Ha van isten miert kenyszerit minket arra hogy fizikai testben eljunk?
Te választottad. Sőt, a körülményeidet is te választottad.
De nem azért, hogy buli legyen itt a Földön, hanem azért, mert ezekre a körülményekre volt szükséged ahhoz, hogy fejlődni tudj. Sokáig én is nehezen értettem ezt meg. Csonka családban nőttem fel, az átlagostól rosszabb körülmények között. De túléltem, itt vagyok, már látom a feladataimat is és imádom az életem :) A béna körülményeket is imádom :)
Még egy kicsit gondolkozol rajta kedves kérdező, eljutsz az úgynevezett gonosz problémájához. Más megfogalmazás szerint a rossz problémájához.
Isten végtelenül jó, mindentudó és mindenható. Definíciója szerint nem alkothatna semmi olyat ami rossz. De rossz létezik. Tehát Isten talán nem végtelenül jó és Ő döntötte el hogy legyen rossz a világban. Vagy Isten nem mindentudó és nem tud róla hogy van rossz a világban. Esetleg Isten nem mindenható és nem tudja megakadályozni a rosszat a világban. Vagy Isten nem is létezik.
Amit erre eddig védekezésül láttam az volt hogy mivel Isten a definíciója szerint tévedhetetlen, a rossz csak a mi értelmezési hibánk. Ezzel gyakorlatilag lepasszolták a problémát mert közlik hogy nem döntheted el hogy neked rossz-e valami. Ezt magyarul mellébeszélésnek nevezik, mivel egy tökéletes Isten szenvedés nélkül is elérné a célját, akármi is az velünk.
Ennek a védekezésnek különféle formái vannak, megpróbálják elmagyarázni a rossz szükségességét úgy mint morális fejlődéshez szükséges, esetleg büntetés, a szabad akarat miatt van, háttérből úgy is láthatatlanul segít az Isten stb.
A neten rengeteg Isten cáfolat és ellencáfolat van, de olyan nincs ami egyértelműen bizonyítaná hogy a világ a rossz ellenére egy végtelenül jó, mindentudó és mindenható Isten munkája lenne.
Hirtelen ezeket találtam cáfolatnak és védelemnek:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!