
Bizonyíték nincs, de elméletileg élhetnek-e földönkívüliek?
Ezeken a bolygókon mik a domináns elemek?
"szilícium vagy akár ammónia alapú élet ."
Esetleg PVC alapú élet, nyilván. A Si még oké, azt értem, de az ammónia honnan jött? Az max oldószer lehetne víz helyett valami alternatív (és ezt a szót jól nyomjuk meg) biokémiában...
#2 Ehhez hozzátéve: az 5. meg a Jupiter. Ott is viszonylag nehéz elképzelni életet. A holdjai az más tészta.
Elég valószínűtlen. Vegyész vagyok, tudom a kémiát. Meg a biológiát. Az egy dolog, hogy a szén hasonlóan reagál. Mondjuk az oxigént vegyük példának.
Miért pont ezt? Mert az élet nem csak a szén oxidált és redukált alakján alapszik. Hanem a vízen is. Oxigén meg kell ehhez is, mint ahogy a légzéshez is.
A szilícium nehezen reagál az oxigénnel, ezért légzésre nem lenne alkalmas. Vagy ha igen, az nagyon nagyon kis mennyiség, amit felhasználhatnának légzésre. Mellesleg amíg a szénnel alkotott (most a CO2-ról beszélek, mivel légzés) gáz az könnyen el tud távozni a szervezetből, addig a Szilícium-oxid az kevésbé, mivel szilárd, és kristályos rácsba rendeződik.
Ott a metán (CH4) ami van az űrben. És akkor ott a hasonló szilán (ahol a szilícium a szénhez hasonlóan 4 hidrogénnel lép kapcsolatba), azt még nem találtak szerintem. Csak egyszerűbb oxigénnel alkotott vegyületeit.
Vegyész vagyok, azt elfelejtettem az elején közölni.
Anna azt írtad hogy lehet hogy van NH4 alapú élet. Vizes oldatokkal nem foglalkozom, de az biztos, hogy ez is valószínűtlen (de sokkal valószínűbb, mint a szilícium), mert az ammóniának a feszültsége sokkal kisebb (fejből nem tudom hányszor kisebb), mint a vízé (ugye az élet vízen is alapul) így a hidrogén kötései világos, hogy gyengébbek. Így viszont (a valóságban például) a molekulákat (az apolárisat) alig köti meg. De (alacsony hőmérsékleten) ez sokkal valószínűbb, (mint a szilíciumos megoldás), csak ugye ott a többi (elem) vegyület is, amit figyelembe kell venni, így az esély erősen csökkent.
Kellemes ünnepeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!