Miért írják tele a szkeptikusok az ezotéria rovatot?
^.-
Nem a mezei júzerekről beszéltem, az ember hajlamos hibázni, ki többet, ki kevesebbet. Tény, hogy vannak a szkeptikus oldalon is beszűkült emberek, engem is irritál a sok troll, aki ha bármi szokatlanról hall, már azt kérdezi, hogy mit szívtál.
Ezért nagy szerencse, hogy nem az emberekről írtam. Hanem a módszerről. A módszer maga pedig nem rendelkezik az emberi gyarlósággal, hiszen nem ember. hanem módszer. Egy ideális formula a világ megismerésére. Nincs szó arról, hogy ezt ki mennyire tudja betartani. És mint már mondtam, ez a formula olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel egyetlen másik sem.
Azt meg tartom, hogy sokan elvárják, hogy elfogadja mindenki a hitüket, nyugodtan körülnézhetsz a gyiken: ha ő hisz valamiben (akár bárminemű indoklás nélkül), de a másik nem, akkor a másik hülye és kész.
(* rombolOd, bÚJJák)
"de a másik nem, akkor a másik hülye és kész."
Ezért mondom, hogy "ezoteria oldalon" is vannak elvakultak, laikus-lelkes olvasgatók stb.
Sokan vannak olyanok akik csak olvasnak és ugyanazt visszamondják amit a leirtakban megtalálható, vagy amit a "mesterük" mond az ténynek veszik...
Én mindig azt mondom, hogy az ember tapasztalja meg amit mondanak neki, ha a tapasztalat egybevág az mondatokkal utána már lehet hinni.
Evvel a módszerrel sok igazságot megtapasztaltamat az "ezoteria" tekintetében, de sok minden mást kritizálok benne.
És a tapasztalataim révén tudok "szűrni" úgymond, hogy mi a hazugság, mi az elmélet és mi a tény. Persze még így is tévedhet az ember.
Tehát úgy érzem te is arra utalsz, hogy kevesek az olyanok akik így gondolkodnak mind két "oldalon" és ez tény.
De ennek ellenére megkéne adni a lehetőséget, hogy értelmesen is társaloghasson az ember egymással, mint például most.
Érdekes dolog ez a tapasztalás, mert az emberi civilizáció egyik fejlettségből következő tulajdonsága az, hogy nem kell egyenként végigmenni mindenen, hanem egymás tapasztalataiból tudunk építkezni. Nem kell nekem újra levezetnem magamtól a Maxwell-egyenleteket, hogy tudjak elektrosztatikát számolni, nem kell újra megmérnem az elemek atomtömegét, hogy moláris tömegeket számoljak, ésatöbbi. Az ezotéria egyik fontos eleme pedig hogy mindenki saját maga tapasztalja meg a mivant. A szubjektív érzékelés pedig nagyon könnyen tévútra vezethet, pont azért mert szubjektív. Ami az egyiknek fura, a másiknak közönséges. Sőt, a lexikális tudás is szerepet játszik, amit a következő történet is példáz:
"Egyik okosabb és érettebb diáktársam, aki mélyen vallásos volt, egyszer a Skót-szigeteken kempingezett. Az egyik éjszaka barátnőjével együtt az ördög hangjára ébredtek a sátrukban - a hang minden szempontból olyan ördögi volt, hogy kétség sem fér hozzá, csakis magától a Sátántól jöhet. A barátom soha többet nem tudta elfelejteni ezt a szörnyű élményt, és többek közt ez vezetett oda, hogy később pappá szentelték. Ifjonti éveimet annyira lenyűgözte ez a történet, hogy egyszer előadtam egy csoport zoológusnak az oxfordi Rose and Crown Innben. Két tapasztalt ornitológus közülük harsányan felnevetett: - Manxi bukdosó vészmadár! - kiáltották kórusban, vigyorogva. Egyikük azt is hozzátette, hogy a madár sátáni kacaja és rikoltozása miatt a világ számos helyén és a legkülönbözőbb nyelveken az ördögmadár gúnynevet kapta."
/Richard Dawkins/
Ezért kell vigyázni a tapasztalatokkal. Azazhogy a helyükön kezelni őket.
Amiről beszélsz az alapvető kezelés.
Mások álltál kitalált rendszert te kezelni tudjad és ezt leköveted sablonba. De azt sosem tudhatod, hogy jó amit kezelsz mert te találtad ki. Csak mások állítják könyvekben, iskolákban, szaklapokban, hogy az jó. De ezek sem a saját gondolataid kivetülése.
