Szellemjárásban hisztek ?
Az, hogy én hiszek bennük, vagy nem, az nincs befolyással arra, hogy vannak-e vagy nem. Arra, hogy az "ismeretterjesztő" csatornákon futó műsorok mennyire hitelesek, viszont könnyű válaszolni: semennyire.
Vannak szellemek? Fogalmuk sincs. Vannak emberek akik hisznek bennük? Tömegével. Tehát el lehet adni egy rakat kábeltévének ezeket a mozgóképes bohóckodásokat jó pénzért? Igen. Akkor ezek a sületlenségek el fognak készülni.
Tessék már megtanulni, hogy a szerkesztett mozgókép mindig manipuláció, nem a valóság dokumentálása.
Klasszikus példa, de a maszülöttek lehet nem emlékeznek rá: Frei Tamás készített anno egy Dosszié című parasztvakítást. Egyik részben valami egzotikus helyen egy szigeten jártak, ahol Tomi szerint az életük forgott veszélyben mert valami törzsi háború zajlott, vagy ilyesmi, már nem emlékszem. Lövések hallatszanak a távolból, Tomi belenéz a kamerába és elcsukló hangon közli, hogy menekülniük kell, mert forró lett a lábuk alatt a talaj. Fejvesztve ugrálnak a csónakba, dobálják be a cuccaikat, mert mindjárt ideérnek a gyilkos terroristák. Micsoda hős! Az életét kockáztatva tájékoztatja nézőit, akik számára túl veszélyes lenne a hely.
Majd: a csónak sietősen távolodni kezd a szigettől, AHONNAN A SZIGETEN MARADT OPERATŐR FILMEZI A MENEKÜLÉST! Hát ennyire volt veszélyes a helyzet. Kamera megáll, menjünk vissza az operatőrért, Matula bácsinak is szóljatok, hogy ma már nem forgatunk, abbahagyhatja a puffogtatást.
Tehát ha egy epizódban felkiállt Joe, hogy valami mintha megsuhintotta volna a tarkóját, mutasd meg magad, ha itt vagy szellem, az semmi mást nem jelent, csak azt, hogy Joe elmondott egy mondatot, amit a forgatókönyv szerint neki kellett elmondania. Függetlenül attól, hogy léteznek-e szellemek, vagy sem.
Néha egyébként én is úgy érzem, hogy vannak olyan dolgok, amik nagyon nehezen magyarázhatók, pl. deja vu érzések. Vagy véletlen egybeesések. December elején pár napot Kanadában töltöttem, Montreálban volt dolgom. Jó a tömegközlekedése, sokat metróztam. Amikor hazaértem Magyarországra, éjfél elmúlt, jó fáradt voltam, másnap 9 körül ébredtem. Bekapcsoltam a tévét, a NatGeora nyomtam, hogy legyen valami háttérzaj. Akkor látom, hogy azt az ábrát én ismerem. Montreál metró térképe. Arról szólt a dokumentumfilm, hogy miképp javítják a síneket az éjszaka során.
Mekkora az esély, hogy felébredve otthon bekapcsolod a tévét és pont arra a csatornára, ahol pont akkor pont annak a világ másik végén lévő városnak a metróját taglalják, ahol előző nap még bőszen utazgattál?
A lakásban andalgott
Rémisztő egy hangja volt
Tán egy szellem?
Á, dehogy!
Hát akkor mi?
Egy vészesen eszelős
Gyakoris kommentelő!
Vannak, de nem mindenki képes érzékelni őket.
A kérdés inkább az, hogy pontosan mi is az, amit egyszerűen szellemnek nevezünk. Nehéz erre válaszolni, mivel nem "mérhetö" és az -egyszerű- ember ugye csak azzal foglalkozik, ami méricskélhető, megfogható, tanulmányozható. Ami nem ilyen, azon röhög , miközben fene okosnak érzi magát. Szánalmas. És ilyen szánalmas hozzáállással még ez a szellem kérdés sokáig megválaszolatlan marad.
Részemről elég annyi, hogy vannak. Más meg higyjen, amit akar.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!