Szia!
Az egész alföldön megjelent a garabonciás diák alakja, aki estéről estére megjelent egy háznál, bekopogott, szállást kértegy éjszakára, és egy pohár tejet.
Ha megkapta, áldás érte a háznépet, nagy jutalmat hagyott hátra, de ha nem, könyvéből megidézte a sárkányát, és irgalmatlanul elpusztított mindent.
Az előzőhöz: a garabonciás diák legendája egész Európában ismert volt az 1800-as évek elején-közepén. Az Alföldön betyárokról szóló legendák voltak.
Ezek a legendák már a múlt század elején feledésbe mentek,csak a néprajzkutatók foglalkoznak velük.
Hmm, itt ahol lakom, hallottam egy történetet, miszerint a régen itt élő nemesi család egyik lánya lovaglás közben a lovával együtt belezuhant a folyó egyik holtágába, és a lova maga alá temette. Azt nem tudom, hogy a lóval mi lett, de azt tudom, hogy a lány megfulladt.
A történet szerint azóta, ha éjszaka valaki kimegy a folyónak arra a szakaszára (ahol van egy rozoga híd is), akkor láthatja a lányt a fák között.
köszönöm szépen a válaszokat, jöhetnek még, próbáltam már utána olvasni, de valahogy sose találok rá magyarországi legendákra :S
itt az enyém:
ahova jártam általános iskolába, állítólag az a második világháború idején egy templom volt, és a hadi sérülteket odavitték ellátni, és még a mai napig kísérteties dolgok történnek ott, megjelennek a halott katonák szelleme
Városi legenda, hogy egy neves pesti kávéházban ha 10 cukorral kértél egy presszót (ez volt a jel) akkor nem kávét kaptál, hanem egy listát pesti örömlányokkal.
Hallott erről valaki más is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!