És ez nem fejlődés. A fejlődéshez újat kell kigondolni és ahoz bizony tapasztalat is kell. Bármilyen fejlődésről is beszéljünk.
Egyébként abban tévedsz, hogy saját magának kell rájönnie a dolgokra "ezoteriában"
A legtöbb "ezoteriás" tanokban úgy van mint a vallásokban vagy a tudományba. Sablon tanítások vannak amit ténynek mutatnak be és ténynek kell venned.
A tapasztalataim szerint mindegyikbe ugyan van némi igazság rejtve, de végső pontban az ember saját magának kell rájönnnie. Mert ezen tanok is másnak a gondolatai, ami lehet az egyén számára semmit nem mond el. De az egyén saját módszereivel ugyanarra rájöhet ha igaz.
Aztán az is lehet, hogy saját célból ferdítik a tanokat, meghamisítják tudatosan vagy nem tudatosan. Ezt szűrni csak a tapasztalatokkal lehet. Nem csak ezoteria tekintetében.
Tehát kevés az olyan ember és tanítás ami azt mondja, hogy te saját magad jössz rá mi a jó.
Minden ember más és más neki a tény, hit, gondolat, mi az amit ténynek vesz stb.
Nah most ennek ellenére az a "érdekes" ebben, hogy az emberek hiába gondolkodnak máshogy, ami tényleg igaz arra ugyanarra rájönnek csak más megközelítésből.
Még akkor is ha nem tömegesen jönnek rá ugyanarra.
sorry a gyors írás ártalma:
"De azt sosem tudhatod, hogy jó amit kezelsz mert te találtad ki."
helyesebben:
De azt sosem tudhatod, hogy jó amit kezelsz mert nem te találtad ki.
Azért , mert ez számukra felfoghatatlan !
Néhányan teljesen kizárják Azt , például , hogy létezik földön kívüli inteligencia , az ásványoknak gyógyító hatásuk van .
Ám vigyázat ! Számukra naivak vagyunk , és rendíthetetlenül hisszük a magunk igazát . Szóval nem egyszerűek a szkeptikusok .
Tömören : Mi is naivnak gondoljuk őket , de ők is naivnak gondolnak minket.
08:21
Bocsika, sztem MINDEN ezo-ban "hivö" igy teszi! :))
A "fanatistak" egy harmadik csoport, ök masok, ök valami masban hisznek, de sztem ök csak nagyon kevesen lehetnek, mert a fanatistakat nagyon erdekli a tema, igy elöbb-utobb összeszednek annyi infot, tapasztalatot, hogy az mar nem fanatizmus.
A kerdezö kerdese sztem mas volt: Az un. "szkeptikusok" azt gondoljak, az "ezosok" vakon elhisznek mindent, mig ök maguk tajekozodas es tapasztalatok nelkül, masok gondolatait tenynek veszik, az iskolaban tanultakat nem kerdöjelezik meg, hanem a Te szavaiddal elve "csuklóból elvetnek" mindent, ami ezo. Nem ertelmes vita celjabol jönnek ide, hanem "trollkodni". Eszük agaban sincs igazi szkeptikusnak lenni es megvizsgalni a kerdest, mivel ehhez meg kene kerdöjelezni mindazt, amit gyerekkent az agyukba ültetettek, majd felnöttkent maguk is elfogadtak es tamogattak, hogy ültessenek.
Ezt en is kb igy latom: "Ha a gyakorikerdesen feltesznek egy kérdést a "válaszolók" 90%-ka benyögő troll. 1% sablon szkeptikus és a mardék jó esélyel olyan beírások ami tényleg hozzáértőtöl van." 1% az "igazi szkeptikus", aki valoban megkerdöjelezi es ertemes vitara kesz, de nem roluk szolt a kerdes.
Nem lenne baj velük, hiszen mindannyian uton vagyunk, az "ezosok" beken hagynak öket - a baj az, hogy zavarjak a temarol beszelgetest, a kerdes pedig csak hatrabb kerül, es jo, ha egyaltalan erdemleges valaszt kap az illetö.
Erröl szol a kerdes, hogy miert jönnek ök ide.
tegnap 22.59
"müködik"
hehe, ahogy leírtad ilyen az ezoteria is.
A módszer változik az sok egyén változatósága miatt de akár hiszel benne akár, akár tudod használni akár nem működik. ( itt a vonzás törvényére értem kifejezetten)
nah mégegyszer :D
"müködik"
A módszer változik a sok egyén változatósága miatt de akár hiszel benne akár nem, akár tudod használni akár nem akkor is működik. ( itt a vonzás törvényére értem kifejezetten)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!