Van jogunk beleavatkozni az emberi és állati génállományba, hogy új fajokat hozzunk létre vagy kijavítsunk bizonyos hibákat?
Két érv mellette:
- Ha Isten nem akarná, nem lennénk rá képesek
- Ez is Isten teremtő munkája, csak általunk mint "eszköz" által
ez már rég eldőlt dolog
az állati, az emberi és a növényi génállományba való beavatkozás, már sok évezrede megkezdődött
háziasításnak, kitenyésztésnek, stb. hívjuk a dolgot
KnightBalazs, szerintem te kevered Einsteint Frankensteinel...
Amúgy meg már most is csinálnak génmanipulált búzát, kukoricát, stb., szóval úgy látszik, hogy jogunk van, de az már más kérdés, hogy egy másik fajnak mi keresni valója van az ökoszisztémában. És amúgy is, lehet ha megpróbálunk "kijavítani" valamit, csak nagyobb problémát okozunk...
Már az állatok háziasítása is a génállomány piszkálgatása, mesterséges szelekció néven.
Ezzel senkinek semmi baja.
De ha valaki fecskendőt, meg laboratóriumot használ gyakorlatilag ugyanarra a célra, azt már megkérdőjelezzük.
Pedig a különbség csupán annyi, hogy a második esetnél nincs szükség 1000 év várakozásra.
Szóval nem igazán értem, hogy mi ebben a rossz.
Van.
Csak ésszel, felelősséggel kell csinálni (nem barom módjára, mint a Monsanto a növényeivel).
Én nem keverném bele Istent meg az etikát. A fő gond az, hogy esetleg olyan mellékhatások, mutációk jelentkeznek majd pár generáció múlva, amelyekkel nem számolt senki sem.
Mai már valós probléma: A módosított kukorica génjeí átterjedhetnek hagyományos kukoricára is (beprozás miatt). Emiatt egy idő után elveszítjük a kontrollt, és nehezen jósolható következmények lehetnek, mivel az új gén kontrollálatlanul öröklődik, és esetleg hosszú távon ki is pusztíthatja/gyengítheti a hagyományos kukoricát. Jobb esetben csak hatástalanná válik.
Ha már a fenti viszonylag egyszerű esetben is problémák vannak, akkor bele lehet gondolni mi lenne, ha szabadon lehetne medvedisznóembert csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!